Cuketa je pro mnoho lidí synonymem léta. Jakmile se prázdniny blíží ke konci, zahrádkáři nestíhají své vypěstované plody rozdávat. Pokud k nim patříte i vy, nezoufejte. V následujícím článku vám přinášíme několik receptů na cuketovou polévku, která váš jídelníček jistě obohatí.
Cuketa je nízkokalorická potravina s vysokým obsahem vlákniny a nulovým obsahem tuku, takže je poměrně zdravou volbou. Pomáhá udržovat pravidelnou činnost střev, stabilní hladinu cukru v krvi a celkově prospívá zdraví střev.
Obsahuje také vitaminy A a C, i když jejich obsah se liší podle toho, zda je cuketa vařená nebo syrová. Nevynechávejte slupku – obsahuje nejvíce živin.
Zvenku je obvykle tmavě zelená, ale některé odrůdy jsou slunečně žluté. Vnitřek je obvykle světle bílý se zelenkavým nádechem. Slupka, semena i dužina jsou jedlé a plné živin. Pro cuketu je typická její šestihranná stopka.
Cukety skladujte v mírném chladu. K tomu je vhodná přihrádka na zeleninu v ledničce, kde se teplota drží mezi sedmi až deseti stupni Celsia. Čerstvě sklizené cukety lze skladovat v chladničce dva až tři týdny. Podmínkou je však neporušená slupka a přítomnost stopky.
Při nákupu dbejte na to, aby slupka byla pevná a neporušená, narušená místa totiž mohou být snadno napadena plísní.
Pokud už vás omrzely cuketové placky, zavařená cuketa nebo cuketová omáčka, vyzkoušejte některou z následujících polévek.
Recept na jednoduchou cuketovou polévku
Tato cuketová polévka je osvěžujícím doplňkem letního stolu. Je lehká, svěží, dokonale krémová i bez mléčných výrobků a představuje vynikající způsob, jak si vychutnat to nejlepší z cuketové sezóny. Místo klasických bylinek můžete na závěr posypat nasekanou bršlicí, což je léčivka rostoucí téměř na každé zahrádce.
Ingredience na jednoduchou cuketovou polévku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 malá cibule nakrájená nadrobno
- 2 stroužky česneku, mleté
- 4 středně velké cukety, bez slupky, s odříznutými konci, podélně rozpůlené a nakrájené na plátky
- 3 hrnky zeleninového vývaru, nebo více podle potřeby
- ¼ hrnku syrových kešu oříšků
- 1 lžička soli
- ¼ lžičky mletého černého pepře
- 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 2 lžíce nasekaných čerstvých bylinek (skvěle se hodí kopr, bazalka nebo petržel) a další na ozdobu
Jednoduchá cuketová polévka – postup
- Olej rozehřejte ve velkém hrnci na středním plameni. Přidejte cibuli a smažte ji 4-5 minut, dokud nezměkne. Přidejte česnek a míchejte další minutu.
- Přidejte cuketu, vývar, kešu, sůl a pepř a přiveďte k varu. Snižte teplotu na minimum, přikryjte a vařte asi 15 až 20 minut, nebo dokud cuketa nezměkne.
- Do polévky přidejte nasekané bylinky a citronovou šťávu. Poté polévku rozmixujte ponorným mixérem dohladka nebo ji po částech přendejte do výkonného mixéru a mixujte jen 15-30 sekund, dokud nebude hladká.
- Naberte porce cuketové polévky do misek a ozdobte je kapkou olivového oleje a čerstvými bylinkami.
Recept na krémovou cuketovou polévku – cuketový krém
Zdravá a jednoduchá veganská cuketová polévka z pouhých 3 ingrediencí. Tato cuketová polévka je veganská, bezlepková a rozplyne se vám v ústech.
Ingredience na krémovou cuketovou polévku
- 1 hrnek syrových kešu oříšků
- 3 a ½ hrnku zeleninového vývaru
- 1 kg oloupaných cuket nakrájených nahrubo
- Mořská sůl
- Pepř
- 1 lžíce rostlinného másla, nepovinně
Krémová cuketová polévka – postup
- Smíchejte kešu oříšky, vývar a oloupanou cuketu ve středně velkém hrnci na středním ohni a přiveďte k varu.
- Snižte teplotu na minimum a vařte 20-25 minut nebo dokud kešu oříšky nezměknou a nerozlomí se mezi prsty.
- Odstavte z ohně a polévku opatrně přendejte do mixéru. Dochuťte solí a pepřem a přidejte rostlinné máslo (pokud používáte). Mixujte, dokud není polévka k podávání zcela hladká.
- Možná budete muset mixovat po dávkách v závislosti na velikosti vašeho mixéru.
TIP: Vyzkoušet můžete i jiné veganské polévky, například tuto polévku z hlívy, jednoduchou rajskou polévku, nebo polévku z červené řepy.
Cuketová polévka s bramborem – recept
Sametová cuketová bramborová polévka plná živin a vitamínů je vynikající jako lehká, uklidňující podzimní večeře.
Ingredience na cuketovou polévku s bramborem
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 velká cibule – nakrájená, hnědá nebo žlutá
- 2 stroužky česneku – rozdrcené
- 5 středně velkých cuket (900 g), se slupkou, s oříznutými konci
- 2 velké brambory (450 g), oloupané
- 4 hrnky zeleninového vývaru
- ¾ lžičky soli
- 1 špetka pepře
- Rostlinná smetana k podávání
Cuketová polévka s bramborem – postup
- Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm nakrájenou cibuli a rozdrcený česnek, dokud se nerozvoní – asi 3-4 minuty. Často míchejte, aby se cibule příliš rychle nerozvařila.
- Nakrájejte brambory na kostky o tloušťce asi 2,5 cm a cukety nakrájejte na tenké plátky ve tvaru půlměsíce o tloušťce asi 0,5 cm.
- Nakrájenou zeleninu vložte do hrnce, promíchejte a opékejte asi 6-7 minut, dokud se cukety a brambory mírně nezapečou a nezavoní.
- Zalijte zeleninovým vývarem, přikryjte hrnec pokličkou a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu na střední/nízkou a vařte 15 až 20 minut nebo dokud zelenina není měkká.
- Odstavte hrnec z ohně a polévku rozmixujte ponorným mixérem.
- Podávejte s kapkou kokosové nebo sójové smetany pro extra krémově hladkou texturu, případně s trochou syrové nastrouhané cukety pro extra texturu, je-li to žádoucí.
Rychlá a zdravá cuketová polévka – recept
Těžko uvěříte, že tato lehká a přitom sytá polévka neobsahuje žádnou smetanu ani mléčné výrobky. Tento recept je skvělým lehkým obědem nebo večeří, je rychle hotový, používá jen několik málo ingrediencí a je vynikající v každém ročním období.
Ingredience na rychlou a zdravou cuketovou polévku
- ¼ hrnku rostlinného oleje
- 1 střední cibule nakrájená nadrobno
- 2 stroužky česneku, nasekané
- ½ lžičky chilli vloček nebo více podle chuti
- 1 kg cukety, nakrájené na kousky
- 3 hrnky vody
- ⅓ hrnku bazalkových listů
- Sůl a pepř
- Extra panenský olivový olej (volitelně)
Rychlá a zdravá cuketová polévka – postup
- Ve středně velkém hrnci rozehřejte olej na středně nízké teplotě a přidejte cibuli a česnek. Za občasného míchání vařte 5 minut.
- Přidejte cuketu, chilli vločky a špetku soli a vařte dalších 5 minut. Přidejte vodu a vařte, dokud cuketa nezměkne, přibližně 15-20 minut.
- Do polévky vložte bazalku a rozmixujte ponorným mixérem dohladka.
- Podle chuti osolte a opepřete a podávejte s kapkou olivového oleje.
Recept na polévku z cukety
Tato veganská cuketová polévka je plná chuti, čerstvě vypěstovaných cuket, bílých fazolí, cibule, česneku a bylinek. Zdravá hutná polévka, která vás zasytí a zahřeje.
Ingredience na polévku z cukety
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 malá cibule nakrájená nadrobno
- 3 stroužky česneku, mleté
- 1 jarní cibulka, nasekaná
- 1 stonek řapíkatého celeru
- 1 snítka čerstvého tymiánu nebo 1/4 lžičky sušeného tymiánu
- 1/2 lžičky italského koření
- 2 středně velké cukety nakrájené na plátky
- 1 střední mrkev, nakrájená na kostičky
- 1 plechovka bílých fazolí
- 3 hrnky zeleninového vývaru nebo 3 hrnky vody plus 1 veganský bujón
- 1/4 lžičky kajenského pepře
- Sůl podle chuti
Polévka z cukety – postup
- V hrnci rozehřejte olej na středně vysoké teplotě. Přidejte cibuli, česnek, jarní cibulku, celer, tymián, italské koření a vařte, dokud cibule nezměkne.
- Přidejte cuketu, mrkev, bílé fazole, zeleninový vývar, kajenský pepř a sůl podle chuti.
- Polévku přiveďte k varu, snižte teplotu a vařte asi 20 minut, dokud nezhoustne. Pokud je polévka příliš hustá, můžete přidat další zeleninový vývar, pokud je polévka příliš řídká, vařte ji déle.
- Část fazolí rozmačkejte vidličkou, i to pomůže polévku zahustit.