Lehký zeleninový salát je ideální večeří v horkých letních dnech. Lze ho podávat samotný, jako přílohu nebo třeba s opečeným toustem.
Příprava
- Příprava: 30 minut
- Počet porcí: 6
Ingredience
- 1-1/2 šálku quinoy, propláchnuté a dobře okapané
- 3 šálky vody
- 1/4 šálku plus 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce nastrouhané citronové kůry
- 1/4 šálku citronové šťávy
- 4 stroužky česneku, nastrouhané
- 6 lžic mleté čerstvé petrželky
- 6 lžic mleté čerstvé máty
- 1-1/2 lžičky soli
- 1 šálek cherry rajčátek, rozpůlených
- 1 okurka nakrájená na plátky
- 1 středně velká sladká červená paprika, nakrájená
- 1/2 šálku červené cibule, nakrájené
Postup
Quinou vaříme a mícháme ve velkém hrnci na středním plamenu asi 3-5 minut. Přidáme vodu a přivedeme ji k varu. Snížíme teplotu a přikryjeme pokličkou. Vaříme, dokud se tekutina nevsákne, tzn. asi 12-15 minut. Poté quinou přesypeme do velké mísy a necháme ji mírně vychladnout.
V malé misce prošleháme olej, citronovou kůru, citronovou šťávu, česnek, petrželku, mátu a sůl. Ke quinoe přidáme nakrájenou zeleninu, pokapeme zálivkou a promícháme. Přikryjeme a necháme v ledničce dostatečně vychladnout.
Nutriční hodnoty
Nutriční hodnoty na 3/4 šálku:
- 227 kcal
- 12 g tuků (2 g nasycených tuků)
- 25 g sacharidů (3 g cukrů, 3 g vlákniny)
- 5 g bílkovin