Salát z celeru a mrkve – recept

Veganské recepty
Salat z celeru a mrkve

Jednoduchý a zdravý salát z celeru a mrkve je skvělou volbou jako příloha, hlavní chod nebo jako svačina. Jeho jednoduchost a příjemná chuť z něj činí oblíbenou volbu pro vegetariány, vegany i všechny ostatní strávníky. Jak připravit celerovo mrkvový salát?

Shrnutí obsahu

Celerovo mrkvový salát je osvěžující a zdravá klasika, která je ideální pro lehký oběd nebo večeři. Je plný vitamínů a minerálů a zároveň nízkokalorický.

Přidat lze i další druhy zeleniny, jako je červená řepa, jablka, cuketa, brokolice nebo kapusta.

Pro zpestření textury a chuti se mohou přidat ořechy (vlašské, mandle, kešu) nebo semínka (slunečnicová, dýňová, chia).

Pro sytější variantu je možné přidat drobně nastrouhaný sýr, jako je parmazán, feta nebo mozzarella.

Místo klasické zálivky z olivového oleje a citronové šťávy lze zkusit dresinky s jogurtem, majonézou, medem, hořčicí nebo balsamikovým octem.

Celerovo mrkvový salát lze oživit čerstvými bylinkami (petrželka, koriandr, bazalka, máta) nebo kořením (kmín, koriandr, kurkuma, kari).

Recept na salát z celeru a mrkve je rychlý a snadno se připravuje, takže ho lze mít na stole během několika minut. V tomto článku najdete plno variant na salát z celeru a mrkve, ze kterých si zaručeně vyberete tu pravou.

Salát můžete podávat s domácím pečivem, zálivku lze obohatit domácí hořčicí nebo tahini pastou. Pokud chystáte vícechodový oběd nebo večeři, můžete po salátu podávat třeba skvělé kapustové karbanátky. Salát z čerstvé zeleniny je skvělou volbou, pokud se stravujete podle makrobiotické diety.

Pokud máte radši mrkev nasladko, vyzkoušejte mrkvovou bábovku.

Celerovo mrkvový salát – recept

Celerovo mrkvový salát je doslova vitamínovou bombou, na které si ale zároveň tak zaručeně pochutnáte. Při jeho přípravě můžete koření přizpůsobit svým fantaziím a chuti.

Je na celerovo mrkvový salát už příliš zima? Zahřejte se mrkvovou polévkou nebo dušenou mrkví s hráškem.

Celerovo mrkvový salát – ingredience:

  • 4 mrkve
  • 2 stonky celeru
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 10 půlek vlašských ořechů
  • Čerstvá máta

Postup:

  1. Zálivku připravíte smícháním octa a medu.
  2. Přilijte olivový olej a dobře promíchejte.
  3. Oloupejte mrkev a nakrájejte ji na tenké proužky.
  4. Celer očistěte a nakrájejte nadrobno.
  5. Zeleninu zalijte zálivkou
  6. Mrkvovo-celerový salát posypte nasekanými vlašskými ořechy a lístky čerstvé máty.
Salat z celeru a mrkve
Celerovo mrkvový salát je doslova vitamínovou bombou.

Salát z celeru a mrkve – recept

Připravte si dokonale křupavý, svěží, lahodný salát z celeru a mrkve, doplnění o ředkvičky a vynikající směs koření.

Milovníci salátu mohou vyzkoušet také salát z červené řepy, zeleninový salát nebo salát z rukoly.

Salát z celeru a mrkve – ingredience:

  • 2 šálky nakrájeného celeru (asi 4 stonky, rozkrojte je podélně napůl a pak napříč)
  • 2 šálky oloupané, nakrájené nebo na kostičky nakrájené mrkve
  • 1 a 1/2 šálku nakrájených nebo na kostičky nakrájených ředkviček (asi 1 svazek)
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 lžičky jemně nastrouhané citronové kůry
  • 1 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 2 lžičky sušeného kopru
  • 1/2 lžičky jemné mořské soli

Salát z celeru a mrkve – postup:

  1. Ve velké míse smíchejte všechnu zeleninu. V malé misce vyšlehejte olej, kůru, citronovou šťávu, kopr a sůl, nalijte na zeleninu a promíchejte.
  2. Nechte alespoň 10 minut odstát, aby se chutě spojily.
  3. Uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě v chladničce až 3 dny.

Zdravý celerový salát – celerový salát s ananasem – recept

Tento vynikající celerový salát je obohacený o sladký ananas, zalít si jej můžete báječným dresinkem z jogurtu a majonézy.

Zdravý celerový salát – ingredience:

  • 4 čerstvé stonky celeru
  • 1 plechovka kousků ananasu
  • 100 g strouhaného tvrdého sýra
  • Hrst vlašských ořechů

Dresing

  • 100 ml jogurtu
  • 2 lžičky majonézy

Celerový salát s ananasem – postup:

  1. Celerové tyčinky omyjte, odstraňte konce, nakrájejte na kousky a vložte do mísy.
  2. Přidejte na kostičky nakrájený ananas, nastrouhaný sýr a lehce rozdrcené vlašské ořechy.
  3. Smíchejte majonézu s jogurtem a důkladně promíchejte.
Salat z celeru a mrkve
Salát z celeru a mrkve můžete podávat na pečivu.

Nejlepší mrkvový salát – recept

Vyzkoušejte tento klasický recept na mrkvový salát z pouhých čtyř ingrediencí. Je to jeden z nejjednodušších receptů na salát a skvěle se hodí na venkovní setkání.

Nejlepší mrkvový salát – ingredience:

  • 3 až 4 šálky čerstvě nastrouhané mrkve (ze 4 až 6 středně velkých mrkví)
  • 1/2 až 1 šálek rozinek (obyčejných, zlatých nebo směsi)
  • 1 velké jablko (oloupané nebo neoloupané, podle vlastního uvážení) zbavené jadřinců a nakrájené na kousky
  • 1/4 až 1/3 šálku majonézy

Postup:

  1. Smíchejte mrkev, rozinky, jablko a majonézu opatrně ve střední míse.
  2. Přikryjte a uložte do chladničky, dokud nebudete připraveni k podávání.

Celerový salát s jablky – recept

Měli jste někdy celerový salát s jablky? Pokud ne, určitě byste tuto vynikající kombinaci chutí měli vyzkoušet.

Celerový salát s jablky – ingredience:

  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • 2 šálky jablka, nakrájeného na kousky
  • 2 šálky nakrájeného celeru
  • 1/2 šálku petrželky
  • 1/3 šálku červené cibule, nakrájené na kousky

Celerový salát s jablky – postup:

  1. Smíchejte olej, štávu z citronu, sůl a pepř.
  2. Do mísy přidejte jablka, celer, petrželku a cibuli, a důkladně promíchejte.
  3. Přidejte směs oleje, citronové šťávy, soli a pepře, a promíchejte.

Vrstvený salát s celerem – recept

Tento jednoduchý vrstvený salát s celerem je zdravý, křupavý a barevný a hodí se na každou párty.

Vrstvený salát s celerem – ingredience:

  • 1 hlávkový salát nakrájený na kousky
  • 1/2 šálku červené cibule nakrájené na kostičky
  • 2-3 celerová žebra nakrájená na plátky (asi 1 šálek)
  • 340 g mraženého hrášku, rozmrazeného
  • 1 šálek majonézy
  • 1 lžíce krystalového cukru
  • 1 šálek strouhaného sýra čedar
  • 125 g osmažené a rozdrobené slaniny

Postup na vrstvený salát s celerem:

  1. Salát rovnoměrně rozprostřete na dno skleněné mísy. Navrch dejte červenou cibuli, celer a hrášek.
  2. Celer potřete majonézou a posypte cukrem. Navrch dejte sýr čedar a slaninu.
  3. Přikryjte a nechte vychladnout.

Nejlepší celerový salát – recept

Tento recept na celerový salát vás překvapí. Křupavý celer, opečené mandle, datle a parmazán dohromady vytvářejí neodolatelně svěží salát. Než začnete pracovat na ostatních ingrediencích, připravte si celer a vložte ho do ledové lázně.

Nejlepší celerový salát – ingredience:

  • 8 dlouhých řapíků celeru, nakrájených na kousky
  • ½ šálku syrových mandlí
  • 4 datle Medjool, zbavené pecky a nahrubo nasekané
  • 3 lžíce čerstvé citronové šťávy (asi z 1 a ½ citronu)
  • ¼ lžičky červených pepřových vloček
  • Mořská sůl, podle chuti
  • Čerstvě mletý černý pepř, podle chuti
  • 60 g sýru Parmigiano-Reggiano, nastrouhaného
  • ¼ šálku extra panenského olivového oleje

Postup na nejlepší celerový salát:

  1. Celer vložte do mísy s ledovou vodou a namočte ho na 20 minut, aby byl křupavější. Celer slijte, osušte utěrkou a nasypte do středně velké mísy.
  2. Mandle opečte na střední pánvi na mírném ohni za častého míchání, dokud nebudou voňavé a opečené, asi 5 až 7 minut. Přendejte je na prkénko a nasekejte je kuchařským nožem.
  3. Do mísy s okapaným celerem přidejte celerové listy, nasekané mandle, datle, citronovou šťávu a vločky červené papriky. Hojně osolte, opepřete a promíchejte. Přidejte sýr a olivový olej a jemně promíchejte.
  4. Ochutnejte a přidávejte další sůl, pepř a/nebo vločky červené papriky, dokud nedosáhnete neodolatelné rovnováhy mezi slaným, pikantním, trpkým a sladkým.
  5. Podávejte při pokojové teplotě nebo vychlazené. Tento salát vydrží dobře přikrytý a vychlazený asi 3 dny (před podáváním znovu promíchejte a slijte část přebytečné tekutiny).
Salat z celeru a mrkve
Do celerového salátu lze přidat jablka.

Celerový salát s jablky – recept

Tento jednoduchý recept na celerový salát už nemůže být lepší! S jablky, parmazánem a pikantní zálivkou pozvednete tuto zeleninu na novou úroveň.

Celerový salát s jablky – ingredience:

  • 8 celerových žeber a ½ šálku celerových listů
  • 1 červené jablko
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • ½ lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžička javorového sirupu nebo cukru
  • ½ lžičky soli
  • 3 lžíce olivového oleje
  • ¼ šálku strouhaného parmezánu

Celerový salát s jablky – postup:

  1. Celerová žebra nakrájejte na tenké plátky. Odměřte celerové listy. Červené jablko nakrájejte na tenké plátky.
  2. Ve středně velké míse našlehejte bílý vinný ocet, dijonskou hořčici, javorový sirup nebo cukr a košer sůl. Postupně po lžících přilévejte olivový olej.
  3. V jiné míse smíchejte celer a celerové listy s jablkem, dresinkem a hoblinkami parmazánu. Podávejte ihned nebo nechte v chladničce až do podávání.
  4. Nejlépe chutná v den přípravy, ale zbytky můžete několik dní uchovávat v chladničce (v případě potřeby je osvěžte trochou octa nebo soli).

Celerový salát z čerstvého celeru – recept

Tento jednoduchý recept na celerový salát je hotový za méně než deset minut. Stačí, když do velké mísy vhodíte nakrájený celer spolu s jablky, ořechy a čerstvými bylinkami a připravíte si jednoduchý salát.

Celerový salát z čerstvého celeru – ingredience:

  • 1 středně velká šalotka (jemně nasekaná)
  • ½ lžičky celerového semínka
  • ½ lžičky mletého černého pepře
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 středně velký citron (odšťavněný)
  • 10 středně velkých řapíkatých celerů (nakrájených na tenké plátky)
  • 1 střední jablko (zbavené jádřinců a nakrájené na tenké plátky)
  • ¼ šálku opražených lískových oříšků (nahrubo nasekaných)
  • ½ šálku nasekané čerstvé petrželky

Postup na celerový salát z čerstvého celeru:

  1. Ve velké míse prošlehejte šalotku, celerová semínka a černý pepř spolu s olivovým olejem a citronovou šťávou.
  2. Do mísy přidejte celer, jablko, lískové oříšky a petržel a pak je jemně promíchejte, dokud se dobře nepromíchají s olivovým olejem a citronovou šťávou.
  3. Podávejte ihned nebo zbytky uchovávejte v chladničce až 3 dny.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang