Čočkové placky a karbanátky – recepty

Veganské recepty
Placky z cervene cocky recept

Červená čočka je velmi oblíbenou potravinou po celém světě pro svou chuť, variabilitu a vysoký obsah bílkovin. Čočkové placky nebo čočkové karbanátky jsou jednoduchým a zdravým způsobem, jak tuto výživnou luštěninu do stravy zařadit.

Shrnutí obsahu

Čočkové placky jsou pokrm připravovaný z červené, zelené nebo hnědé čočky, smíchané s kořením, bylinkami a dalšími přísadami, vytvořenými do tvaru placků a obvykle smaženými nebo pečenými.

Základními ingrediencemi pro čočkové placky jsou čočka (nejčastěji červená), cibule, česnek, strouhanka nebo mouka pro zahuštění, vaječný těst a koření podle chuti (např. koriandr, kumin, paprika).

Pro přípravu čočkových placků se nejprve vaří nebo vaří čočka, poté se smíchá s ostatními přísadami a tvaruje do placků. Placky se pak buď smaží na pánvi s olejem nebo se pečou v troubě, dokud nejsou zlatavě hnědé.

Čočkové placky se často podávají s omáčkami nebo dipy, jako je jogurtová omáčka s bylinkami, hummus, tahini nebo pikantní omáčka.

Karbanátky z čočky jsou podobně jako třeba kapustové karbanátky či mrkvové placky skvělou vegetariánskou i veganskou alternativou k tradičním masovým karbanátkům, které jsou bohaté na bílkoviny a snadno se připravují. Mohou být perfektní variací za klasický pita chléb.

V článku se dozvíte, jak připravit tyto chutné a zdravé pokrmy a jak je kombinovat s různými přílohami a omáčkami. Milovníci luštěnin mohou vyzkoušet také recepty z fazolí nebo salát z červené čočky a další recepty z červené čočky.

Čočkové placky – recept

Placky z červené čočky jsou skvělým bezmasým obědem nebo večeří, a navíc dodají pořádnou dávku bílkovin. Při jejich přípravě se nebojte experimentovat s kořením.

Čočkové placky – ingredience

  • 3/4 hrnku (150 g) červené čočky v suchém stavu
  • 1 šálek (240-300 ml) zeleninového vývaru nebo vody
  • 1 malá (90 g) červené papriky, nakrájené na kostičky
  • 1 malá/střední (90 g) cibule, nakrájená na kostičky
  • 2 velké stroužky česneku, nasekané nadrobno
  • 4 lžíce (30 g) cizrnové mouky, v případě potřeby více
  • 1 lžíce mletých semínek chia
  • 3 lžíce čerstvé nasekané petrželky
  • 1 lžička mleté papriky
  • 3/4 lžičky mletého kmínu
  • 1/2 lžičky cibulového prášku
  • 1/2 lžičky soli
  • Pepř a vločky červené papriky podle chuti
  • Olej na smažení

Postup na čočkové placky

  1. Červenou čočku propláchněte v sítu pod tekoucí vodou, abyste odstranili všechny nečistoty. Přendejte ji do hrnce nebo pánve spolu s 1 šálkem zeleninového vývaru. Pokud používáte vodu, přidejte trochu soli.
  2. Přiveďte čočku k varu a nechte ji vařit asi 15 minut, nebo dokud není měkká a částečně se nerozpadá. Po uvaření by v ní neměl zůstat žádný vývar ani voda!
  3. Mezitím na pánvi rozehřejte trochu oleje a přidejte cibuli, papriku a česnek. Na středním plameni smažte několik minut, dokud cibule nezprůsvitní.
  4. Jakmile je čočka uvařená, přidejte ji do kuchyňského robotu spolu s uvařenou zeleninou, kořením, petrželkou, mletými chia semínky a moukou.
  5. Několikrát pulzujte, dokud se směs nespojí. Chcete, aby zůstala nějaká struktura, takže ji nezpracovávejte příliš.
  6. Směs by měla být tvarovatelná, pokud ne, přidejte ještě trochu mouky.
  7. Vytvořte 10 placiček (každá o hmotnosti 40-50 gramů – asi 2 a 1/2 až 3 polévkové lžíce) a osmažte je na troše oleje na pánvi z obou stran (asi 3 minuty z každé strany) dozlatova a dokřupava.
  8. Podávejte s dipem podle vlastního výběru a pochutnejte si.
Placky z cervene cocky recept
Placky z červené čočky jsou skvělou alternativou ke klasickým karbanátkům.

Čočkové karbanátky – recept

Vyzkoušejte tyto báječné čočkové karbanátky, které můžete bez obav naservírovat i zapřísáhlým vegetariánům.

Čočkové karbanátky – ingredience

  • 200 g červené čočky
  • 1 červená cibule nakrájená nadrobno
  • 2 velké stroužky česneku nasekané nadrobno
  • 1 chilli paprička zbavená semínek a nakrájená nadrobno
  • ½ šálku (60 g) celozrnné nebo ovesné mouky nebo cizrnové mouky, pokud neobsahuje lepek
  • 2 lžíce vloček z lahůdkového droždí
  • 2 lžičky kmínu
  • 2 lžičky sladké mleté papriky
  • sůl a pepř podle chuti
  • 1 lžíce olivového oleje + další na smažení placiček

Postup na čočkové karbanátky

  1. Čočku vařte 10 minut v osolené vodě podle návodu na obalu. (Pokud v hrnci zůstane tekutina, slijte čočku na jemném sítu.)
  2. Mezitím na pánvi rozehřejte 1 lžičku olivového oleje a 2-3 minuty na něm smažte cibuli, dokud nezprůsvitní. Poté přidejte česnek a smažte další minutu.
  3. V míse smíchejte uvařenou čočku s osmaženou cibulí, česnekem, nasekanou chilli papričkou, vločkami z výživného droždí, kmínem, mletou paprikou, celozrnnou moukou a trochou soli a pepře. Poté směs na 1-2 hodiny (nebo přes noc) zchlaďte v chladničce.
  4. Pokud je směs po zchlazení stále příliš měkká, můžete přidat více mouky. Směs by však také neměla být příliš tuhá, jinak nebudou placičky uvnitř tak krémové.
  5. Ze směsi lehce navlhčenýma rukama vytvarujte asi 12 plochých placiček. Na nepřilnavé pánvi rozehřejte trochu oleje a placičky smažte asi 4-5 minut z každé strany, dokud nebudou zlatohnědé a křupavé. Neobracejte je příliš brzy, jinak by se mohly rozpadnout.
  6. Čočkové placičky posypte čerstvou petrželkou, pokud chcete, a podávejte s guacamole nebo jiným dipem podle vlastního výběru.

Karbanátky z červené čočky v troubě – recept

Chcete si upéct karbanátky z červené čočky v troubě? Vyzkoušejte tento snadný, rychlý recept, jehož výsledkem je chutné a zdravé jídlo.

Karbanátky z červené čočky v troubě – ingredience

  • 1 a 1/2 šálku vody
  • 3/4 šálku (150 g) červené čočky
  • 1 šálek lehce zabalených lístků koriandru nebo petrželky
  • 1/2 šálku nahrubo nakrájené cibule (fialové, bílé nebo žluté)
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 3/4 čajové lžičky papriky (obyčejné, pálivé nebo uzené)
  • 1/2 lžičky jemné mořské soli

Postup na karbanátky z červené čočky v troubě

  1. Vodu a čočku dejte do středně velké mísy, přikryjte a nechte namočené přes noc (nebo alespoň 6 hodin). Čočku slijte přes síto nebo cedník.
  2. Předehřejte troubu na 180 °C. Vymažte nebo nastříkejte všech 12 košíčků standardní formy na muffiny.
  3. Vložte okapanou čočku a všechny ostatní přísady do kuchyňského robotu. Zpracujte ji na jemné kousky.
  4. Naberte vrchovaté polévkové lžíce směsi a volně vytvarujte placičku (směs bude poněkud mokrá); vložte ji do připravených košíčků a jemně přitlačte, aby se zploštila a pokryla dno košíčku. Lehce postříkejte nebo potřete sprejem nebo olejem.
  5. Pečte v předehřáté troubě 14 až 17 minut do ztuhnutí. Nechte 5 minut vychladnout ve formě a poté vyjměte z formy. Podávejte teplé nebo zcela vychladlé.
Placky z cervene cocky recept
Karbanátky z červené čočky jsou báječným zdrojem bílkovin.

Zdravé karbanátky – recept

Doma si můžete připravit také báječné zdravé karbanátky. Vyzkoušejte tyto skvělé zdravé karbanátky z červené čočky, které můžete servírovat třeba s domácí hořčicí.

