Mrkvová pomazánka – recepty

Veganské recepty
Mrkvova pomazanka recept

Svěží, zdravé a plné chuti – taková je veganská mrkvová pomazánka, která je dokonalou volbou pro milovníky zdravého stravování. Díky vysokému obsahu vitamínu A a vlákniny mrkvová pomazánka nejenže posiluje imunitu, ale také podporuje trávení a pomáhá udržovat zdravou váhu.

Veganská mrkvová pomazánka je skvělou alternativou k tradičním pomazánkám, které bývají často plné tuku a cholesterolu. S veganskou variantou můžete užít chuťové požitky bez obav o své zdraví a navíc podpoříte i ochranu zvířat a životního prostředí.

Chuťově výrazná a plná jemného sladkého aroma mrkve – taková je veganská mrkvová pomazánka, kterou si zamilují nejen milovníci zdravé stravy, ale i ti, kteří si rádi dopřávají chutné pochoutky. Skvěle se hodí jako součást snídaně, svačiny nebo lehkého obědu.

TIP: Vyzkoušet můžete také drožďovou pomazánku a namazat ji na kukuřičný chléb nebo na low carb chléb.

Mrkvová pomazánka – recept

Veganská mrkvová pomazánka je skvělým zdrojem vitamínů a minerálů, které naše tělo potřebuje pro zdraví a pohodu. Díky přirozené sladkosti mrkve a jemné kořeněné chuti, je to pomazánka, která potěší nejen naše chuťové buňky, ale i náš organismus.

TIP: K pečivu s mrkvovou pomazánkou můžete podávat také salát z červené řepy.

Mrkvová pomazánka – ingredience

  • 500 g mrkve, oloupané a nakrájené na centimetrové kousky
  • 3 lžíce olivového oleje, rozdělené
  • Plechovka cizrny, scezená, tekutinu si nechte stranou
  • ⅓ až ½ šálku tekutiny z cizrny (aquafaba)
  • ½ lžíce čerstvého česneku, jemně mletého
  • ¼ šálku čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • 1 a ½ lžičky soli
  • ¾ lžičky mletého kmínu
  • ¾ lžičky chilli
  • ½ lžičky uzené papriky

Mrkvová pomazánka – postup

  1. Předehřejte troubu na 205 °C. Omyjte a oloupejte mrkev a nahrubo ji nakrájejte.
  2. Do mísy přidejte mrkev, 1 lžíci oleje, sůl, kmín, chilli a uzenou papriku. Dobře promíchejte, až se mrkev rovnoměrně obalí.
  3. Mrkev rovnoměrně rozprostřete na plech a pečte ji 30 minut, v polovině pečení ji otočte, dokud nezměkne vidličkou.
  4. Přidejte upečenou mrkev, 2 lžíce olivového oleje, cizrnu, ⅓ šálku aquafaby, česnek a citronovou šťávu do kuchyňského robotu a rozmixujte na nejvyšší výkon, dokud nebude hladká a krémová.
  5. V případě potřeby přidejte ještě 1-2 lžíce olivového oleje nebo aquafaby, aby se směs zředila.
Mrkvova pomazanka recept
Mrkvovou pomazánku si můžete připravit na spoustu různých způsobů.

Pomazánka na chlebíčky – recept

Tento recept na veganskou mrkvovou pomazánku je ideální volbou pro ty, kteří hledají zdravou alternativu k tradičním pomazánkám. Mrkev je plná vitaminů a antioxidantů a tato pomazánka ji skvěle využívá.

Pomazánka na chlebíčky – ingredience

  • 1 cibule
  • 2 střední mrkve
  • 1 lžíce olivového oleje
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky kari
  • 1 plechovka bílých fazolí
  • 1 stroužek česneku
  • petržel na ozdobu

Pomazánka na chlebíčky – postup

  1. Na pánev přidejte olivový olej, nakrájenou cibuli, mrkev, sůl a kari.
  2. Směs restujte asi 10 minut nebo dokud není mrkev uvařená a měkká.
  3. Do kuchyňského robotu přidejte bílé fazole, česnek a osmaženou mrkvovou směs a rozmixujte ji do krémové a hladké konzistence.
  4. Podávejte ji s trochou olivového oleje a čerstvou petrželkou.

Pomazánka na jednohubky – recept

Veganská mrkvová pomazánka na jednohubky je nejen zdravá, ale také velmi všestranná. Můžete ji použít jako nádivku do sendviče, jako dip k zelenině, nebo jako pomazánku k toustu. A to všechno s minimem přísad a bez živočišných produktů.

Pomazánka na jednohubky – ingredience

  • 500 g mrkve, oloupané a nakrájené na 2 cm kousky
  • 1 oloupaný stroužek česneku
  • Šťáva z 1/2 citronu
  • 1 a 1/2 lžíce olivového oleje
  • 1/4 lžičky kmínu
  • 1/8 lžičky mletého koriandru
  • 1/8 lžičky uzené papriky
  • Sůl a pepř podle chuti

Pomazánka na jednohubky – postup

  1. Mrkev uvařte v páře doměkka.
  2. Vhoďte vše do mixéru a zpracovávejte, dokud nedosáhnete požadované konzistence. Buď ji nechte sypkou, nebo ji udělejte pěkně hladkou.
  3. Možná budete muset přidat trochu oleje navíc.
  4. Nechte vychladnout v chladničce a poté podávejte se sušenkami nebo zeleninou.
Mrkvova pomazanka recept
Mrkvová pomazánka chutná výborně s uzenou paprikou.

Luxusní pomazánka na chlebíčky – nejlepší mrkvová pomazánka – recept

Tento recept na luxusní pomazánku na chlebíčky je skvělým způsobem, jak zahrnout více zeleniny do vaší stravy. Mrkev je skvělým zdrojem vitamínu A, který podporuje zdraví kůže a zraku, a díky této pomazánce můžete snadno dosáhnout své denní dávky.

Luxusní pomazánka na chlebíčky – ingredience

  • 350 g mrkve nakrájené na velké kousky
  • 1 cibule oloupaná a rozčtvrcená
  • 4 stroužky česneku s ponechanou slupkou
  • ½ lžičky kmínu
  • ½ lžičky koriandru
  • ½ lžičky papriky
  • ½ lžičky kajenského pepře
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce tahini
  • 1 odšťavněný citron
  • Špetka soli
  • Špetka černého pepře

Nejlepší mrkvová pomazánka na chlebíčky – postup

  1. Na plech dejte mrkev, cibuli a stroužky česneku. Přidejte koření a trochu oleje a promíchejte.
  2. Pečte v troubě asi 30 minut při 180 °C. Zkontrolujte, zda mrkev není ještě tvrdá. Pokud ano, vraťte ji do trouby ještě na chvíli. Možná bude nutné cibuli a česnek z trouby vyndat.
  3. Když je zelenina hotová, nechte ji před přípravou dipu vychladnout.
  4. Vložte zeleninu do kuchyňského robotu, vymačkejte stroužky česneku ze slupek a rozmixujte je dohladka.
  5. Po troškách přidejte citronovou šťávu, tahini, sůl a pepř. Mixujte a ochutnávejte, dokud nebude výsledek takový, jaký máte rádi.
  6. Podávejte jako dip k zelenině a chlebu.
Mrkvova pomazanka recept
Pomazánka z mrkve chutná výborně s čerstvými bylinkami.

Chlebíčková pomazánka – pomazánka z mrkve – recept

Tento recept na veganskou mrkvovou chlebíčkovou pomazánku je perfektní volbou pro ty, kteří hledají alternativu k tradičním pomazánkám plným tuku a kalorií. Mrkev je nízkokalorická a zároveň obsahuje hodně vlákniny, která pomáhá udržovat hladinu cukru v krvi stabilní.

Chlebíčková pomazánka – ingredience

  • 7 nebo 8 středně velkých mrkví, očištěných
  • 1 hlavička česneku
  • 2 lžíce plus 1 lžička extra panenského olivového oleje, rozděleno, plus další na podávání
  • 3 lžíce harissy (libovolný stupeň pálivosti), rozdělené
  • Sůl
  • Čerstvě mletý černý pepř
  • 3/4 šálku syrových kešu oříšků, opláchnutých
  • 1 šálek vroucí vody
  • 1/2 lžíce citronové kůry (asi z ½ citronu)
  • 1 a 1/2 lžíce citronové šťávy (asi z ½ citronu)
  • Vločková mořská sůl, k podávání
  • Čerstvá zelenina, například endivie, čekanka, plátky vodního melounu nebo červené ředkve nebo plátky fenyklu, na podávání

Pomazánka z mrkve – postup

  1. Troubu předehřejte na 200 °C. Mrkev podélně rozpulte. Pokud je opravdu tlustá, nakrájejte ji příčně na čtvrtky.
  2. Mrkev, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce harissy, pár velkých špetek soli a mletého černého pepře vhoďte na plech.
  3. Z hlavičky česneku odstraňte část papírových vnějších slupek, pak hlavičku příčně rozkrojte od vrcholu a zbytek hlavičky nechte neporušený. Česnek položte na čtverec fólie.
  4. Pokapejte 1 lžičkou olivového oleje a zabalte fólii kolem hlavičky. Česnek zabalený do fólie položte na plech s mrkví. Pečte, dokud mrkev velmi nezměkne a nezhnědne (ale nezuhelnatí) a dokud nejsou stroužky česneku po opatrném rozbalení měkké a nezačnou karamelizovat, přibližně 40 až 55 minut.
  5. V polovině pečení mrkev přehazujte (pokud mrkev začíná zuhelnatět, avšak po 30 minutách nezměkne, snižte teplotu na 175 °C a pokračujte v pečení, dokud ji snadno nepropíchnete vidličkou).
  6. Nechte alespoň 10 minut vychladnout a poté vymačkejte všechny opečené stroužky česneku ze slupek na plech (slupky vyhoďte).
  7. Zatímco mrkev a česnek chladnou, smíchejte v malé misce kešu oříšky a vroucí vodu a nechte je 10 minut odstát. Sceďte, vodu si ponechte a pak kešu oříšky přendejte do kuchyňského robotu nebo výkonného mixéru.
  8. Do kuchyňského robotu přidejte mrkev a česnek spolu s citronovou kůrou a šťávou. Rozmixujte do hladka, přičemž přidávejte po lžících vodu z namáčení kešu, abyste si pomohli, pokud má motor potíže, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
  9. Podle chuti osolte a opepřete. Přendejte dip do servírovací misky.
  10. Pokud je harissa, kterou používáte, velmi hustá jako rajčatový protlak, zřeďte zbývající polévkovou lžíci šleháním s trochou vody, dokud nedosáhne konzistence volnější rajčatové omáčky (pokud je harissa, kterou používáte, již této konzistence, je to dobré).
  11. Do dipu vmíchejte zbývající harissu, posypte vločkovou solí a přidejte další kapku olivového oleje. Podávejte se zeleninou a krekry, chipsy nebo chlebem.
Mrkvova pomazanka recept
Pomazánka z mrkve chutná výborně na domácím pečivu.

Zdravá mrkvová pomazánka – recept

Zdravá mrkvová pomazánka se výborně hodí na všechny možné druhy pečiva, použít ji můžete ale také jako vynikající dip třeba pro domácí nachos. Tato konkrétní pomazánka z mrkve se hodí také pro vyznavače takzvaného paleo stravování.

Zdravá mrkvová pomazánka – ingredience

  • 500 g mrkve
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/4 šálku tahini
  • Šťáva z 1 citronu
  • 1 lžička kmínu
  • 2-3 lžičky mandlového mléka nebo vody

Zdravá mrkvová pomazánka – postup

  1. Předehřejte troubu na 200 °C.
  2. Nakrájejte mrkev na kousky o velikosti 1 cm, promíchejte ji s olivovým olejem a solí a spolu se stroužky česneku ji položte na plech. Pečte v troubě přibližně 20 minut, dokud mrkev nezměkne a na okrajích lehce nezhnědne.
  3. V kuchyňském robotu smíchejte upečenou mrkev, česnek, tahini, citronovou šťávu, kmín a tekutinu a rozmixujte dohladka.
  4. Podávejte posypané špetkou uzené papriky, petrželkou nebo opraženými dýňovými semínky.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang