Toto veganské burrito plné krásných chutí je doplněno neuvěřitelnou omáčkou z černých fazolí. Doplňte burrito veganským jogurtem a nakládanou papričkou jalapeño pro dokonalou tečku. Chaotické, a tak dobré!
NUTRIČNÍ HODNOTY NA PORCI
- Kalorie 558
- Tuk 9 g
- Nasycené mastné kyseliny 2 g
- Cukry 13 g
- Sůl 1,5g
- Bílkoviny 17 g
- Sacharidy 99 g
- Vláknina 12 g
Složení
- 2 středně velké sladké brambory (600 g)
- olivový olej
- 2 stroužky česneku
- ½ lžičky sladké uzené papriky
- ½ lžičky mletého kmínu
- 1 x 400 g plechovka černých fazolí
- 150 g dlouhozrnné rýže
- 200 g špenátu
- 6 jarních cibulek
- 100 g nakrájených nakládaných papriček jalapeños
- ½ svazku čerstvého koriandru (15 g)
- 4 celozrnné tortilly
- 4 polévkové lžíce jogurtu bez obsahu mléka
- 1-2 limetky
Metoda
Předehřejte troubu na 180 °C. Nakrájejte 600 g sladkých brambor na zhruba třícentimetrové kousky a poté je vhoďte do pekáče s jednou lžící olivového oleje a špetkou mořské soli a černého pepře. Pečte 40 minut nebo dokud nejsou měkké, zlatavé a křupavé. Na malou pánev na středním plameni dejte 1 lžičku olivového oleje.
Oloupejte a nakrájejte nadrobno 2 stroužky česneku a přidejte je na pánev spolu s ½ lžičky sladké uzené papriky a mletého kmínu. Smažte 1 až 2 minuty, pak přisypte 1 x 400 g plechovku černých fazolí (včetně šťávy) a 1 plechovku vody a vařte 5 minut.
Podle chuti dochuťte, odstavte z ohně a rozmixujte ručním mixérem dohladka. Vraťte na mírný oheň a nechte odležet. Mezitím uvařte 150 g dlouhozrnné rýže v hrnci s vroucí osolenou vodou podle návodu na obalu a slijte ji. Do cedníku nad rýži dejte 200 g špenátu, nechte ho několik minut zavadnout a poté z něj vymačkejte přebytečnou vodu.
Na salsu ořízněte a nakrájejte nadrobno 6 jarních cibulek a vložte je do mísy spolu se 100 g nakrájených nakládaných papriček jalapeños a trochou šťávy z nakládání. Nasekej lístky z ½ svazku čerstvého koriandru (15 g) a vše dobře promíchejte.
Burritos sestavíte tak, že tortilly naplníte sladkými bramborami, rýží a špenátem, zabalíte a rozkrojíte napůl. Na 4 talíře nalijte omáčku z černých fazolí a na ni naaranžujte burritos. Každé z nich podávejte doplněné salsou jalapeño a 1 lžící bezmléčného jogurtu. Nakrájejte 1 až 2 limetky a vymačkejte.