Každé léto přichází období nadúrody cuket. Téměř každý zahrádkář vymýšlí, co s nimi tentokrát připravit. Pokud hledáte chutný a zdravý recept, cuketová omáčka je ideálním řešením. Cuketová omáčka je všestranný, snadno připravitelný a výživný způsob, jak jídlu dodat chuť a texturu.
Shrnutí obsahu
Základními ingrediencemi pro cuketovou omáčku jsou cuketa, cibule, česnek, olivový olej, rajčata (čerstvá nebo konzervovaná), bylinky (jako bazalka nebo oregano), sůl a pepř.
Cuketa má jemnou a mírně sladkou chuť. Je také lehce vláčná a má křehkou texturu, což ji činí vhodnou pro různé druhy přípravy.
Cuketa je bohatá na vlákninu, vitamín C, vitamín K, hořčík a další důležité živiny. Má nízký obsah kalorií a tuku, což ji činí ideální volbou pro zdravou stravu.
Cuketová omáčka je pokrm připravený z cuket a dalších přísad, jako jsou cibule, česnek, rajčata, bylinky a koření. Má hladkou a krémovou konzistenci.
Cuketová omáčka se často podává s těstovinami, rýží nebo pečivem. Může být také použita jako příloha k masu, rybám nebo dalším pokrmům.
Cuketovou omáčku lze použít do různých pokrmů. Dochutí těstovinové pokrmy, zeleninu nebo se hodí i jako omáčka na namáčení chleba či krekrů. Lze ji také použít jako omáčku na pizzu, k domácím nachos nebo jako základ do polévek a dušených pokrmů. Díky své neutrální chuti je cuketa dobrým způsobem, jak začít s příkrmy u miminek.
Cuketová omáčka je plná vitamínů a minerálů a má nízký obsah kalorií a tuku. Je to skvělý způsob, jak získat denní dávku zeleniny, aniž byste museli obětovat chuť nebo výživové hodnoty.
Cuketová omáčka se vyrábí z osmažené cukety, česneku, cibule, tymiánu a různých bylinek a koření. Cuketa se uvaří doměkka a poté se spolu s ostatními ingrediencemi rozmixuje na pyré, které vytvoří hustou a krémovou omáčku. Chuť je pikantní a lehce nasládlá, s nádechem kyselosti z česneku a cibule.
Cuketová omáčka na těstoviny – recept
Rychlý a jednoduchý recept na snadné cuketové těstoviny. Nastrouhaná cuketa se rozplyne v chutné šťavnaté omáčce, která je ideální na linguini nebo vaše oblíbené těstoviny. S citronem, černým pepřem a česnekem budete mít zdravou večeři na stole za 30 minut. Dokonale doplní náplň do tortilly.
Ingredience na cuketovou omáčku na těstoviny
- 250 g těstovin uvařených v osolené vodě
- 5 stroužků česneku, nakrájených nadrobno
- 3 lžíce olivového oleje
- 700 g cukety, nastrouhané
- 1/2 hrnku zeleninového vývaru
- 1 citron, oloupaná kůra a šťáva
- 1/2 až 1 lžička soli
- 1/2 lžičky pepře
- 1 svazek petrželky, nasekaný nadrobno
- 1/2 hrnku veganského sýra
Cuketová omáčka na těstoviny – postup
- Do velké pánve dejte česnek a olivový olej a na středním plameni je asi minutu opékejte. Přidejte cuketu a promíchejte, aby se obalila olejem a česnekem.
- Přidejte vývar a citronovou kůru, vařte asi 5 minut, cuketa by měla změknout a několik minut se lehce povařit.
- Vmíchejte petrželku, citronovou šťávu, sůl a pepř. Promíchejte, přidejte těstoviny a rovnoměrně posypte sýrem.
- Přendejte do servírovací mísy, protože omáčka má tendenci klesat ke dnu. Podávejte posypané dalším veganským sýrem.
Cuketová omáčka na špagety – recept
Tato omáčka se podobá pestu, ale na rozdíl od něj se v ní používá mnohem méně oleje. Cuketové špagety jsou perfektní způsob, jak propašovat dostatečné množství cukety i do nic netušícího cuketového odpůrce.
Ingredience na cuketovou omáčku na špagety
- 60 g mandlových plátků (dobře fungují i piniové oříšky nebo vlašské ořechy)
- 2-3 lžíce olivového oleje
- 450 g cukety, nakrájené na tenké plátky
- 30 g bazalky
- 1 velký stroužek česneku
- kůra z 1 citronu + 2 lžíce šťávy
- 2 lžíce okapaných kaparů
- 2 lžíce lahůdkového droždí
- černý pepř, podle chuti
- sůl podle chuti
- 300 g špaget
Cuketová omáčka na špagety – postup
- Na malé pánvi nasucho opražte mandlové lupínky, dokud nezezlátnou a nezvoní se a dejte je stranou.
- Ve velké nerezové pánvi rozehřejte 1 lžíci oleje. Jakmile se olej začne třpytit, přidejte plátky cukety. Rychle je vhoďte do oleje, aby se obalily.
- Cukety smažte na středně mírném ohni za častého míchání, dokud všechny nezprůsvitní a místy nezkaramelizují. Pánev odložte stranou.
- Do kuchyňského robotu dejte polovinu mandlí (zbytek si nechte na ozdobu), osmaženou cuketu, olivový olej, 2/3 bazalky (část si nechte na ozdobu), česnek, citronovou kůru a šťávu (začněte s 1 lžící, pak upravte podle své chuti), kapary, lahůdkové droždí a trochu pepře a soli.
- Zpracujte do hladka a podle chuti dokořeňte.
- Uvařte těstoviny a těsně předtím, než je budete chtít scedit, si nechte si část vody z vaření těstovin.
- Cuketovou omáčku vlijte do pánve, přidejte dostatečné množství horké vody z vaření těstovin (nemusíte ji potřebovat všechnu), aby se omáčka rozvařila, a poté vmíchejte uvařené těstoviny.
- Dobře promíchejte, aby se všechny těstoviny obalily.
- Rozdělte na talíře a ozdobte zbytkem mandlových lupínků a bazalkou.
Pokud by vás nelákaly cuketové těstoviny, zkuste pro změnu tyto špenátové těstoviny.
Recept na cuketové ragú na těstoviny
Pokud chcete chutnou omáčku k těstovinám plnou chuti, musíte vyzkoušet toto krémové cuketové ragú. Je připraveno z kokosového mléka, rajčat a česneku a je naprosto lahodné.
Ingredience na cuketové ragú na těstoviny
- 1 kg cukety
- ¼ lžičky soli
- 1 lžíce papriky
- 2 lžíce olivového oleje
Na omáčku:
- 1 hrnek kokosového mléka
- Nasekaná petrželka
- Čerstvá bazalka, nasekaná
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 2 stroužky česneku, mleté
- ¼ lžičky soli nebo podle chuti
- ⅛ lžičky chilli vloček
Cuketové ragú na těstoviny – postup
- Nakrájejte cuketu na středně velké kostky a ochuťte je solí, paprikou a olivovým olejem. Dobře promíchejte a rozložte kostky na velký plech v jedné vrstvě. Pečte asi 25 minut při teplotě 200 °C.
- Mezitím nalijte kokosové mléko do velké pánve nebo hrnce. Přidejte petrželku, bazalku, rajčatový protlak, česnek, sůl, pepř a chilli vločky. Promíchejte a přiveďte ingredience k mírnému varu.
- V této chvíli přidejte do omáčky kostky pečené cukety a promíchejte. Vypněte oheň a podávejte.
Zavařená cuketa na špagety – recept
Tato domácí omáčka na špagety vás zbaví přebytků ze zahrádky v podobě cuket a rajčat. V zimě se pak s každou skleničkou vrátíte do slunného léta.
Ingredience na zavařenou cuketu na špagety
- 5 ks velikých cuket
- 18 cibulí
- 4 kg rajčat
- 5-7 stroužků česneku
- 7 snítek tymiánu
- Čerstvě mletá sůl a pepř
- Olivový olej
- Voda
Zavařená cuketa na špagety – postup
- Nakrájejte cibuli na větší kousky a osmahněte na rozehřátém olivovém oleji.
- Cukety oloupejte, a pokud jsou skutečně větší, tak i vydlabejte semínka. Nakrájejte na malé kostky. Stejně tak omyjte a nakrájejte rajčata.
- Jakmile začíná cibulka hnědnout, přidejte postupně cuketu a lehce osolte a opepřete. Jakmile máte přidanou veškerou cuketu, zalijte 2 hrnky vody a nechte 10 minut vařit a míchejte.
- Přidejte i rajčata, lehce osolte, přidejte tymián (jen samotné lístečky) a míchejte. Rajčata začnou pouštět šťávu, ale navíc je dobré přilít lehce vody, aby se mohla cuketa dusit.
- Po zhruba 15 minutách přidejte prolisovaný česnek, 5 minut povařte a ochutnejte, případně dochuťte. Cuketa musí být uvařená doměkka.
- Naplňte do čistých skleniček/sklenic, důkladně očistěte především víčka. Dejte do hrnce s vodou a od doby varu zavařujte 20-30 minut.
K letním omáčkám patří bezesporu i tato skvělá rajská omáčka s plněnými paprikami, případně vegetariánská alternativa v podobě rajské omáčky bez masa.
Cuketová směs na špagety do sklenic – recept
Kromě těstovin se tato směs hodí i jako omáčka ke grilování, nebo jen tak namazat na topinku.
Ingredience na cuketovou směs na špagety do sklenic
- 1 kg cukety na větší kusy
- 300 g cibule, oloupaná, rozpůlená
- 1 lžíce soli
- 300 g krupicového cukru
- 300 ml vinného bílého octa
- 1/2 lžíce chilli vloček
- 1/2 lžíce mleté sladké papriky
- 1/2 lžíce mleté pálivé papriky
- 1 lžíce hořčice, plnotučné
- 1 balení rajčatového protlaku
- 3 lžíce kukuřičného škrobu
Cuketová směs na špagety do sklenic – postup
- Cukety a cibuli rozsekejte v robotu se sekacím nástavcem na zhruba půlcentimetrové kousky (můžete je i nakrájet). Pak je v hrnci promíchejte se solí. Nechte krátce (10–15 minut) odležet.
- Přidejte ostatní suroviny, promíchejte, přiveďte k varu na středním až silném ohni, poté zmírněte oheň a zvolna vařte doměkka 45 minut, ale klidně i o trochu déle, často míchejte.
- Horké rozdělte do šroubovacích sklenic, uzavřete. Nechte vychladnout a uchovávejte v chladničce.
- Směs můžete i rozmixovat na pyré a až poté zavařit.
Recept na špagety s cuketou
Tento klasický recept na těstoviny z jižní Itálie, který vyžaduje pouze 3 ingredience a sůl a pepř, je vynikajícím způsobem, jak si vychutnat menší cukety.
Ingredience na špagety s cuketou
- 1 balení špaget
- 4 lžíce olivového oleje
- 3-4 menší cukety, nakrájených na tenká kolečka
- sůl a pepř podle chuti
Špagety s cuketou – postup
- Přiveďte hrnec s osolenou vodou k varu. Přidejte špagety a uvařte je podle návodu na obalu. Ponechte si asi šálek vody z vaření, těstoviny slijte a přendejte je do velké servírovací mísy.
- Mezitím rozehřejte olivový olej na středně vysoké teplotě.
- Přidejte kolečka cukety a za občasného míchání je vařte, dokud nezměknou.
- Uvařenou cuketu i se zbytkem oleje přendejte do mísy s těstovinami. Podle chuti osolte a opepřete. Vše promíchejte, aby se spojilo, podle potřeby přidejte trochu vyhrazené vody z vaření a podávejte.