Veganský salát s quinoou – recept

Veganské recepty

Lehký zeleninový salát je ideální večeří v horkých letních dnech. Lze ho podávat samotný, jako přílohu nebo třeba s opečeným toustem.

Příprava

  • Příprava: 30 minut
  • Počet porcí: 6

Ingredience

  • 1-1/2 šálku quinoy, propláchnuté a dobře okapané
  • 3 šálky vody
  • 1/4 šálku plus 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce nastrouhané citronové kůry
  • 1/4 šálku citronové šťávy
  • 4 stroužky česneku, nastrouhané
  • 6 lžic mleté čerstvé petrželky
  • 6 lžic mleté čerstvé máty
  • 1-1/2 lžičky soli
  • 1 šálek cherry rajčátek, rozpůlených
  • 1 okurka nakrájená na plátky
  • 1 středně velká sladká červená paprika, nakrájená
  • 1/2 šálku červené cibule, nakrájené

Postup

Quinou vaříme a mícháme ve velkém hrnci na středním plamenu asi 3-5 minut. Přidáme vodu a přivedeme ji k varu. Snížíme teplotu a přikryjeme pokličkou. Vaříme, dokud se tekutina nevsákne, tzn. asi 12-15 minut. Poté quinou přesypeme do velké mísy a necháme ji mírně vychladnout.

V malé misce prošleháme olej, citronovou kůru, citronovou šťávu, česnek, petrželku, mátu a sůl. Ke quinoe přidáme nakrájenou zeleninu, pokapeme zálivkou a promícháme. Přikryjeme a necháme v ledničce dostatečně vychladnout.

Nutriční hodnoty

Nutriční hodnoty na 3/4 šálku:

  • 227 kcal
  • 12 g tuků (2 g nasycených tuků)
  • 25 g sacharidů (3 g cukrů, 3 g vlákniny)
  • 5 g bílkovin

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang