Grilovaná zelenina v troubě

Veganské recepty
Grilovana zelenina v troube recept

Veganská kuchyně je plná chutných a zdravých jídel. Grilovaná zelenina patří mezi ty nejoblíbenější. Grilování zeleniny je skvělý způsob, jak si vychutnat její bohatou chuť a zachovat nutriční hodnotu. Grilováním se zvýrazní přirozená sladkost zeleniny a dodá se jí kouřová chuť, která je neodolatelná. Jak nejlépe připravit grilovanou zeleninu v troubě?

Shrnutí obsahu

Grilovaná zelenina je plná vitamínů, minerálů a antioxidantů, které jsou prospěšné pro zdraví.

Zelenina je obecně nízkokalorická a bohatá na vlákninu, takže je ideální pro ty, kteří se snaží zhubnout nebo udržovat si zdravou váhu.

Grilování zeleniny je snadné a rychlé. Stačí ji nakrájet na kousky, okořenit a grilovat po dobu několika minut.

Grilovanou zeleninu lze podávat jako přílohu k masu, rybám nebo tofu. Lze ji také použít do salátů, wrapů nebo sendvičů.

Grilovaná zelenina je zdravá a také velmi chutná. A pro všechny, kteří se rozhodli pro veganský způsob života, máme skvělé zprávy. Tyto recepty na grilovanou zeleninu v troubě jsou totiž plně veganské a plné chuti.

Veganská kuchyně nabízí nekonečné možnosti a grilovaná zelenina je jednou z nich. Tyto recepty na grilovanou zeleninu v troubě vás provedou celým procesem přípravy a ukážou vám, jak lze z jednoduchých surovin připravit nádherné jídlo plné chuti a zdraví.

Grilovanou či pečenou zeleninu lze použít při přípravě řady receptů s kuskusem, připravit ji s čerstvými houbami, a díky nízkému obsahu sacharidů se hodí také pro low carb recepty. Z neveganských receptů se grilovaná zelenina skvěle hodí např. k pečenému hovězímu, hovězímu v pomalém hrnci nebo naloženému vepřovému masu v medové marinádě.

Ke grilované zelenině se skvěle hodí brambory v horkovzdušné troubě, cibulové čatní, chilli marmeláda, plněné papriky, topinky v troubě nebo zapečené brambory.

Grilovaná zelenina – recept

Tento recept na grilovanou zeleninu obsahuje 10 nejoblíbenějších druhů zeleniny. Stačí zeleninu připravit, potřít lahodnou směsí, ugrilovat a jíst.

Ingredience:

  • 1 kg zeleniny podle vlastního výběru – cuketa, mrkev, paprika, brambory, kukuřice na klasu, chřest, rajčata, sladká paprika, červená cibule, žlutá dýně nebo libovolná kombinace
  • ¼ šálku extra panenského olivového oleje
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky mletého černého pepře
  • 2 lžičky italského koření
  • 1 lžička česnekového prášku
  • 2 stroužky česneku – mleté
  • 2 lžíce čerstvé petrželky – jemně nasekané

Postup:

  1. Předehřejte gril na středně vysoký žár.
  2. Očistěte a připravte všechnu zeleninu a položte ji na plech na pečení.
  3. V malé misce smíchejte olivový olej, koření a petrželku.
  4. Zeleninu potřete směsí oleje
  5. Grilujte 6-8 minut, několikrát otočte nebo grilujte, dokud zelenina nezměkne.
Grilovana zelenina v troube recept
Grilovaná zelenina v troubě je skvělým zdravým pokrmem.

Pečená zelenina – recept

Výborným nápadem na bezmasý oběd může být i tato vynikající, chutná a zdravá pečená zelenina. Tato pečená zelenina je pikantní, slaný a obsahuje lahodnou omáčku z kešu sýra, která je dokonale propečená. Kromě pčené zeleniny lze vyzkoušet také dušenou zeleninu.

