Vegan Mac N‘ Cheese – veganské makarony se sýrem

Veganské recepty

Tyto makarony jsou skoro až neuvěřitelně krémové a „sýrové“, ačkoliv se pro jejich přípravu nepoužívá mléko ani skutečný sýr. Recept je na dvě velké nebo čtyři skromnější porce.

Příprava:

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření: 25 minut
  • Celkem: 40 minut

Ingredience:

  • 250 g makaronů
  • 1 brokolice, rozebraná na růžičky (volitelné)
  • 1 ½ lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 malá cibule, nakrájená nadrobno
  • 120 g nastrouhaných brambor
  • 3 stroužky česneku, prolisované
  • ½ lžičky mletého sušeného česneku
  • ½ lžičky mleté sušené cibule
  • ½ lžičky hořčičného prášku
  • ½ lžičky soli
  • špetka pepře
  • ⅔ hrnku kešu oříšků
  • 1 hrnek vody + podle potřeby
  • ¼ hrnku lahůdkového droždí
  • 2 až 3 lžičky jablečného octa

Množství vyjde na 2 velké nebo 4 menší porce.

Postup:

Krok 1: Makarony uvařte podle pokynů na obalu. Dvě minuty před koncem vaření přidejte brokolici.

Krok 2: V hrnci rozehřejte na středním plameni olej. Přidejte cibuli a špetku soli a za stálého míchání restujte asi 5 minut, dokud cibule nezměkne.

Krok 3: Přidejte nastrouhané brambory, prolisovaný česnek, sušený česnek, sušenou cibuli, hořčici a sůl. Promíchejte a za stálého míchání vařte asi 1 minutu.

Krok 4: Přidejte kešu oříšky a vodu a promíchejte. Nechte směs projít varem. Vařte za stálého míchání, dokud brambory zcela nezměknou, asi 5 až 8 minut.

Krok 5: Směs opatrně přelijte do mixéru. Přidejte droždí a 2 lžičky octa. Mixujte, dokud směs nebude zcela hladká, asi 2 minuty. Pokud směs nejde snadno rozmixovat nebo pokud byste raději řidší konzistenci, přilévejte postupně vodu. Dochuťte solí, případně octem.

Krok 6: Nalijte omáčku do mísy s těstovinami. Dobře promíchejte a ihned podávejte.

Výživové údaje na jednu (menší) porci:

  • 506 kcal
  • tuky 21,7 g
  • sacharidy 66,5 g
  • bílkoviny 18,3 g

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang