Pikantní fazolová polévka – recept

Veganské recepty

Seznamte se s mou oblíbenou polévkou z černých fazolí! Využívá výhod černých fazolí z plechovky a je rychle hotová. Přesto polévka chutná pozoruhodně svěže díky mrkvi, celeru a česneku.

Kmín a trocha octa sherry (nebo limetkové šťávy) dodávají polévce kubánský šmrnc, který ji povýší na vrchol. Tato lehce krémová polévka z černých fazolí je plná chuti.

Příprava

  • Doba přípravy: 10 minut
  • Doba vaření: 45 minut
  • Celkový čas: 55 minut
  • Porce: 6

Tento recept na zdravou polévku z černých fazolí lze snadno připravit z fazolí z konzervy. Díky základním aromatům a koření je neuvěřitelně aromatická a lahodná. Tato polévka je přirozeně veganská, vegetariánská a bezlepková. Z receptu se získá poměrně velké množství polévky (6 až 8 porcí) – nebo můžete zbytky zamrazit.

Ingredience

  • 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 středně velké žluté cibule, nakrájené
  • 1/2 celeru, jemně nasekaného
  • 1 velká mrkev, oloupaná a nakrájená na tenká kolečka
  • 6 stroužků česneku, prolisovaných nebo mletých
  • 4 ½ lžičky mletého kmínu
  • ½ lžičky červených pepřových vloček
  • 4 plechovky černých fazolí
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • ¼ šálku nasekaného čerstvého koriandru (nepovinné)
  • 1 až 2 lžičky octa sherry, podle chuti, nebo 2 lžíce čerstvé limetkové šťávy
  • sůl a pepř
  • Nepovinné přílohy: nakrájené avokádo, ředkvičky nakrájené na tenké plátky, tortillové chipsy

Postup

Olivový olej rozehřejte ve velkém hrnci na středním ohni, dokud se nezačne třpytit. Přidejte cibuli, celer a mrkev a lehce posypte solí. Za občasného míchání vařte, dokud zelenina nezměkne, asi 10 až 15 minut.

Vmíchejte česnek, kmín a vločky červené papriky a vařte, dokud se nerozvoní, asi 30 sekund. Přilijte fazole a vývar a přiveďte k varu. Vařte a podle potřeby snižujte teplotu, dokud vývar nezíská chuť a fazole nejsou velmi měkké, asi 30 minut.

Asi 4 šálky polévky přelijte do stolního mixéru, pevně připevněte víko a rozmixujte dohladka. Nebo použijte ponorný mixér a část polévky rozmixujte. Scezenou polévku vraťte do hrnce, vmíchejte koriandr, ocet / limetkovou šťávu a sůl a pepř podle chuti. Podávejte.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang