Veganští kutilové se utkali v soutěži Veganline o NEJ recept. Který z nich vám bude chutnat nejvíce?
V dubnu a květnu probíhala soutěž o NEJ veganský recept. Snaživí kuchaři mohli uvařit a vyfotit svůj oblíbený pokrm a s receptem jej poslat do soutěže o balík veganských potravin firmy Veganline. Podmínkou bylo použít v receptu některý z výrobků Veganline.
Ze všech soutěžních receptů zvítězily tyto:
JAHODOVÁ PANNA COTTA
(použit Agar Veganline)
Ingredience:
- 500 g jahod
- 140 g sojového jogurtu
- 4 lžíce rostlinného mléka (např. mandlového mléka)
- třtinový cukr (nemusí být)
- 2 lžičky rostlinné želatiny Agar Veganline
Postup:
Jahody očistíme, omyjeme a vhodíme do mixéru. Přidáme jogurt, mléko a vše rozmixujeme na hladký krém. Ten pak vlijeme do hrnce a necháme ho vařit. Jakmile nám jahodový krém začne probublávat, odstavíme ho z plotny, vmícháme 2 lžičky želatiny a už dále nevaříme.
Metličkou vše promícháme, nalijeme do mističek a necháme do druhého dne vychladnout v lednici. Pokud chcete mít panna cottu sladší, přidejte k vaření i třtinový cukr, aby se Vám stihl rozpustit.
TIP: Nejedná se sice o NEJ recept, v letní sezóně však pomůže s přebytkem jahod a děti z něj budou nadšené. Na dokonalém sladkém francouzském toastu s ovocem si s chutí pochutnají i všichni dospělí.
CUKETOVÉ TĚSTOVINY SE SÝROVOU OMÁČKOU
(použit veganský sýr Veganline s bylinkami)
Ingredience:
- 2 cukety
- 60 g sýru Veganline s bylinkami
- 200 g brambor
- 80 g mrkve
- 30 ml olivového oleje
- 1 lžička soli
- 1 lžička sušeného česneku
- 100 ml vývaru
Postup:
Brambory a mrkev ostrouháme, nakrájíme na menší kousky a dáme vařit do neosolené vody na asi 15-20 minut.
Mezitím si vytvoříme cuketové nudle škrabkou nebo na spiralizéru. Přendáme je do pánve, podlijeme trochou vody a při nízké teplotě zahříváme, aby změkly.
Do misky vlijeme olivový olej, přidáme sůl, česnek, na kostičky nakrájený sýr Veganline, uvařené brambory a mrkev a přilijeme 100 ml vývaru. Ponorným mixérem rozmixujeme dohladka, promícháme s cuketovými nudlemi, ozdobíme bazalkou a můžeme podávat.
TIP: Při nadbytku cuket lze doporučit recept na nejlepší cuketové zelí, které je je nízkokalorické, plné vitamínů a minerálů.
Nebaví-li člověka tato varianta, může vyzkoušet těstoviny s ajvarem. Ajvar je srbská specialita, která je časově náročnější, za to vydrží dlouhou dobu! Na výrobu čalamády jsou třeba lilky, červené papričky, česnek a chilli.
TĚSTOVINOVÝ SALÁT
(použit veganský sýr Veganline mozarella)
Ingredience:
- 500 g těstovin
- 1/2 Veganline sýru (obvykle Veganline mozzarellu, ovšem záleží na chuti a oblíbenosti „sýru“)
- hraška
- několik růžiček květáku
- 1/2 malé plechovky žampionů
- menší cibule, olivový olej
- 3-4 lžíce rajského protlaku/kečupu
- olivy
- citrónová šťáva
- zelená cibulka či pórek
- kousek cukety
- čerstvé bylinky (oregano/bazalka)
- mořská sůl
- špetka kari
- špetka uzené papriky
Postup:
Původně recept vznikl z toho, co uvařit, když otevřete ledničku, tedy to, co dům dal. 🙂
Těstoviny uvaříme klasicky v osolené vodě do měkka. Mezitím si buď uvaříme i čerstvý květák, nebo lze koupit mražený a jen prohřát a rozebrat na růžičky/pokrájet, dále si na olivovém oleji osmahneme pokrájenou cibulku a přidáme i nadrobno pokrájené cukety, ke konci pak i zelenou cibulku a necháme společně prohřát.
Do uvařených těstovin pak vmícháme orestovanou směs z pánve, žampiony, pokrájený „sýr“ (který doporučujeme ještě obalit v hrašce, chutná to skvěle), rajský protlak nebo kvalitní kečup a zakapeme troškou citronové šťávy.
Nakonec přidáme olivy a podle chuti osolíme a přidáme špetku kari a uzené papriky. Vše společně promícháme a dozdobíme čerstvými (případně sušenými) bylinkami.
Zdravé ingredience najdete v e-shopu www.bioobchod.cz.
TIP: Byť se nejedná o vítěze, doporučujeme vyzkoušet pórkovou polévku. Obsahuje minimum tuku a jeho složení tvoří až 90 % voda.