Velmi hustá vegetariánská polévka z hrachu. Může chvíli trvat, než zelenina a hrách změknou, ale je v podstatě nemožné ji převařit; stačí ji občas zamíchat a případně přidat vodu. Koření lze změnit podle chuti.
Příprava
- doba přípravy: 10 minut
- doba vaření: 3 hodiny
- počet porcí: 10
Ingredience
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 1 cibule nakrájená nadrobno
- 1 bobkový list
- 3 stroužky česneku, nasekané nadrobno
- 2 šálky sušeného půleného hrachu
- ½ šálku ječmene
- 1 ½ lžičky soli
- 7 ½ šálku vody
- 3 mrkve, nakrájené na kousky
- 3 řapíky celeru, nakrájené
- 3 brambory nakrájené na kostičky
- ½ šálku nasekané petrželky
- ½ lžičky sušené bazalky
- ½ lžičky sušeného tymiánu
- ½ lžičky mletého černého pepře
Postup
Ve velkém hrnci na středním plamenu restujte na oleji cibuli, bobkový list a česnek 5 minut nebo dokud cibule nezesklovatí. Přidejte hrách, ječmen, sůl a vodu. Přiveďte k varu a snižte teplotu na minimum. Za občasného míchání vařte 2 hodiny.
Přidejte mrkev, celer, brambory, petržel, bazalku, tymián a mletý černý pepř. Vařte další hodinu, nebo dokud hrášek a zelenina nezměknou.