Veganské chilli plné zeleniny a jedinečné chuti. Skvěle chutná zejména s rýží, guacamole, limetkou a čerstvým koriandrem, zároveň se hodí jak k obědu, tak k večeři.
Příprava:
- Příprava: 15 minut
- Vaření: 45 minut
- Celkem: 1 hodina
Ingredience:
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 batáty, oloupané a nakrájené na středně velké kousky
- 2 lžičky uzené papriky
- 2 lžičky mletého kmínu
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 2 mrkve, nakrájené na kousky
- 2 stonky řapíkatého celeru, nakrájené na kousky
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1–2 lžičky mletého chilli (podle toho, jak pálivé máte rádi)
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 červená paprika, nakrájená na kousky
- 2 plechovky nakrájených rajčat (dohromady 800 g)
- 2 plechovky červených fazolí, namočených a scezených (dohromady 800 g)
- sůl
- limetka, guacamole, rýže a čerstvý koriandr k podávání
Množství je na 4 porce.
Postup:
Krok1: Troubu předehřejte na 200 °C (horkovzdušnou na 180 °C). Batáty vložte do pekáče. Pokapejte je lžící oleje a posypte 1 lžičkou uzené papriky a 1 lžičkou mletého kmínu. Pořádně promíchejte, aby se všechny kousky pořádně obalily, osolte a opepřete. Pečte 25 minut, dokud nejsou měkké.
Krok 2: Mezitím ve velkém hrnci na mírném ohni rozehřejte zbývající olej. Přidejte cibuli, mrkev a celer. Za občasného míchání restujte 8–10 minut, dokud zelenina nezměkne, poté přidejte nadrobno nakrájený česnek a opékejte ještě minutu. Přidejte zbývající koření a rajčatový protlak. Vše dobře promíchejte a nechte prohřívat další minutu.
Krok 3: Přidejte červenou papriku, nakrájená rajčata a 200 ml vody. Přiveďte směs k varu a vařte 20 minut. Přisypte fazole a vařte dalších 10 minut, poté přidejte batáty. Podle chuti dosolte a podávejte s klínky limetky, guacamole, rýží a čerstvým koriandrem. Vegan chilli ve vzduchotěsné nádobě v mrazáku vydrží až tři měsíce.
Výživové údaje na jednu porci:
- 367 kcal
- tuky 10 g
- sacharidy 48 g
- cukry 22 g
- vláknina 17 g
- bílkoviny 12 g
- sůl
- 0,6 g
TIP: Nadbytek červených paprik lze využít při výrobě domácího ajvaru, tradiční čalamády původem ze Srbska.