Cizrna je u nás známá hned pod několika lidovými názvy – například jako beranní hrách nebo římský hrách. Tato výživná bobovitá luštěnina se používá po celém světě do mnoha různých pokrmů – od polévek přes karbanátky až po orientální pochoutku hummus.
Cizrna je luštěnina patřící do čeledi bobovitých. Pochází z Blízkého Východu a pro zemědělské účely byla pěstována již před více než 7 000 lety. V současnosti je známo 43 druhů cizrny.
Cizrna je přirozeně bezlepková a velmi výživná. Obsahuje velké množství sacharidů (asi 50 %), přibližně 20 % bílkovin, tuku obsahuje málo, něco kolem 5 %, množství vlákniny se pohybuje mezi 5-19 %.
Je bohatá na vápník, lysin, esenciální mastné kyseliny, železo, fosfor a zinek. Obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín C, E a provitamín A.
Obsahuje také látky, které komplikují její trávení. Ty však můžeme eliminovat tím, že cizrnu před vařením řádně propláchneme, namočíme ji na alespoň 6 hodin, vodu slijeme a při vaření k ní přidáme řasu kombu či wakame.
Z cizrny se dají připravit báječné pomazánky, rizota, placky, guláše, karbanátky či pasty. Můžeme si ji připravit také smaženou, fermentovanou, praženou nebo naklíčenou.
Jedním z nejoblíbenějších receptů s cizrnou je orientální pochoutka hummus. Ten se dá připravit na mnoho způsobů a s řadou dalších ingrediencí. Příkladem je hummus z dýně hokaido nebo hummus z červené řepy. Milovníci dýně hokaido mohou vyzkoušet také pomazánku z dýně hokaido.
My vám jeden ze základních receptů na hummus přinášíme.
Ingredience (na 2-3 porce):
- 1 hrnek cizrny
- bobkový list
- 5 hrnků vody
- 1 čajová lžička wurzlu (přírodní bylinný bio kořenící přípravek)
- šťáva z 1 citronu
- 3-6 stroužků česneku
- červená paprika (střední velikost)
- žampiony (3-5 kusů)
- půl čajové lžičky koriandru
- půl čajové lžičky římského kmínu
- sůl
- 1 polévková lžíce tahini
- petrželka nebo zelená cibulka
- kopr
- kari
- rozmarýn
Postup:
Cizrnu omyjeme a namočíme přes noc do vody, kterou ráno slijeme. Vaříme v nové vodě s wurzlem a bobkovým listem v tlakovém hrnci. Před koncem vaření si na pánvičce osmahneme na drobno nakrájenou papriku a žampiony.
Vývar si odlijeme do misky a uvařenou cizrnu rozmixujeme s citronovou šťávou, zelenou natí petržele, koprem, kořením a solí. Přidáme zbylý vývar, tahini podle konzistence a smícháme s kousky usmažené papriky a žampionů.
Dochutíme kari, rajčetem a rozmarýnem a můžeme podávat.
Dobrou chuť!