Rajská polévka je oblíbeným svěžím pokrmem, který se báječně hodí zejména do horkých letních dnů. Nabízí nespočet variací a způsobů, jak ji dochucovat, vylepšovat a servírovat. Jednou z cest je i rýže. Jaký je nejlepší recept rajské polévky s rýží?
Shrnutí obsahu
Rajská polévka má lahodnou a jemnou chuť, kterou obohacuje rajský protlak a koření. Místo protlaku lze použít čerstvá rajčata.
Rajská polévka je bohatá na vitamíny a minerály z rajčat a zeleniny. Je také nízkokalorická a obsahuje vlákninu z rýže.
Rajskou polévku s rýží lze podávat teplou nebo studenou. Je skvělým hlavním chodem, hodí se i jako předkrm nebo lehká večeře.
Do polévky lze přidat další zeleninu, například celer, petržel nebo brambory.
Pro ostřejší chuť lze do polévky přidat chilli papričku.
Stejně jako třeba chřestovou polévku i rajskou lze podávat jak ve formě předkrmu, tak jako hlavní chod. V tom druhém případě je ideální ji doplnit o křupavé krutóny či k ní přikusovat čerstvé pečivo, aby skutečně zasytila. Často se servíruje také posypaná sýrem nebo kvalitní šunkou.
Křupavé krutony lze snadno udělat doma a hodí se také k česnekové polévce.
Rajská polévka z protlaku s rýží – recept
Nejklasičtější a nejjednodušší recept rajské polévky s rýží zahrnuje protlak. Následující postup hodnotitelé oceňují průměrně 4,3 hvězdičkami z 5 a výsledek popisují jako velice chutný. Příprava zabere asi 45 minut.
Ingredience na rajskou polévku z protlaku s rýží:
- 1 plechovka rajského protlaku
- 1 l vody
- 2 sáčky uvařené rýže
- 1 ks cibule
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 špetka tymiánu
- 1 ks hřebíčku
- 1 ks bobkového listu
- 2 ks nového koření
- 3 ks celého černého pepře
- sůl
- pažitka
Výborná je také polévka dochucená bazalkou. Na másle a cibuli můžeme osmažit nastrouhanou mrkev, která rajské dodá výraznou chuť a není již nutné používat mouku a cukr.
Příprava rajské polévky z protlaku s rýží:
V hrnci rozehřejeme máslo. Přisypeme hladkou mouku a za stálého míchání připravíme světlou jíšku, kterou zalijeme litrem vody. Přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, bobkový list, celý pepř, nové koření, hřebíček a špetku tymiánu.
Vmícháme do hrnce rajčatový protlak, osolíme a asi 15 minut povaříme. Polévku přecedíme a přivedeme k varu. Přisypeme do ní uvařenou rýži, necháme krátce povařit a odstavíme. Podle vlastního vkusu dochutíme solí a dalším kořením. Můžeme přidat najemno nasekanou pažitku.
Rajská polévka z čerstvých rajčat s rýží
Rajčatový protlak se dá nahradit i čerstvými rajčaty, tak jako je tomu v následujícím receptu rajské polévky s rýží. Jeho hodnocení je 4,5 hvězdiček z 5 a příprava zabere asi 45 minut.
Čerstvá rajčata lze jednoduše zakomponovat i do snídaně. Jsou totiž základní složkou mnohých receptů na zeleninové smoothie, které často tvoří součást jídelníčku při posilování.
Ingredience na rajskou polévku z čerstvých rajčat s rýží:
- 1 l vody
- 2 kg rajčat
- těstovinová rýže
- 1 kostka masoxu
- 1 ks cibule
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce máslo
- 1 lžíce olivového oleje
- 5 lístků bazalky
- 3 ks bobkového listu
- 5 ks celého nového koření
- sůl
Příznivci pikantních pokrmů mohou masox nahradit chilli papričkou. Dále chuť polévky pozvedne rýžová mouka a tymián.
Příprava rajské polévky z čerstvých rajčat s rýží:
Rajčata omyjeme a rozkrájíme na menší kusy (cca na čtvrtiny). Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Společně tyto dvě suroviny shrneme na pánev s rozpáleným olivovým olejem. Přisypeme sůl, pepř, čerstvou bazalku a několik minut dusíme.
