Zabalte si na piknik nebo prostřete rautový stůl těmito chutnými veganskými párečkovými závitky s houbami, hnědou rýží, hořčicí a šalvějí.
Doba přípravy a vaření
Příprava: 20 minut
Vaření: 50 minut
Podává se 10 porcí
Výživové hodnoty na jednu porci
- kcal 326
- tuk 20 g
- nasycené mastné kyseliny 8 g
- sacharidy 27 g
- cukry 3 g
- vláknina 4 g
- bílkoviny 7 g
- sůl 1 g
Složení
- 250 g hub
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 pórky nakrájené nadrobno
- 2 velké stroužky česneku, rozdrcené
- 1 polévková lžíce jemně nasekaných šalvějových lístků
- 1 polévková lžíce misa z hnědé rýže
- 2 lžičky dijonské hořčice
- 30 g velmi jemně nasekaných kaštanů
- 70 g čerstvé bílé strouhanky
- 1 x 320 g plát hotového listového těsta
- hladká mouka na poprášení
- bezmléčné mléko (např. sójové) na polevu
Postup
KROK 1
Houby vložte do kuchyňského robotu a rozmixujte je na velmi jemno. Do velké pánve dejte polovinu olivového oleje, přidejte pórek se špetkou soli a jemně smažte 15 minut nebo dokud nezměkne a nezíská zlatavou barvu. Pórek vyškrábněte z pánve do mísy a dejte stranou, aby trochu vychladl.
KROK 2
Na pánvi rozehřejte zbývající olej a na středním plameni 10 minut smažte houby. Přidejte česnek, šalvěj, miso a hořčici a smažte další minutu. Nechte mírně vychladnout.
KROK 3
Troubu předehřejte na 180 stupňů. Houbovou směs vyklopte do mísy s pórkem, přidejte kaštany a strouhanku. Vše okořeňte a promíchejte, až vznikne mírně tuhá směs.
KROK 4
Těsto rozválejte na pomoučeném povrchu a poté ho rozválejte tak, aby jedna strana měřila 40 cm. Uprostřed těsta vytvarujte směs hub a pórku do tvaru klobásy, pak těsto obtočte kolem náplně a podél švu jej utěsněte vidličkou. Nakrájejte na deset kousků. Položte je na pergamenem vyložený plech a každý kousek potřete mlékem. Pečeme 25 minut nebo do sytě zlatohnědé barvy. Nechte trochu vychladnout a před podáváním posypte sezamovými semínky.