Francouzský slaný koláč, který pochází již z 13. století a v dnešní době je stále více oblíbený. Původně se jednalo o koláč z chlebového těsta s náplní z vajíček, smetany a slaniny. Od minulého století se začal připravovat i z těsta listového. Jaké podoby má dnes a jaký je nejlepší recept na bezlepkový špenátový quiche?
Jedná se o výborné a rychlé jídlo, které může mít mnoho různých podob. Oblíbený je především ve chvílích, kdy se člověk potřebuje zbavit „zbytků“ v ledničce. Do náplně na quiche je možné dát téměř cokoliv, fantazii se meze nekladou.
Příprava quiche (kyše) je snadná, hodí se jako předkrm i jako lehký oběd či večeře. Nejčastěji se podává se salátem a bílým vínem. Nejznámější a tradiční francouzský quiche se nazývá Quiche Lorraine. Je připravovaný ze smetany a šunky.
Slaný koláč vybízí k porušení tradic a k popuštění uzdy fantazie i chutí. Ozvláštnit tak Quiche lze ku příkladu řadou bylinek. Aby byla intenzita přísady znatelnější, je vhodné do smetany přidat trošku bazalkového pesta. Vůně bude již při pečení koláče naprosto úžasná.
TIP: Do veganských koláčů se může přidávat i bezlepková čiroková mouka, která se obvykle používá v kombinaci s ostatními moukami.
Tento slaný koláč sice pochází z Francie, je však inspirovaný i německou kuchyní. Zrodil se na pomezí Francie a Německa, a to konkrétně v regionu Lotrinsko. Slovo quiche pochází z německého slovo kuchen (= koláč).
Špenátový bezlepkový quiche – recept
Slaný koláč se špenátem může mít hodně podob. Špenát je oblíbený pro vysoký obsah vitamínu C, kyselinu listovou, železo a vápník. Je ideální součástí veganského jídelníčku. Špenát je také vhodnou stravou v těhotenství.
Ingredience na těsto:
- 150 g pohankové mouky
- 150 g sójové mouky
- 125 g rostlinného másla
- sůl
- vody
TIP: Domácí rostlinné máslo se dá snadno vyrobit i doma. K výrobě stačí jen 2 suroviny a pár minut času.
Ingredience na náplň:
- 2 balení tofu
- 200 ml rostlinné smetany
- 4 lžíce kukuřičného škrobu
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- 1 velká cibule
- 2 papriky
- 200 g baby špenátu
- vlašské ořechy
- slunečnicová semínka
- pažitka
- paprika sladká
- sůl, pepř
Postup:
Nejprve si připravíme těsto. Ve větší míse smícháme pohankovou a sójovou mouku s rostlinným máslem, lehce osolíme a dolijeme troškou vody. Vše pořádně prohněteme rukama. Těsto by mělo být příjemně vláčné, ne lepkavé. Pokud by lepilo, dosypeme troškou bezlepkové mouky.
Hmotu uhněteme do koule, vložíme do sáčku a dáme na alespoň 30 minut do lednice.
Poté těstem vyložte koláčovou formu o průměru 25 cm. Těsto propícháme vidličkou a dáme péct na cca 20 minut na 180 °C.
Mezitím si připravíme quichovou náplň. Tofu, smetanu, kukuřičný škrob, česnek, slunečnicový olej a zbytek koření rozmixujeme dohladka. Je důležité vše správně okořenit, aby nebyla výrazně cítit chuť tofu.
Cibuli nakrájíme na malé kousky a mírně osmažíme na oleji na větší pánvi, pak přidáme a osmažíme i papriku. Obsah pánvičky smícháme s tofu krémem.
Baby špenát podusíme ve větším hrnci na 2 lžících oleje a vmícháme k tofu krému s cibulí a paprikou, přidáme hrst vlašských ořechů a slunečnicových semínek a pořádně promícháme.
Vlijeme směs do předpečeného korpusu a pečeme ještě cca 15 minut na 180 °C.
Špenátový quiche necháme vychladnout, můžeme ozdobit kousky špenátů a oříšků.
Quiche z listového těsta – recept
V případě koupeného bezlepkového listového těsta se jedná o rychlou a zdravou večeři. Příprava špenátového koláče je opět poměrně rychlá. V případě koupeného bezlepkového listového těsta dokonce o něco rychlejší než v případě připravování domácího.
Ingredience:
- listové bezlepkové těsto
- 2 balení tofu
- 1 rostlinná smetana
- 200 g sušených rajčat
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce lahůdkového droždí
- 500 g čerstvého špenátu
- 1 lilek
- bylinky podle chuti – např. rozmarýn, oregano, bazalka
- sůl, pepř
Postup:
Na pánvi orestujeme cibuli, prolistovaný česnek a přidáme na kousky nakrájený lilek s tofu. Přidáme špenát, sušená rajčata, bylinky, osolíme, opepříme a zalijeme smetanou. Krátce povaříme.
Do vymazané formy vložíme vyválené bezlepkové těsto a zalijeme směsí z pánve. Pečeme přibližně 30 minut na 180 °C.