Mezitím v hrnci rozpustíme lžičku másla a zasypeme hladkou mouku. Mícháním vytvoříme jíšku, kterou následně zalijeme litrem vody. Přivedeme k varu, přidáme bobkový list, nové koření a masox. Po asi 25 minutách vaření koření vyjmeme.
Vlijeme do polévky podušenou rajčatovou směs a pečlivě zpracujeme tyčovým mixérem. Směs můžeme také přecedit, není to však nezbytné. Rajskou polévku z čerstvých rajčat přivedeme k varu a přisypeme těstovinovou rýži a cukr. Vaříme, dokud nejsou těstoviny měkké.
Jako lehký a rychlý oběd může posloužit i rýže se zeleninou, který dokáže připravit i začátečník v kuchyni.
Italská rajská polévka s rýží
Italskou rajskou polévku s rýží kuchaři hodnotí 4,8 hvězdičkami z 5. Recept velice chválí a mnohokrát zmiňují, že jinou tomatovou polévku již nevaří.
Tento pokrm obsahuje smetanu, a tak se úplně nehodí do jídelníčku na hubnutí břicha ani do vegan stravy. Co místo smetany jedí vegani? Dá se nahradit speciální veganskou šlehačkou, která je k zakoupení ve specializovaných obchodech a zdravých výživách, nebo kokosovým mlékem.
Oblíbeným nenáročným italským pokrmem na rychlé večeře je také zdravá pizza.
Ingredience na italskou rajskou polévku s rýží:
- 1 kg rajčat (lze nahradit rajčaty z konzervy)
- 1 l vývaru
- 1 dl smetany
- 5 dkg vařené rýže
- 4 ks cibule
- 2 stroužky česneku
- 4 lžíce oleje
- 8 lístků bazalky
- tymián
- sůl
- pepř
- cukr
- hrstka strouhaného tvrdého sýra
Příprava italské rajské polévky s rýží:
Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Krátce osmažíme na olivovém oleji. Česnek se nesmí zbarvit! Přidáme na kostičky nakrájená rajčata, podusíme a zalijeme litrem vývaru. Dle chuti přidáme cukr, sůl a pepř a 20 minut povaříme.
Směs vlijeme do cedníku a co jde, to protlačíme. Přidáme snítku tymiánu, smetanu a rýži. Znovu polévku krátce povaříme a nakonec přisypeme najemno nasekanou bazalku. Italskou rajskou polévku podáváme posypanou strouhaným sýrem.
Italská rajská polévka s rýží – s čím ji podávat?
Italskou tomatovou polévku není nutné podávat výhradně s rýží. Můžeme použít klasické krutóny z bílého pečiva nebo třeba mozzarellu, která se skvěle hodí ke smetaně a bazalce. Oblíbená je také italská rajská polévka s rýží a zeleninou, do které lze zakomponovat špenát, grilované papriky, cukety či lilky.
Komu by v italské rajské polévce s rýží a zeleninou chybělo maso, může ji doplnit o natenko nakrájené prosciutto. Neotřelou chuť slibuje kombinace tomatové polévky s tofu knedlíčky, kousky čerstvých ryb, případně s mořskými plody.
V teplých prázdninových dnech se může člověk osvěžit také balkánskou specialitou, kterou je studená okurková polévka tarator. Jedná se o obdobu receptu na tzatziki, které jsou tradičním pokrmem v Řecku.
Podobně jako tarator osvěží také populární polévka gazpacho. Jedná se o španělskou studenou polévku, jejíž základem je čerstvá zelenina. Mezi oblíbené neveganské polévky patří např. vietnamská polévka Pho, kterou lze připravit i jako veganskou polévku.
Existuje celá řada možností, jak rajskou polévku s rýží připravit – se smetanou, bez smetany, z protlaku, s čerstvými rajčaty, se zeleninou a další. Následující článek přináší ty nejosvědčenější a nejoblíbenější recepty, které poslouží třeba jako tip na večeři.
Přečtěte si, jak správně uvařit rýži a připravit z ní třeba jednoduché rizoto.