Domácí vegan zakysaná smetana

Veganské recepty

Zakysaná smetana ve veganské podobě se poměrně těžko shání. Proto přijde vhod tento recept na domácí zakysanou smetanu, kterou zvládne i kuchař začátečník. Zakysanou smetanou lze nahradit například krémový sýr či mozzarellu, její příprava je navíc otázkou necelé čtvrthodinky.

Příprava:

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 0 minut
  • Celkem: 10 minut

Ingredience:

  • 1 hrnek kešu oříšků, namočených na cca 4 hodiny (pokud nemáte výkonný mixér)
  • ½ hrnku vody
  • 1 polévková lžíce citronové šťávy (+ na dochucení)
  • 1 lžička jablečného octa
  • ¼ lžičky soli
  • ¼ lžičky dijonské hořčice

Z uvedeného množství připravíme zhruba hrnek veganské zakysané smetany.

Postup:

Krok 1: Do mixéru dejte kešu oříšky, vodu, citronovou šťávu, ocet, sůl a hořčici. Mixujte, dokud směs nebude hladká a krémová. Pokud se vám nedaří směs rozmixovat nebo byste raději řidší konzistenci, přidávejte po troškách cca ½ šálku vody navíc.

Krok 2: Ochutnejte a případně přidejte více citronové šťávy nebo soli. Podávejte ihned, nebo zakysanou smetanu uložte do lednice na později.

Veganská zakysaná smetana vydrží v chladu asi 5 dní. Postupem času trochu zhoustne, v případě potřeby ji lze zředit troškou vody.

Výživové údaje na jednu porci (2 lžíce):

  • 99 kcal
  • tuky 7,8 g
  • sacharidy 5,5 g
  • bílkoviny 3,3 g

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang