Tento dekadentní čokoládový dort na rostlinné bázi zaručeně potěší každou narozeninovou oslavu. Všichni si zamilují bezmléčný máslový krém a barevné posypky.
Doba přípravy a vaření
Příprava: 1 hodina
Vaření: 30 minut
Plus chlazení 1,5 až 2,5 hodiny
Podává se pro 16-20 osob
Výživové hodnoty na jednu porci
- kcal 697
- tuk 35 g
- nasycené mastné kyseliny 8 g
- sacharidy 88 g
- cukry 68 g
- vláknina 4 g
- bílkoviny 6 g
- sůl 0,8 g
Složení
- 320 ml slunečnicového oleje
- 450 ml sójového, mandlového nebo kokosového mléka
- 1 lžíce jablečného octa
- 500 g cukru
- 2 lžičky vanilkového cukru
- 260 g sójového nebo kokosového jogurtu
- 450 g hladké mouky
- 160 g kakaového prášku
- 1½ lžičky prášku do pečiva
- 1½ lžičky sody bikarbony
Pro veganský máslový krém:
- 200 g hořké čokolády bez mléka
- 400 g veganské pomazánky
- 2 lžičky vanilkového cukru
- 800 g moučkového cukru
- barevné posypky
Postup
KROK 1
Troubu předehřejte na 180 C. Vymažte olejem tři 20 cm kulaté dortové formy a dno a boky vyložte pečicím papírem (pokud nemáte tři formy, připravujte těsto po částech). Mléko a ocet vyšlehejte v džbánu – mléko by se mělo mírně srazit. Odstavte.
KROK 2
V míse vyšlehejte cukr, olej a vanilkový cukr, poté zašlehejte jogurt a dbejte na to, abyste rozbili případné hrudky cukru. Přilijte zakysané mléko a dobře promíchejte.
KROK 3
Do samostatné mísy prosejte mouku, kakaový prášek, prášek do pečiva, sodu bikarbonu a ½ lžičky soli a dobře promíchejte. Postupně zašlehejte mokré přísady do suchých, dokud nevznikne hladké těsto, avšak dávejte pozor, abyste ho nepromíchali příliš.
KROK 4
Těsto rovnoměrně rozdělte do formiček a pečte 25-30 minut, dokud těsto dobře nevykyne, nepruží a špejle zapíchnutá do středu nevyjde téměř čistá. Několik lepivých drobků je v pořádku, ovšem směs by neměla být mokrá.
KROK 5
Koláče nechte 20 minut vychladnout ve formě a poté je opatrně vyklopte na mřížku, aby zcela vychladly. Budou křehké, takže buďte opatrní. Přikryté vydrží při pokojové teplotě až dva dny.
KROK 6
Na veganský máslový krém rozpusťte čokoládu v mikrovlnné troubě nebo v misce postavené nad hrncem s vroucí vodou. Nechte vychladnout. Pomazánku a vanilku šlehejte několik minut ve stojanovém mixéru, dokud nebude světlá a nadýchaná. Postupně přidávejte moučkový cukr, zpočátku šlehejte pomalu, poté zvyšte rychlost na maximum, dokud směs nebude lehká a krémová. Přilijte vychladlou čokoládu a důkladně spojte. Před použitím máslový krém alespoň 30 minut chladíme.
KROK 7
Chcete-li dort sestavit, nejprve ostrým nožem seřízněte vršky piškotů, aby byly rovné. Jednu vrstvu položte na servírovací talíř. Pomocí paletového nože rozetřete vrstvu máslového krému, abyste dosáhli rovnoměrného a úhledného povrchu. Navrch položte druhý piškot a potřete ho další vrstvou máslového krému.
KROK 8
Navrch dejte poslední piškot obrácený vzhůru nohama, aby se spodní část dortu stala vrchní (to pomůže udržet polevu čistou a relativně bez drobků). Boky dortu potřete máslovým krémem. Pokud potřebujete dort stabilizovat, přidržte horní piškot dlaní. Jakmile máte boky co nejúhledněji pokryté, pokryjte vrchní část tenkou vrstvou máslového krému. Vrchní část a boky zarovnejte pomocí paletového nože.
Pokud máte boční škrabku, přejeďte s ní po stranách a nahoře, abyste potah zbrousili. (Jedná se o vrstvu na drobky, která zachytí všechny drobky a zajistí úhledný a pevný základ.) Dejte dort do lednice, aby ztuhl, a nechte ho 1-2 hodiny chladit.
KROK 9
Na závěr potřete strany a vršek dortu stejným způsobem a použijte většinu zbývajícího máslového krému. Přitiskněte posypky ke spodní části dortu, asi do čtvrtiny až třetiny výšky. Vrchní část dortu můžete ozdobit kruhem posypů, nebo můžete pro větší efekt udělat malé víry kolem horního okraje dortu pomocí zbývajícího máslového krému naškrábaného do zdobicího sáčku s velkou otevřenou hvězdicovou tryskou a nakonec posypat dalšími posypy.
KROK 10
Dort uložte do chladničky, aby zůstal pevný, a 1 hodinu před podáváním jej vyjměte. Přikrytý vydrží v lednici až tři dny.