Ingredience:

  • 1 a ½ cukety nakrájené na centimetrové kostky
  • 1 červená paprika nakrájená na kostky
  • 1 mrkev nakrájená na plátky
  • 5-6 žampionů nakrájených na čtvrtky
  • 1 lžíce oleje
  • po ¾ lžičky: oregano, bazalka, kmín, uzená paprika
  • ½ lžičky soli
  • 2 šálky špenátu
  • 1 plechovka loupaných rajčat
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • špetka jedlé sody

Na sýrovou omáčku:

  • 1 šálek syrových kešu oříšků
  • ¾ šálku vody
  • 2 lžíce výživného droždí
  • 2 kostky fermentovaného tofu (pokud nemáte, přidejte více soli a výživného droždí podle chuti)
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička javorového sirupu
  • 1 lžička cibulového prášku
  • 1 lžička bílého octa
  • ¼ lžičky soli

Postup:

  1. Připravte si sýrovou omáčku: Přidejte syrové kešu oříšky do mísy. Kešu oříšky zalijte vroucí vodou a nechte je asi 40 minut namáčet.
  2. Kešu slijte a přendejte do vysokorychlostního mixéru. Přidejte vodu, výživné kvasnice, fermentované tofu, česnek, javorový sirup, cibulový prášek, bílý ocet a sůl. Mixujte při vysoké rychlosti asi 30 sekund nebo do hladka. Přendejte do mísy a dejte stranou.
  3. Upečte zeleninu: Předehřejte troubu na 180 °C. Přidejte zeleninu nakrájenou na kostičky do zapékací misky a pokapejte ji olejem. Přidejte koření a sůl a promíchejte, aby se zelenina obalila.
  4. Pečte 40 minut, během pečení dvakrát promíchejte.
  5. Mezitím přidejte oloupaná rajčata se šťávou, javorový sirup a jedlou sodu do vysokorychlostního mixéru. Mixujte 3-5 sekund nebo dokud nebudou nahrubo nasekaná.
  6. Vyjměte zapékací misku z trouby a vmíchejte špenát. Ten by měl díky teplu velmi rychle změknout. Přilijte rajčatovou omáčku a promíchejte, aby se smísila s pečenou zeleninou. Pečte dalších 15 minut.
  7. Poté na zeleninu nalijte kešu sýrovou omáčku a pečte dalších 15 minut. Na 3-5 minut nebo do zlatohněda vložte pod brojler. Před podáváním vyjměte z trouby a nechte několik minut vychladnout.
  8. Tento koláč můžete podávat jako lehké jídlo se zeleným salátem nebo s rýží a/nebo oblíbenými rostlinnými bílkovinami.
Grilovana zelenina v troube recept
Grilovanou zeleninu v troubě si můžete připravit na spoustu různých způsobů.

Pečená zelenina v troubě – recept

Tento recept na veganskou pečenou zeleninu s omáčkou je tak úžasný! Obsahuje cuketu, mrkev, papriku a brokolici a je ideální přílohou ke všem rostlinným jídlům. Podávejte k ní tento francouzský dresink, který ji povýší ještě na další úroveň.

Ingredience:

  • 1 šálek nakrájené červené papriky
  • 1 šálek nakrájené oranžové papriky
  • 2 šálky nakrájené cukety
  • 2 šálky nakrájené žluté dýně
  • 1 šálek nakrájené mrkve
  • 1 šálek nakrájené červené cibule
  • 1 šálek cherry rajčátek
  • 2 šálky růžiček brokolice

Omáčka:

  • 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžíce tahini
  • 1 lžíce tamari (náhrada sójové omáčky)

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 205 °C. Dva plechy vyložte pergamenovým papírem.
  2. Na plechy přeneste nakrájenou zeleninu.
  3. Smíchejte ingredience na omáčku a zeleninu jimi pokapejte. Zeleninu promíchejte, aby byla obalená.
  4. Plechy vložte do trouby a pečte 25 až 30 minut, dokud zelenina nebude na požadovaném stupni křehkosti.
  5. Nechte je mírně vychladnout a poté ihned podávejte s další solí a pepřem podle chuti. Nebo je přendejte do vzduchotěsné nádoby a uchovávejte v chladničce až 5 dní.

K pečené zelenině se skvěle hodí veganský medovo-hořčičný dresink.

Grilovana zelenina v troube recept
Výborně chutnají také rajčata zapečená v troubě.

Grilovaná zelenina na pánvi – recept

Tato báječná grilovaná zelenina na pánvi se lehce osmaží na másle a olivovém oleji, až zkaramelizuje a zesládne. Přidáním rajčat na závěr vznikne jemná lehká omáčka. Snadná odlehčená příloha, jejíž příprava trvá jen 15 minut.

Ingredience:

  • 1 cuketa
  • 1 žlutá dýně
  • 1 červená cibule
  • 200 g žampionů
  • 1 rajče
  • 1 stroužek česneku velký stroužek, pokud jsou vaše stroužky malé, použijte dva.
  • ½ lžičky černého pepře
  • špetka červených pepřových vloček
  • ½ lžičky soli
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce olivového oleje

Postup:

  1. Očistěte a nakrájejte dýni, cibuli a žampiony na poloviny. Rajče nakrájejte na kostičky a česnek prolisujte.
  2. Na sporáku rozehřejte těžkou pánev na střední teplotu. Když je pánev rozpálená, přidejte máslo a olivový olej.
  3. Když je máslo a olivový olej horký a bublá, přidejte dýni, cibuli a houby, ochuťte černým pepřem a vločkami červené papriky. Promíchejte, aby se koření spojilo – zeleninu na pánvi rovnoměrně rozprostřete a nastavte časovač na pět minut.
  4. Když se časovač vypne, promíchejte a nastavte časovač na dalších pět minut.
  5. Po pěti minutách znovu zamíchejte a nastavte časovač na dalších pět minut.
  6. Když na časovači zbývá jedna minuta, přidejte rajčata, česnek a sůl. Dobře promíchejte. Česnek se uvaří za méně než minutu, rajčata se z tepla zredukují a vytvoří lehkou omáčku na pánvi.
  7. Podávejte a pochutnejte si.

Zelenina na grilu – recept

Rozpalte gril a připravte si nejlepší letní přílohu, která se hodí ke každému jídlu. S touto vynikající zeleninou na grilu stoprocentně zabodujete při každé příležitosti. Zkuste grilovanou zeleninu doplnit mangovou salsou, která dodá zelenině na grilu další rozměr.

Ingredience:

  • 200 g žampionů baby bella, nakrájených na poloviny
  • 200 g zelených fazolek
  • 2 papriky nakrájené na plátky
  • 2 malé cukety nebo žluté dýně, nakrájené na trojúhelníčky o velikosti sousta
  • 1 středně velká červená cibule, rozčtvrcená
  • 3 lžíce olivového oleje, rozdělené
  • 1 a 1/4 lžičky soli, rozděleno
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • 1 stroužek česneku, utřený
  • ½ lžičky nasekaného čerstvého rozmarýnu

Postup:

  1. Předehřejte gril na středně vysokou teplotu (180 °C až 200 °C).
  2. Nakrájejte zeleninu. Promíchejte ji se 2 lžícemi olivového oleje a 1 lžičkou soli. Přidejte zeleninu přímo na rošt a grilujte 14 až 17 minut, přičemž ji každých několik minut obracejte, jakmile se objeví grilovací značky.
  3. Když je zelenina měkká, vyjměte ji do mísy (pokud některé kousky začnou předčasně zuhelnatět, vyjměte je do mísy, zatímco se budou vařit ostatní).
  4. Mezitím v malé misce smíchejte 1 lžíci olivového oleje a ¼ lžičky soli s balzamikovým octem, utřeným česnekem a čerstvým rozmarýnem.
  5. Jakmile je všechna zelenina uvařená, přelijte ji omáčkou a promíchejte. Ihned podávejte. 
Grilovana zelenina v troube recept
Grilovanou zeleninu v troubě můžete zapéct s veganským sýrem nebo lahůdkovým droždím.

Restovaná zelenina – recept

Komu by nechutnala restovaná zelenina? Jedná se o skvělý bezmasý oběd nebo vegetariánskou večeři. Příprava restované zeleniny je snadná, rychlá, a můžete si při ní vyhrát s přísadami.

Ingredience:

  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 500 g chřestu – svazek, očištěný a příčně rozkrojený
  • 2 šálky mrkve – asi 8-10, očištěné a nakrájené
  • 500 g červených brambor – omyté a rozkrojené na poloviny, pokud jsou brambory velké, nakrájejte je na čtvrtky
  • 2 šálky květáku – nakrájeného na růžičky
  • 200 g žampionů Portabello – nebo žampionů cremini, očištěných a nakrájených na plátky
  • 1 a ½ šálku paprik – zelených, červených, žlutých, oranžových nebo jejich kombinace, očištěných a nakrájených na plátky
  • 4 stroužky česneku – nakrájené na tenké plátky
  • 3-4 snítky čerstvého tymiánu
  • 3-4 snítky čerstvé petrželky na ozdobu
  • 1 lžička soli
  • ¼ lžičky mletého černého pepře

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 200 °C.
  2. Očistěte a nakrájejte zeleninu a rozložte ji v jedné vrstvě na plech.
  3. Pokapejte olivovým olejem a přidejte bylinky, česnek nakrájený na plátky, sůl a pepř.
  4. Pečte 30-40 minut nebo dokud zelenina nezměkne. Asi po 20 minutách ji opatrně promíchejte.
  5. Před podáváním vyjměte z trouby a nechte trochu vychladnout.

Zapečená zelenina se sýrem – recept

Jídla zapečená se sýrem jsou často označována za „comfort food“ – tedy za pokrm, který ve vás má vyvolat pocit spokojenosti, bezpečí a radosti. Jídlo se sýrem si díky bezmasým variantám sýrů můžete dopřát i jako vegan. Pokud člověk neví, co udělat k večeři, tohle jídlo určitě nikdy nezklame.

Ingredience:

  • 4 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • 1 velká sladká brambora
  • 2 mrkve
  • 1 cuketa
  • ½ hlávky brokolice
  • 1 červená paprika
  • 1 šálek cherry rajčat
  • 2 šálky bílých žampionů

Veganská sýrová omáčka:

  • ½ šálku veganského strouhaného sýra
  • 1 nemléčné mléko (sójové, mandlové nebo kešu)
  • 2 lžíce výživného droždí
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 lžička oregana
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř podle chuti

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 200 °C.
  2. Nakrájejte cibuli a na 2-3 minuty ji osmahněte na rozehřáté pánvi.
  3. Přidejte nasekaný česnek a houby a smažte, dokud cibule nezprůsvitní a houby se neuvaří. Odstavte.
  4. Nakrájejte mrkev, cuketu a sladké brambory na kousky. Také brokolici nakrájejte na růžičky.
  5. Tuto zeleninu přiveďte k varu nebo vařte v páře po dobu 10 minut (ne červenou papriku nebo cherry rajčátka). Nemusí být úplně uvařené, vaření se dokončí v troubě. Odstavte, aby vychladla a oschla.
  6. Na sýrovou omáčku dejte všechny ingredience do hrnce na mírný oheň a za stálého míchání, dokud nezískáte hustou sýrovou omáčku.
  7. Všechnu zeleninu (nyní včetně červené papriky a cherry rajčátek) položte na plech, pokapejte olejem a dochuťte solí a pepřem.
  8. Zeleninu pečte v troubě 10-15 minut, dokud červená paprika a rajčata nezměknou. Poté zeleninu vyjměte z trouby.
  9. Zeleninu potřete sýrovou omáčkou a vložte ji do zapékací misky. Vraťte je zpět do trouby a pečte, dokud není vše vidličkou změklé.
  10. Volitelně: před vložením do trouby posypte horní část zapékací misky strouhankou, abyste získali křupavý au gratin.

Vyzkoušejte recept na zapečenou cuketu s brambory nebo domácí chipotle omáčku, kterou můžete k zelenině podávat jako dip.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang