Česká klasika ve vynikajícím veganském podání.
Ingredience na svíčkovou a robi maso:
- 3 lžíce slunečnicového oleje
- 4 mrkve
- 1 cibule
- 1 celer
- 1 citron
- třtinový cukr
- 1 lžička soli
- libeček
- 4 bobkové listy
- nové koření
- 800 ml sojového mléka
- 80 g celozrnné polohrubé mouky (pšeničné či žitné)
- pepř celý
- jalovec
- ocet
- tymián
- robi
- 1l sojového mléka
- ¼ l vegan smetany ke šlehání
- fruktóza (třtinový cukr)
Příprava omáčky a robi masa:
Pokrájejte si na drobno cibuli a nechte ji zpěnit a změknout. Přidejte na jemno nakrájenou mrkev a celer. Přidejte na kolečka nakrájený oloupaný citrón bez jadérek a bobkové listy. Oslaďte 2 lžícemi třtinového cukru a pečte v hrnci.
V sojovém mléce rozmíchejte polohrubou mouku, kterou pak vlijte do hrnce s opékající se zeleninou. Jemně osolte. Vařte jen na mírném ohni, dokud omáčka nezhoustne.
Uvařenou omáčku zbavte kousků citronu, bobkových listů a pořádně ji rozmixujte dohladka. Přes noc do ní naložte na plátky nakrájené robi maso.
Druhý den si připravte plech, na kterém rozpusťte veganské máslo. Vyndejte robi maso z omáčky a pečte na plechu 40 minut zakryté a 20 minut odkryté.
Pak maso zalijte 1 l mléka, 1/4 l smetany ke šlehání a lehce povařte. Dochuťte citronovou šťávou a fruktózovým cukrem.
Ingredience na kynutý houskový knedlík:
- 250 g špaldové celozrnné mouky
- 250 g špaldové polohrubé mouky
- 20 g kvasnic
- lžička třtinového cukru
- 50 ml vlažného sojového mléka
- 200 ml teplého sojového mléka
Mouky smícháme dohromady a vytvoříme důlek, do kterého rozdrobíme 20 g kvasnic (droždí). Kvasnice posypeme lžičkou cukru, zalijeme 50 ml vlažného sójového mléka a rozmícháme na kašičku. Necháme vzejít kvásek, což trvá asi 10 minut.
Poté přilijeme 200 ml teplého mléka, uhněteme těsto a necháme hodinu kynout pod utěrkou na teplém místě.
Následně z těsta vyválíme 2 knedlíky, necháme je ještě 15 minut kynout na pomoučeném vále a dáme je vařit. Vaříme ve vroucí osolené vodě 30 minut, občas obrátíme. Po vyjmutí z vody propícháme vidličkou.
Robi maso podáváme s teplou omáčkou, porcí houskových knedlíků, plátkem citronu a brusinkovou marmeládou.
TIP: Zkusit lze i recept na svíčkovou omáčku se špaldovými knedlíky.
Recept: Veronika Krausová, inspirováno Kuchařkou ze Svatojánu
Vařeno v: V.bistro Brno