Jak si zařídit veganskou kuchyni. Toto by v ní nemělo chybět! 

Články

Začínáte s veganskou stravou nebo si jen chcete lépe zorganizovat kuchyň? Pár jednoduchých tipů vám usnadní každodenní vaření.

Přehledná kuchyň

Při zařizování kuchyně je obecně důležité zachovat určitou organizovanost. Díky tomu se vám bude lépe vařit, jelikož vždy budete vědět, kam sáhnout. Rozdělte si úložný prostor na jednotlivé sekce – skladujte podobné věci pospolu, například koření na jednom místě, různé přílohy či věci na pečení.

Efektivní skladování

Aby suroviny zůstaly čerstvé, můžete je skladovat ve vzduchotěsných nádobách. Skvělou volbou jsou ty skleněné, ale poslouží i plastové dózy. Díky tomu, že jsou průhledné, vždy máte přehled o zásobě surovin. Chybět by vám neměly ani kořenky. Je dobré označit je štítky, abyste nemuseli pokaždé přemýšlet, co vlastně berete do ruky.

Skvělým tipem jsou voskované ubrousky – představují ekologickou alternativu potravinářské fólie. Můžete je používat stále dokola, přijdou vhod v různých situacích. Ať už potřebujete zakrýt misku, či si třeba zabalit svačinu s sebou.

Rozmanité suroviny

Veganská strava bývá velmi rozmanitá, proto by vám v kuchyni neměla chybět spousta různých surovin. Pokud s tímto stravováním teprve začínáte, může to být složitější. Spoustu inspirace najdete online nebo ve veganských kuchařkách. Postupem času pak přijdete na to, co ve spíži nesmí chybět pro přípravu skvělého jídla.

Do začátku je dobré pořídit si:

  • rostlinné mléko – má rozmanité využití,
  • tofu a tempeh – skvělé zdroje bílkovin,
  • hummus a další pomazánky – ideální rychlá svačinka,
  • zeleninu – mrkev, cuketa, zelí a další s dlouhou trvanlivostí,
  • luštěniny – cizrna, čočka, fazole,
  • fermentované potraviny – kimchi, kysané zelí, miso pasta,
  • rostlinné alternativy – jogurty, sýry a další vám usnadní přechod z klasické stravy,
  • ořechy a semínka – skvělý přídavek do různých jídel pro vyšší nutriční hodnotu.

Základní vybavení

Pokud vám chybí inspirace na kuchyně, můžete vycházet z klasického modelu. Tradiční kuchyň se totiž od té veganské moc neliší. Ať už jde o základní rozvržení nebo nádobí a spotřebiče. Ale pár pomocníků navíc oceníte. Jedním z nich je výkonný mixér, případně rovnou food processor – jsou multifunkční a oceníte je při přípravě různých pokrmů. 

Další praktickou drobností je spiralizér. Ten je dostupný ve formě obyčejné škrabky, ale i jako malý spotřebič, se kterým během chvilky nakrájíte různou zeleninu na nudličky.

Koření a dochucovadla

Zejména v začátcích může být vaření veganských jídel náročné, je totiž třeba hledat různé alternativy a nové recepty. Nemusíte se přitom vzdávat skvělých chutí. Chybět by vám nemělo lahůdkové droždí, přidává se do různých pokrmů pro lepší chuť. Zeleninu a rostlinné produkty dokáže ozvláštnit také tamari, miso nebo uzená paprika. A pořídit si můžete i černou sůl (kala namak), která chutná po vajíčkách.

S dobře zásobenou spíží a prakticky zařízenou kuchyní vám půjde příprava veganských pokrmů snáze od ruky.

Zdroj foto: vlastní / XXXLutz.cz

© 2025 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang