Každý z nás má svůj oblíbený styl pečení zeleniny, avšak tento způsob je velmi úsporný z hlediska času i místa. Pro maximální chuť je lepší nechat mrkev a pastinák se slupkou. Je to zatraceně báječné!
Nutriční hodnota na porci
- Kalorie 383
- Tuk 6,8 g
- Nasycené mastné kyseliny 1 g
- Cukry 16 g
- Sůl 0,6 g
- Bílkoviny 9 g
- Sacharidy 75,6 g
- Vláknina 14 g
Složení
- 3 kg brambor
- 16 mrkví
- 12 pastináků
- 1 česnek
- ½ svazku čerstvého rozmarýnu (15 g)
Metoda
Předehřejte troubu na 190 °C. Oloupejte brambory, oškrábejte mrkev a pastinák, nakrájejte je podélně na poloviny a zbavte ocásku.
Vařte je 8 minut ve velkém hrnci (nebo ve dvou) ve vroucí osolené vodě, poté je slijte v cedníku a nechte je oschnout. Vyjměte mrkev a pastinák a dejte je stranou, pak cedníkem několikrát lehce zatřepejte, aby se okraje brambor zvedly.
Do dvou velkých pekáčů přidejte 4 lžíce olivového oleje a každý z nich osolte mořskou solí a posypte černým pepřem. Oloupejte česnek a pak stroužky rozdělte mezi plechy spolu s větvičkami rozmarýnu.
Vložte zeleninu, přidejte pořádný doušek červeného vinného octa a promíchejte. Pečte 40 minut, poté ji vyjměte z trouby a lehce rozmačkejte, aby praskla slupka. Vraťte zpět do trouby na dalších 20 minut, nebo dokud zelenina nezezlátne a nezkřehne.