Burger si člověk nemusí odpírat ani tehdy, když se vyhýbá živočišné stravě. Řešení je prosté a lze ho zakoupit v každých potravinách. Nazývá se totiž čočka!
- doba přípravy: 20 minut
- doba vaření: 50 minut
- počet porcí: 6 burgerů
Ingredience
- 3/4 hrnku hnědé čočky, propláchnuté, scezené a propasírované
- 1 3/4 šálku plus 1 lžíce zeleninového vývaru s nízkým obsahem sodíku nebo vody
- 2 lžičky extra panenského olivového oleje
- 1 velká červená cibule, polovina nakrájená nadrobno a polovina nakrájená na tenké plátky
- Šťáva z 1/2 citronu
- sůl
- 225 g čerstvého baby špenátu
- 2 velké stroužky česneku, nakrájené nadrobno
- čerstvě mletý černý pepř
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 1 šálek celozrnné strouhanky
- 1/2 šálku vlašských ořechů, opražených a jemně nasekaných
- sprej na vaření
- 6 celozrnných veganských hamburgerových housek
- baby rukola, bazalka, pečené červené papriky a pikantní hořčice (volitelně k podávání)
Postup
Čočku a 1 3/4 hrnku vývaru přiveďte k varu ve středně velkém hrnci na prudkém ohni. Snižte teplotu na středně nízkou, částečně přikryjte a vařte, dokud čočka úplně nezměkne a tekutina se nevstřebá, tzn. asi 30 minut.
Spolu se zbývající 1 lžící vývaru ji přelijte do středně velké mísy a dobře rozmačkejte šťouchadlem na brambory. Odstavte.
Na velké nepřilnavé pánvi rozehřejte na středním plamenu olej. Přidejte nakrájenou cibuli, citronovou šťávu a 1/4 lžičky soli a za stálého míchání vařte do změknutí, asi 6 minut. Přidejte špenát, česnek, 1 1/2 lžičky černého pepře a kmín a míchejte, dokud špenát nezvadne, asi 3 minuty.
Přidejte špenátovou směs, strouhanku, vlašské ořechy a 3/4 lžičky soli k čočce a důkladně promíchejte. Přikryjte a dejte do chladničky alespoň na 1 hodinu nebo přes noc.
Rozehřejte gril na středně vysokou teplotu. Ze směsi vytvarujte šest 10 cm placiček a z každé strany je postříkejte sprejem na vaření. Grilujte, dokud se nevytvoří pěkné grilovací stopy, asi 3 minuty z každé strany.
Placičky vložte do housek s nakrájenou cibulí a dalšími přílohami podle potřeby a podávejte.