Seznamte se s mou oblíbenou polévkou z černých fazolí! Využívá výhod černých fazolí z plechovky a je rychle hotová. Přesto polévka chutná pozoruhodně svěže díky mrkvi, celeru a česneku.
Kmín a trocha octa sherry (nebo limetkové šťávy) dodávají polévce kubánský šmrnc, který ji povýší na vrchol. Tato lehce krémová polévka z černých fazolí je plná chuti.
Příprava
- Doba přípravy: 10 minut
- Doba vaření: 45 minut
- Celkový čas: 55 minut
- Porce: 6
Tento recept na zdravou polévku z černých fazolí lze snadno připravit z fazolí z konzervy. Díky základním aromatům a koření je neuvěřitelně aromatická a lahodná. Tato polévka je přirozeně veganská, vegetariánská a bezlepková. Z receptu se získá poměrně velké množství polévky (6 až 8 porcí) – nebo můžete zbytky zamrazit.
Ingredience
- 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 středně velké žluté cibule, nakrájené
- 1/2 celeru, jemně nasekaného
- 1 velká mrkev, oloupaná a nakrájená na tenká kolečka
- 6 stroužků česneku, prolisovaných nebo mletých
- 4 ½ lžičky mletého kmínu
- ½ lžičky červených pepřových vloček
- 4 plechovky černých fazolí
- 4 šálky zeleninového vývaru
- ¼ šálku nasekaného čerstvého koriandru (nepovinné)
- 1 až 2 lžičky octa sherry, podle chuti, nebo 2 lžíce čerstvé limetkové šťávy
- sůl a pepř
- Nepovinné přílohy: nakrájené avokádo, ředkvičky nakrájené na tenké plátky, tortillové chipsy
Postup
Olivový olej rozehřejte ve velkém hrnci na středním ohni, dokud se nezačne třpytit. Přidejte cibuli, celer a mrkev a lehce posypte solí. Za občasného míchání vařte, dokud zelenina nezměkne, asi 10 až 15 minut.
Vmíchejte česnek, kmín a vločky červené papriky a vařte, dokud se nerozvoní, asi 30 sekund. Přilijte fazole a vývar a přiveďte k varu. Vařte a podle potřeby snižujte teplotu, dokud vývar nezíská chuť a fazole nejsou velmi měkké, asi 30 minut.
Asi 4 šálky polévky přelijte do stolního mixéru, pevně připevněte víko a rozmixujte dohladka. Nebo použijte ponorný mixér a část polévky rozmixujte. Scezenou polévku vraťte do hrnce, vmíchejte koriandr, ocet / limetkovou šťávu a sůl a pepř podle chuti. Podávejte.