Pomazánka z čerstvé zeleniny a bylinek neodmyslitelně patří ke svačinám jarních a letních dní. A ředkvičky takovému pokrmu dodají nezaměnitelnou, lehce pikantní chuť. Jaká je nejlepší ředkvičková pomazánka? A kde hledat na takovou ředkvičkovou pomazánku recept? Následující článek přináší vegetariánské recepty, nikoliv veganské.
Na pomazánce z ředkviček si pochutnají dospělí i děti. Lze do ní zakomponovat své oblíbené suroviny a podávat s pečivem ve formě zdravé snídaně nebo třeba na jednohubkách na rodinné oslavě. Příprava nejlepší ředkvičkové pomazánky nezabere více než pár minut a v lednici vydrží minimálně 2 dny.
Ředkvičková pomazánka je velice lehká a zdravá. Je proto možné ji bez výčitek zakomponovat i do jídelníčku při hubnutí. Celý proces ještě více usnadní mobilní aplikace na hubnutí.
Ředkvičková pomazánka – recept
Receptů na pomazánku z ředkviček existuje nespočet. Základ obvykle tvoří tvaroh, smetanový sýr nebo cottage. Přidat se může třeba i bílý jogurt nebo lžíce majonézy. Kdo chce sytější pokrm, může udělat ředkvičkovou pomazánku s vejci uvařenými natvrdo.
Ředkvičky je dobré po nakrájení/nastrouhání pevně stlačit a vymačkat tak z nich přebytečnou vodu. Předejde se tím tomu, že pomazánka bude příliš řídká a že se voda bude srážet na jejím povrchu.
Kromě základu a ředkviček je možné pomazánku dochutit dle vlastního gusta. Mnoho receptů radí vymačkat do ní citrónovou šťávu. Lahodnou chuť ještě více pozvednou bylinky. Oblíbená je zejména bazalka a pažitka, za vyzkoušení stojí i ředkvičková pomazánka s vajíčky a petrželkou.
Hodí se na snídani i jako rychlé jídlo k večeři, ideálně na kváskovém chlebu, posypaná klíčky z ředkviček. Lze ji servírovat i jako občerstvení pro návštěvy, a to například s celozrnnými krekry nebo jako dip s další čerstvou zeleninou.
Ředkvičková pomazánka s tvarohem
Tvaroh je součástí základního receptu na ředkvičkovou pomazánku. Používá se měkký tvaroh. Kdo si láme hlavu, jak zhubnout rychle, sáhne po nízkotučném.
Ingredience na pomazánku z tvarohu a ředkviček:
- 15 ks ředkviček
- 200 g jemného tvarohu
- 2 lžíce bílého jogurtu nebo krémové smetany
- 1 lžíce citronové šťávy
- 50 g rostlinného tuku nebo másla
- sůl
Příprava pomazánky z tvarohu a ředkviček:
Tuk nebo máslo je dobré nechat změknout. Poté se společně s tvarohem a bílým jogurtem (popř. smetanou) šlehá do jemné hmoty. Ředkvičky je potřeba omýt a následně zpracovat – 5 z nich nakrájet na kostičky o hraně 3 mm, zbytek najemno nastrouhat.
Stlačením ředkviček se z nich dostane ven přebytečná voda. Nakonec se společně se solí a citrónovou šťávou přidají do směsi. Nakonec je důležité vše zlehka promíchat. Do ředkvičkové pomazánky s tvarohem lze přidat nadrobno nasekanou pažitku.
Ředkvičková pomazánka s vejci a sýrem
Příprava ředkvičkové pomazánky s vejci sýrem už zabere přeci jen o něco více času, neboť je nutné nejprve uvařit ve vodě vajíčka. Na druhou stranu bude výsledný pokrm velice bohatý na bílkoviny, tudíž se hodí i do jídelníčku při posilování.
Ingredience na pomazánku z ředkviček s vajíčky a sýrem:
- 1 svazek ředkviček
- 2–3 ks taveného sýra
- 2 natvrdo uvařená vejce
- 2 lžíce tvarohu nebo čerstvého smetanového sýra (např. žervé)
- 1 stroužek česneku
- sůl
- pepř
Příprava pomazánky z ředkviček s vajíčky a sýrem:
Ředkvičky je nejprve potřeba pečlivě omýt a poté spolu s vajíčky nastrouhat. Strouhání je možné nahradit jemným nakrájením. Záleží na každém, jak velké kusy v pomazánce chce. V míse se smíchá tvaroh nebo smetanový sýr se sýrem taveným a přidá se prolisovaný česnek, sůl a pepř.
Nakonec se do nádoby přidají nastrouhané ředkvičky s vejci a vše se dobře promíchá. Dle chuti je možné pomazánku přisolit, opepřit, či jinak dochutit. Oblíbená je například ředkvičková pomazánka s vajíčky a petrželkou. Kdo má rád výraznější chutě, přidá stroužek česneku navíc.
Ředkvičková pomazánka s bylinkami
V následujícím receptu nechybí uzený sýr. Ten pomazánce z ředkviček dodá jedinečnou vůni a chuť, avšak ředkvičky nepřebije. Tuto kombinaci by měl vyzkoušet každý, kdo hledá něco nového a neotřelého.
Ingredience na ředkvičkovou pomazánku s bylinkami:
- 2 svazky ředkviček
- 200 g Lučiny Jogurtina
- 100 g uzeného sýra (může být i ochucený)
- 150 g měkkého tvarohu
- 100 g másla
- 1/2 ks citronu
- pažitka
- bazalka
- sůl
- pepř
Příprava ředkvičkové pomazánky s bylinkami:
Ředkvičky je potřeba nejprve pečlivě očistit a nahrubo nastrouhat, stejně tak sýr. Změklé máslo se vyšlehá společně s Lučinou a tvarohem. Poté se vše smíchá dohromady.
Následně se do směsi přidá najemno nasekaná bazalka a pažitka. Dle chuti lze pomazánku osolit, opepřit a zakápnout šťávou z citrónu. Nakonec nelze opomenou důkladné promíchání. Pomazánka se podává několik hodin odleželá.
TIP: