Včera vydala Světová zdravotnická organizace (WHO) zatím nejostřejší vyjádření ke konzumaci zpracovaného masa (uzenin) a červeného masa (hovězí, kachní, vepřové atd.) – zařadila je na seznam karcinogenů, tedy látek podporujících vznik rakoviny.
Maso se tak ocitlo ve stejné skupině, jako jsou třeba cigarety, plutonium a další látky, které jsou rakovinotvorné a jejichž používání navrhuje WHO zásadně omezit.
Jedná se tak o zatím nejdůraznější varování této renomované instituce, vydané na základě podrobné analýzy dat. Naopak WHO jednoznačně doporučuje a preferuje konzumaci ovoce nebo zeleniny, potažmo vegan stravy.
Někomu může vyřazení masa činit z počátku problémy. Nicméně existují i jiné alternativní způsoby stravování než jen veganství. Vegetariánství či pescetariánství také omezují konzumaci živočišných produktů a prospívají tak lidskému zdraví i naší planetě.
TIP: Místo masa je lepší si pochutnat na výborném cuketovém zelí, které skvěle detoxikuje organismus a podporuje činnost ledvin, střev a srdce.