Dršťková polévka z hlívy ústřičné – recept

Veganské recepty

Hlíva ústřičná je druh jedlé houby, která je v kulinářském světě stále oblíbenější. Díky své jemné chuti a masité struktuře se skvěle hodí do různých pokrmů, od smaženice a polévky až po těstoviny a saláty.

Hlíva ústřičná je pojmenována podle svého tvaru a barvy, které připomínají ústřici. Má jemnou chuť s lehce nasládlým a zemitým podtónem. Její textura je jemná, ale zároveň masitá, takže je skvělou alternativou k bílkovinám, jako je kuřecí maso. Má také vysokou výživovou hodnotu, obsahuje dobrý zdroj vlákniny, minerálů a vitaminů.

Při výběru hlívy ústřičné se zaměřte na houby, které jsou pevné a mají bílou až světle hnědou barvu. Vyhněte se houbám, které jsou slizké, žluté nebo mají skvrny. Skladujte je v papírovém sáčku v chladničce a měly by vydržet až týden.

Hlíva ústřičná – nejlepší recepty

Hlíva ústřičná se snadno připravuje a vaří a lze ji připravovat na různé způsoby. Lze ji smažit, opékat, vařit nebo dokonce grilovat. Skvěle se hodí také k dochucení polévek a dušených pokrmů, jako je tento hlívový guláš, protože jejich chuť se po uvaření ještě zvýrazní.

V tomto článku se zaměříme na recepty na polévky z hlívy, téměř tradiční dršťkovou z hlívy a nabídneme i tipy, jak hlívu zužitkovat jinak, než třeba v bramborové polévce nebo ji můžete zakomponovat do pravého segedínského guláše.

Zeleninová polévka s hlívou vás skvěle zahřeje.

Recept na hlívovou polévku

Tato polévka z hlívy ústřičné je zdravý a léčivý recept pro chladné večery. Je plná chuti citronové trávy, misa a zázvoru, což jsou v našich končinách trochu exotické chutě, ale rozhodně se vyplatí vyzkoušet.

Ingredience na hlívovou polévku

  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 3 hrnky nakrájeného pórku, pouze bílá část
  • 1 hrnek nakrájeného řapíkatého celeru
  • ¼ hrnku mletého česneku
  • 2 lžíce mletého zázvoru
  • 1 a ½ lžíce bílé miso pasty
  • 1 lžíce česnekového prášku
  • 1 lžíce cibulového prášku
  • 5 hrnků zeleninového vývaru
  • 5 hrnků filtrované vody
  • 3 hrnky hlívy ústřičné, nakrájené nebo natrhané
  • 2 hrnky oloupané a na plátky nakrájené mrkve (1 velká)
  • 5 sušených bobkových listů
  • 1 stonek citronové trávy, rozdrcený válečkem na maso a pomletý
  • 2 lžíce tamari
  • 1 a ½ lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 3 cm široký kousek sušené řasy kombu
  • Čerstvě mletý černý pepř, podle chuti
  • 220 g tofu nakrájeného na kostičky, volitelně
  • Volitelně k servírování: jarní cibulka, sezamová semínka, chilli vločky

Hlívová polévka – postup

  1. Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej na středně vysoké teplotě. Přidejte pórek a celer a restujte je asi 10 minut, dokud nezprůsvitní. Přidejte česnek a zázvor. Vařte dalších 5 minut.
  2. Přidejte miso, česnekový a cibulový prášek a vařte dalších 5 minut.
  3. Přidejte zeleninový vývar, vodu, hlívu ústřičnou, mrkev, bobkové listy, citronovou trávu, tamari, citronovou šťávu, ocet a řasu kombu. Dobře promíchejte. Přiveďte k varu a vařte 5 minut. Snižte teplotu na minimum a vařte dalších 30 minut.
  4. Dochuťte čerstvě mletým černým pepřem a případně přidejte tofu. Vyhoďte bobkové listy a kombu a podávejte.
  5. Podávejte s jarní cibulkou, sezamovými semínky a/nebo chilli vločkami.

Dršťková polévka z hlívy ústřičné – recept

Hlívová dršťková polévka už je klasikou v českém jídelníčku. Hlíva skvěle zastoupí maso a majoránka dodá polévce neodolatelnou vůni. Až nebudete vědět, co na oběd, uvařte si kotel této vydatné polévky. Když přidáte pár krajíců čerstvého chleba, po talířích se jen zapráší.

Ingredience na dršťkovou polévku z hlívy ústřičné

  • 400 g hlívy ústřičné
  • 40 g oleje 
  • 180 g cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 25 g sladké papriky
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1 lžička majoránky
  • 1 litr vody nebo vývaru
  • Sůl
  • Pepř

Dršťková polévka z hlívy ústřičné – postup

  1. Hlívu očistěte, odkrojte tuhé kořínky a zbytek nakrájejte na nudličky.
  2. V široké pánvi rozpalte polovinu oleje a za vyšší teploty orestujte nakrájenou hlívu. Osolte ji, ať rychleji pustí šťávu. Za častého míchání ji opečte dozlatova. Pánev dejte zatím stranou.
  3. V hrnci za vyšší střední teploty rozpalte zbytek oleje a dohněda orestujte nadrobno nakrájenou a jemně osolenou cibuli. Nestačí jen dosklovata nebo růžova. Mějte trpělivost, opečte ji do opravdu výrazné karamelové barvy, protože pak dodá „dršťkovce“ tu správnou barvu a chuť.
  4. K opečené cibuli přidejte rozdrcený česnek a nechte rozvonět. Přisypte papriku a mletý kmín a za stálého míchání koření orestujte.
  5. Do hrnce přidejte opečenou hlívu, majoránku a vše zalijte vodou nebo vývarem. Pár minut povařte.
  6. Vyberte pár naběraček polévky (včetně hlívy) a stranou rozmixujte co nejvíce dohladka.
  7. Rozmixovanou směs nalijte zpět do polévky. Osolte a opepřete podle chuti.

Krémová polévka z hlívy – recept

Pokud milujete houby a hledáte rychlou a snadnou krémovou polévku z hlívy ústřičné, právě jste ji našli.

Ingredience na krémovou polévku z hlívy

  • 20 g veganského másla
  • 2 šalotky nakrájené nadrobno
  • 250 g hlívy ústřičné nakrájené na plátky
  • 250 g hlívy shiitake nakrájené na plátky
  • 2 velké stroužky česneku, nakrájené nadrobno
  • 1 lžíce čerstvého tymiánu, jemně nasekaného
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 500 ml houbového vývaru
  • 400 ml kokosového mléka
  • Čerstvě mletý černý pepř

Krémová polévka z hlívy – postup

  1. Ve velkém hrnci rozpusťte máslo a na středním plameni 2-3 minuty smažte šalotku, dokud trochu nezměkne. Přidejte hlívu ústřičnou a shiitake a vařte 7-8 minut, dokud se houby nezmenší a nepustí tekutinu.
  2. Přidejte česnek a tymián a vařte další minutu, dokud se nerozvoní. Poté vmíchejte mouku a přidejte polovinu houbového vývaru. Dobře promíchejte, přidejte zbytek vývaru a přiveďte k varu.
  3. Snižte teplotu a vařte 4-5 minut, dokud mírně nezhoustne, poté přidejte kokosové mléko.
  4. Promíchejte a prohřejte. Podle chuti dochuťte a podávejte s krutony nebo křupavým chlebem.
Milovníci hub hlívovou polévku ocení.

Polévka z hlívy ústřičné se zeleninou – recept

Tato polévka z hlívy ústřičné je lahodná polévka, která je prostě plná chuti a zdravé zeleniny. Její příprava je navíc velmi jednoduchá. Udělejte si hrnec předem a vychutnávejte si ji jako veganský oběd po celý týden.

Ingredience na polévku z hlívy ústřičné se zeleninou

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 jarní cibulky
  • 2 bílé cibule
  • 2 stroužky česneku
  • ½ hrnku mrkve
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 hrnky hlívy ústřičné
  • 2 lžíce petrželky
  • 1 lžička černého pepře
  • ½ lžičky soli
  • ½ hrnku těstovin
  • ½ lžíce citronové šťávy
  • 5 a ½ hrnku vody

Polévka z hlívy ústřičné se zeleninou – postup

  1. Ve velkém hrnci rozehřejte 1 lžíci olivového oleje. Osmahněte nakrájenou jarní cibulku, bílou cibuli, 2 nasekané stroužky česneku a ½ hrnku nakrájené mrkve, dokud nezměknou.
  2. Vmíchejte 1 lžíci rajčatového protlaku. Za stálého míchání vařte 2 minuty.
  3. Přidejte nakrájenou hlívu ústřičnou, 2 lžíce petrželky a dochuťte solí a pepřem. Za občasného míchání vařte na středně mírném ohni 10 minut.
  4. Přidejte ½ hrnku suchých těstovin, ½ lžíce citronové šťávy a 5 a ½ hrnku horké vody. Přiveďte polévku k varu a nechte ji 15 minut vařit.
  5. Podávejte ozdobenou nasekanou čerstvou petrželkou a jarní cibulkou.

Recept na těstoviny se špenátem a hlívou ústřičnou

Kromě polévek můžete hlívu použít i jako skvělou surovinu do veganských těstovin, třeba v tomto receptu se špenátem, který připravíte za 30 minut. Pokud neseženete těstoviny orecchiette (vypadají jako malá ouška), použijte jiný oblíbený typ.

Ingredience na těstoviny se špenátem a hlívou ústřičnou

  • ¼ hrnku + 1 lžíce olivového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 400 g hlívy ústřičné
  • 170 g sáček čerstvého špenátu
  • 500 g vařených těstovin Orecchiette
  • 1 citron
  • 1 lžička mořské soli
  • ¼ lžičky černého pepře
  • Veganský sýr na posypání

Těstoviny se špenátem a hlívou ústřičnou – postup

  1. V malém hrnci rozehřejte ¼ hrnku olivového oleje. Jakmile se olej zahřeje, ale nebublá, stáhněte pánev z ohně. Přidejte tři oloupané a rozmačkané stroužky česneku. Stroužky nechte v teplém oleji za občasného míchání asi 20 minut.
  2. Do velké pánve dejte jednu lžíci olivového oleje. Olej rozehřejte na středně vysoké teplotě.
  3. Vmíchejte hlívu a smažte ji 3 minuty za občasného míchání, dokud nezměkne a na pánvi nebude vidět tekutina.
  4. Vmíchejte polovinu špenátových listů a vařte další 2 minuty, dokud špenát nezvadne.
  5. Přidejte těstoviny a za stálého míchání vařte ještě jednu minutu. Odstavte pánev z ohně a vmíchejte zbývající špenát.
  6. Z oleje, který jste si připravili na začátku, vyjměte stroužky česneku a přelijte jím těstoviny.
  7. Přidejte kůru a šťávu z jednoho citronu a podle chuti osolte a opepřete. Všechny ingredience promíchejte, aby se dobře promísily.
  8. Podávejte posypané veganským sýrem.
Hlíva ústřičná je vynikající i v těstovinových pokrmech.

Hlíva s omáčkou supreme – recept

Omáčka supreme je jedna ze základních francouzských omáček, v originálu se připravuje z kuřecího vývaru, másla a mouky. V tomto receptu je tento klasický postup překlopen do veganské verze a v kombinaci s hlívou tvoří lahodný krémový pokrm, ideální tip na večeři.

Ingredience na hlívu s omáčkou supreme

  • 500 g hlívy ústřičné
  • 3 lžíce veganského margarínu
  • 1 a ½ lžíce směsi koření na kuřecí maso
  • 6 šalotek
  • 3 stroužky česneku
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 200 ml suchého bílého vína
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžička provensálských bylinek
  • 200 g zelených fazolek
  • Malá hrst pažitky
  • Velká hrst petrželky
  • 250 ml veganské smetany
  • K podávání: Sůl, pepř, čerstvá bageta

Hlíva s omáčkou supreme – postup

  1. Do kastrolu na středně silném ohni dejte 2 lžíce veganského margarínu. Přidejte 500 g nakrájené hlívy ústřičné. Přidejte 1,5 lžíce koření. Za stálého míchání smažte 15-20 minut, dokud hlíva nebude křupavá. Po uvaření přendejte houby na talíř a dejte stranou.
  2. Snižte teplotu na střední. Do rozpálené pánve vložte zbývající lžíci veganského margarínu. Přidejte nasekanou šalotku a česnek. Za občasného míchání smažte 4 minuty.
  3. Přidejte 3 lžíce mouky. Promíchejte a vařte 2 minuty. Postupně přidejte 200 ml vína a rychle míchejte, aby se mouka nesrazila. Víno odmastí pánev a shromáždí co nejvíce chuti.
  4. Jemně vařte 1-2 minuty a poté vmíchejte 500 ml vývaru a po 1 lžičce hořčice a provensálských bylinek.
  5. Odřízněte konce zelených fazolek a vložte je do pánve. Směs vařte 10 minut, dokud nejsou fazolky uvařené, ale stále jsou na skus.
  6. Během vaření omáčky nasekejte malou hrst čerstvé pažitky. Z velké hrsti čerstvé plocholisté petržele utrhněte listy a nasekejte je.
  7. Do pánve přidejte většinu petrželky, uvařené houby a přilijte 250 ml veganské smetany. Pokračujte ve vaření po dobu 1-2 minut. Podle chuti osolte a opepřete.
  8. Posypte nasekanou pažitkou, zbylými lístky petrželky a čerstvě mletým černým pepřem. Podávejte spolu s plátky čerstvé bagety.

Závěrem

Hlíva ústřičná je skvělým doplňkem každého jídla. Ať už je připravíte ve smaženici, polévce nebo na grilu, jejich jemná chuť a masitá struktura z nich dělají lahodnou alternativu bílkovin, jako je kuřecí maso. Až budete chtít příště obohatit své jídlo, zvažte možnost vyzkoušet hlívu ústřičnou.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang