K tradičním japonským pokrmům patří soba nudle. Soba, ze které jsou soba nudle vyrobené, znamená v překladu z japonštiny pohanka. Soba nudle jsou tedy nudličky vyrobené z pohankové mouky. Díky bílkovinám, které soba nudle mají, se regenerují buňky v celém těle. Jak soba nudle vypadají, jaké mají složení a co s nimi lze vykouzlit na talíři?
Soba nudle se mohou podávat v teplé polévce se sójovou omáčkou. Na hotové nudle se pak přidávají nejrůznější suroviny jako je například smažené tofu.
Co jsou soba nudle?
Soba nudle mají po uvaření světle hnědou barvu a jsou tenké. Mají lehkou oříškovou chuť. Často se dochucují zeleným čajem nebo citrónovou kůrou. V Japonsku, odkud soba nudle pochází, se tradičně servírují na proutěných podnosech za studena. Najít je lze i na jídelních lístcích v restauracích, kde se podávají v teplé formě, například v polévce nebo s omáčkami.
Soba nudle – složení
Výhodou je, že soba nudle jsou bezlepkové. Pozor, v některých případech je složení soba nudlí s pšeničnou moukou, jejich cena je zato o to nižší. Varianta soba nudlí z pohankové a pšeničné mouky má pro kuchaře jedno velké plus, že jsou nudle trvanlivější a pevnější.
TIP: Další bezlepkovou potravinou je pohanka, ze které se dá připravit plno výborných pokrmů jako třeba pohanková kaše s ovocem nebo pohankové rizoto s tofu.
Soba nudle lze dělit podle složení, zda obsahují i jinou mouku než pohankovou:
- hachiwari soba nudle – nudle vyrobené jen z pohankové mouky
- juwari soba nudle – nudle vyrobené především z pohankové mouky, přidaná je i pšeničná mouka (cca 20 %)
Pohankové nudle jsou bohaté především na vitamín B1, který člověka chrání před onemocněním beri-beri. Tato nemoc postihla hlavně oblasti Asie a Japonska. Člověku s touto nemocí přestane správně fungovat nervový systém, přichází svalová slabost, ztráta paměti a problémy se srdcem právě vlivem nedostatku vitamínu B1. Tamější obyvatelé se totiž stravovali jen rýží jako hlavní potravinou.
Pro správnou funkci nervového systému je žádoucí i mangan. Podporuje mimo to i metabolismus glukózy a zdraví kostí.
Jednoduché domácí soba nudle – originální recept
Byť lze soba nudle koupit v jakékoliv obchodě s asijskými potravinami za přijatelnou částku, je možné si je za menší náklady a poctivě vyrobit doma. Domácí soba nudle zvládne každý. Na 4 porce stačí jen 2 hrnky pohankové mouky.
Ingredience k přípravě domácích soba nudlí
Na první pohled se zdá výroba nudlí jako nadlidský úkol. K výrobě domácích soba nudlí není však třeba mnoho ingrediencí. Postačí jednoduchý nákup v supermarketu a voda.
- 2 hrnky pohankové mouky (na 4 porce)
- 1 lžíce citrónové šťávy
- půl hrnku vody
Postup výroby domácích soba nudlí
Zprvu je barva soba nudlí šedá. Až po uvaření se změní do hnědé barvy. Soba nudle jsou křehké, člověk s nimi musí opatrně, aby se nepotrhaly.
Smícháním všech ingrediencí k přípravě domácích soba nudlí vznikne těsto. Těsto se musí zpracovat do pevnější konzistence. Poté se nechá v přikryté misce odležet klidně i přes noc.
Těsto se poté vyválí a nakrájí na tenké proužky. Soba nudle je třeba vařit ve vroucí vodě. Vaří se cca 3 minuty. Nesmíme zapomenout nudle promíchat, aby se neslepily.
S čím uvařit soba nudle – recepty
Jednou z možných vegan variant receptů, s čím uvařit domácí soba nudle, je uzené tofu. Tofu je, zjednodušeně řečeno, sójový sýr nebo sójový tvaroh. Sója stejně jako soba nudle pochází z Asie. Tofu obsahuje nenasycené mastné kyseliny a vlákninu.
Ingredience pro výrobu soba nudlí s uzeným tofu
Na přípravu soba nudlí s uzeným tofu na 4 porce je potřeba podle receptu:
- olej
- 30 g zázvoru
- 3 stroužky česneku
- červená cibule
- 50 g mrkve
- domácí soba nudle (cca 250 g)
- 2 lžíce sójové omáčky
- uzené tofu (cca 180 g)
- koriandr
- solené kešu ořechy (cca 100 g)
U solených kešu oříšků se vyplatí šáhnout v obchodě pro dražší balení, raději než jen pro nejlevnější kešu oříšky.
Tip: Místo tofu je možné použít také například domácí seitan.
Recept soba nudlí s uzeným tofu – postup přípravy
Jak uvařit soba nudle s uzeným tofu? Mrkev s cibulí si nakrájíme na proužky. Uzené tofu na malé kostičky. Zázvor si oloupeme a poté nakrájíme společně s česnekem najemno.
K vaření použije wok pánev s olejem, na kterou nejprve dáme zázvor, česnek, cibuli a mrkev. Po chvíli přidáme uzené tofu kostičky se sójovou omáčkou. Přidáme uvařené domácí soba nudle na pánev.
V posledním kroku nasypeme do pánve koriandr a kešu ořechy, promícháme a můžeme podávat.
TIP: Další variantou, s čím uvařit soba nudle, je recept s tempehem. Jedná se o tradiční jídlo v Indonésii, které je prorostlé ušlechtilou plísní. Tempeh se vyrábí ze sójových bobů.