Recept na lahodný krémový meruňkový raw dort s velkými kousky ovoce, oříšky a kokosem.
Ingredience na menší vegan dort o průměru 12 cm:
KRUSTA:
- 1 šálek mandlí (alespoň na 2 hodiny namočených ve vodě)
- lžička kakaa
- půl šálku čerstvých vypeckovaných datlí
- špetka skořice
- půl šálku sušeného kokosu
MERUŇKOVÝ KRÉM:
- 1 šálek kešu ořechů (namočených na pár hodin do vody, aby změkly)
- 2/3 šálku čerstvých odpeckovaných meruněk
- 3 lžíce kokosového oleje (měřeno v tuhém stavu)
- 3 lžíce kokosového krému
- 2 lžíce kokosového mléka
- 2-3 lžíce agávového sirupu (případně datlového nebo javorového sirupu)
- kousky nakrájených meruněk
MERUŇKOVÁ VRSTVA:
- 2-3 meruňky
- 2 lžíce agávového či datlového sirupu
Postup :
Rozmixujeme postupně všechny ingredience potřebné na krustu. Pokud by hmota byla příliš hutná, přidáme trochu vody. Vložíme do dortové formy a pečlivě uhladíme. Krustu pokryjeme vrstvou nakrájených meruněk a vložíme do lednice.
Krém připravíme rozmixováním všech ingrediencí. Nakonec přidáme pořádné kousky ovoce, aby byl dort více šťavnatý. Pokryjeme ho vrstvou ovoce a vložíme na chvíli do lednice. Dejte si pozor, aby hmota nebyla příliš vodnatá a držela tvar.
Meruňkovou dřeň připravíme rozmixováním několika kousků meruněk s agávovým sirupem. Vylijeme ji na dort, pokryjeme dalšími plátky meruněk a vložíme do mrazáku přes noc. Ráno (či za pár hodin) podáváme.
TIP: Kdo má raději lesní ovoce může vyzkoušet zdravou malinovou vegan buchtu bez cukru a bez lepku. Kdo si zase potrpí na dobroty z trouby, může zkusit upéct skořicové šneky. Pro zmrzlinové příznivce je tu pak vegan zmrzlina.