Tyto veganské košíčky s máslovou polevou bez mléka a vajec jsou ideální pochoutkou k odpolednímu čaji nebo dopolední svačině.
Příprava
- Příprava: 30 minut
- Pečení: 20 minut
- Počet porcí: 12
Ingredience
Základní ingredience:
- 150 ml mandlového nebo sójového mléka
- ½ lžičky jablečného octa
- 110 g veganského másla
- 110 g moučkového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 110 g hladké mouky
- ½ lžičky prášku do pečiva
Ingredience na máslový krém:
- 125 g veganského másla
- 250 g moučkového cukru
- 1¼ lžičky vanilkového extraktu
- několik kapek veganského potravinářského barviva
Postup
Troubu předehřejeme na 180 °C. Formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky. Mléko a ocet rozmícháme v džbánu a necháme několik minut stát, aby směs trochu zhoustla.
Máslo a cukr šleháme elektrickým šlehačem, dokud se dobře nespojí. Přimícháme vanilku a pak po troškách přidáváme mléko, střídavě se lžící mouky. Vmícháme zbývající mouku, prášek do pečiva a špetku soli, dokud nevznikne krémové těsto.
Těsto rozdělíme do košíčkových forem, naplníme je do dvou třetin a pečeme 20–25 minut, dokud muffiny nejsou zlatavé a vykynuté. Necháme je vychladnout.
Připravíme si krém. Máslo, moučkový cukr a vanilku vyšleháme elektrickým šlehačem do světlé, krémové konzistence.
Směs rozdělíme do misek a obarvíme různými potravinářskými barvivy. Lžící nebo cukrářským sáčkem naneseme na vychladlé košíčky.
Nutriční hodnoty
- 265 kcal
- 12 g tuku
- 37 g sacharidů
- 30 g cukrů
- 0,4 g vlákniny
- 1 g bílkovin