Tyto veganské hamburgery plné koření, bylinek a citronové kůry poskytnou veškerou radost z hamburgeru. Jsou plné jen dobrých surovin, jsou superzdravé, a také velmi syté.
Složení
- 800 g sladkých brambor
- 2 lžičky uzené papriky
- olivový olej
- 1 x 400 g plechovka cizrny
- 1 x 340 g plechovka kukuřice
- ½ svazku čerstvého koriandru (15 g)
- ½ čajové lžičky mletého koriandru
- ½ čajové lžičky mletého kmínu
- 3 polévkové lžíce hladké mouky plus další na poprášení
- 1 citron
- 1 malý kulatý salát
- 2 velká rajčata
- rajčatový kečup
- 4 celozrnné housky na hamburgery
- extra panenský olivový olej
Metoda
Předehřejte troubu na 200 °C. Očistěte sladké brambory, rozpulte je a nakrájejte na klínky. Posypte je špetkou mořské soli a černého pepře a 1,5 lžičky papriky (zbytek si nechte na hamburgery). Pokapejte je ½ lžící olivového oleje, promíchejte a rozložte v jedné vrstvě na dva plechy. Pečte v horké troubě 35 až 40 minut nebo dokud nejsou zlatavé a propečené.
Zatímco se klínky pečou, slijte cizrnu a kukuřici a vložte je do kuchyňského robotu. Natrhejte lístky koriandru a polovinu z nich spolu se všemi stonky přidejte do procesoru. Pokud nemáte kuchyňský robot, vložte ingredience do mísy a rozmačkejte je šťouchadlem na brambory nebo vidličkou.
Přidejte koření, mouku a špetku mořské soli, nastrouhejte citronovou kůru a rozmixujte, dokud se nespojí, avšak ne do hladka. Pokud nemáte kuchyňský robot, spojte vše vidličkou a poté rozetřete čistýma rukama.
Na moukou vysypaném povrchu směs rozdělte a vytvarujte čtyři stejně velké placky (zhruba 2 cm silné). Přendejte je na plech a dejte na 30 minut do lednice, aby ztuhly.
Na velké pánvi na středním ohni rozehřejte kapku olivového oleje. Jakmile se rozpálí, přidejte placičky a smažte je asi 10 minut, nebo dokud nezezlátnou a nejsou propečené, přičemž je v polovině otočte.
Odklepněte 4 pěkné listy salátu a pak nakrájejte rajčata na jemné vodorovné plátky.
Rozpulte hamburgerové housky, na každou z nich vymačkejte velkou kapku kečupu (pokud chcete, opečte je) a navrch položte hamburgery. Na ně navrstvěte několik plátků rajčat, list salátu, několik lístků koriandru a nakonec vršky burgerů.
Zbylý salát nakrájejte na kousky se zbytkem rajčete, pokapejte trochou extra panenského olivového oleje, přidejte trochu citronové šťávy, okořeňte, promíchejte a podávejte s hamburgery a sladkými bramborovými plátky.