Tento pokrm plný chuti je jídlo, které musíte vyzkoušet. Zdravý, lehký a naprosto veganský.
NUTRIČNÍ HODNOTY NA PORCI
- kalorie 221
- tuk 15 g
- nasycené mastné kyseliny 5,6 g
- cukry 13 g
- sůl 1 g
- bílkoviny 6,7 g
- sacharidy 16 g
- vláknina 2 g
Ingredience
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 4 cm kousek zázvoru
- ½ svazku čerstvého koriandru (15 g)
- 2 čerstvé červené chilli papričky
- po 1 čajové lžičce kmínu, hořčičných semínek, mleté kurkumy, garam masaly, semínek pískavice
- 1 velká hrst čerstvých listů kari
- arašídový olej
- 2 vrchovaté lžíce arašídového másla
- 1 lžíce mangového čatní
- 2 polévkové lžíce tamarindové pasty
- 12 lilků (celkem 800 g)
- 400 g plechovka kokosového mléka
- 250 g cherry rajčat
Metoda
Předehřejte troubu na 190 °C. Oloupejte cibuli, česnek a zázvor, vložte je do kuchyňského robotu spolu se stonky koriandru a chilli papričkami (pokud chcete, zbavte je semínek) a rozšlehejte na jemnou pastu.
Koření a kari listy vložte do pekáčku o rozměrech 25 x 35 cm na mírný oheň se 2 lžícemi oleje a za stálého míchání smažte 1 minutu nebo dokud nebude fantasticky vonět. Přilijte pastu a za pravidelného míchání ji vařte 5 minut nebo do změknutí.
Vmíchejte arašídové máslo, mangové čatní a tamarindovou pastu, dochuťte pořádnou špetkou mořské soli a černého pepře, pak přesypte do mísy a v případě potřeby přidejte trochu vody, abyste rozvařili na kaši.
Celé lilky, které zůstaly u stopky neporušené, propíchejte vidličkou po celém povrchu, podélně rozkrojte na čtvrtiny, potřete je a vydatně naplňte celou pastou a pak je naaranžujte na tác (pokud používáte běžné lilky, stačí je oříznout a nakrájet na kolečka silná 1 cm a vložit mezi ně pastu).
Plech postavte na střední teplotu a smažte 5 minut, v polovině smažení obraťte. Přidejte kokosové mléko, nahrubo nakrájená a posypaná rajčata, dobře osolte a opepřete a přiveďte k varu.
Přikryjte alobalem a pečte 40 minut, nebo dokud nezhoustnou a nezredukují se, v polovině pečení alobal odstraňte. Dochuťte a posypte lístky koriandru. Lilky jsou vždy dobré s nadýchanou rýží a extra čerstvým chilli.