Zdravé karbanátky – ingredience

  • 1 až 2 lžíce oleje
  • ½ šálku nevařeného amarantu
  • ½ šálku nevařené červené čočky
  • 2 šálky vody
  • 1 středně velká brambora nastrouhaná na hrubém struhadle
  • 1 malá cibule nakrájená nadrobno
  • 2 stroužky česneku nasekané nadrobno
  • ½ šálku nasekané petrželky
  • 1 lžíce lahůdkového droždí (nepovinné)
  • 1 lžíce hořčice
  • 2 lžíce kečupu
  • ½ lžičky kmínu
  • 1 lžička papriky
  • 1 lžička mořské soli
  • ½ lžičky černého pepře
  • 2 lžíce kukuřičné mouky
  • 2 lžíce hladké mouky

Zdravé karbanátky – postup

  1. Předehřejte troubu na 200 °C.
  2. Na plech dejte 1 až 2 lžíce oleje a rovnoměrně jej rozetřete.
  3. Do středně velkého hrnce přidejte amarant, čočku a 2 šálky vody. Přiveďte k varu, hrnec přikryjte pokličkou a stáhněte na minimum.
  4. Nechte 10 až 15 minut nerušeně vařit, dokud se voda nevstřebá a amarant a čočka se neuvaří. Bude to kašovité, nechte vychladnout.
  5. Zatímco se amarant vaří, nastrouhejte brambory do velké mísy. Rukama rozmačkejte nastrouhanou bramboru nad dřezem, aby se uvolnila přebytečná voda. Vraťte do mísy a přidejte nakrájenou cibuli, česnek a petrželku.
  6. Přidejte uvařenou směs amarantu a čočky a rukama dobře promíchejte. Přidejte hořčici, kečup, koření, kukuřičnou mouku a mouku. Dobře promíchejte.
  7. Vytvarujte z nich malé placičky, položte je na plech a pečte 8 až 10 minut z každé strany dozlatova a dokřupava.

Čočkové karbanátky vegan – karbanátky z červené čočky vegan – recept

Tyto báječné, chutné a zdravé čočkové karbanátky si zamilují nejen vyznavači veganského stravování, ale i ti, kteří obvykle bezmasé kuchyni neholdují.

Čočkové karbanátky vegan – ingredience

  • 1 a ½ šálku namočené čočky (namočte ¾ šálku červené čočky, abyste získali asi 1 a ½ šálku)
  • 1 šálek cizrny
  • ½ šálku sladké cibule nakrájené na malé kostičky
  • 2 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
  • ½ lžíce nasekaného čerstvého zázvoru
  • ½ lžičky růžové nebo mořské soli
  • ½ lžičky černého pepře
  • špetka nebo dvě kmínu

Karbanátky z červené čočky vegan – postup

  1. ¾ šálku čočky namočte na několik hodin nebo přes noc do filtrované vody s několika špetkami soli (stačí ji jen zakrýt vodou).
  2. Když je čočka namočená a absorbovala většinu vody, slijte ji a odměřte 1 šálek čočky do kuchyňského robotu. Odměřte ½ šálku do mísy na mixování, aby zůstala celá.
  3. Do robotu přidejte také 1 šálek cizrny, koriandr a zázvor.
  4. Rozmixujte dohladka a spolu s celou červenou čočkou přemístěte do mísy.
  5. Přidejte cibuli a koření a lžící dobře promíchejte. Ochutnejte směs, abyste se ujistili, že je dostatečně ochucená podle vaší chuti, a v případě potřeby přidejte sůl a pepř.
  6. Rukama vytvarujte placičky. Můžete jich mít méně nebo více, záleží na tom, jak velké je uděláte.
  7. Na pánvi rozehřejte asi 3 lžíce oleje na středním plameni.
  8. Když je olej rozpálený, vložte na pánev několik placiček.
  9. Smažte je asi 5 minut z každé strany nebo dokud nejsou zlatavě hnědé. Stejnou dobu smažte i z druhé strany.
  10. Když jsou hotové, položte je na talíř vyložený papírovou utěrkou.
Placky z cervene cocky recept
Placky z červené čočky můžete připravit na pánvi i v troubě.

Čočkový burger – recept

Připravit si můžete také vynikající vegetariánský burger z čočky. Správně připravený čočkový burger umí být stejně lahodný jako ten klasický, spolehlivě vás zasytí a dodá vám energii.

Čočkový burger – ingredience

  • 1 a ½ šálku červené čočky
  • 4 a ½ šálku vody
  • 1 šálek žampionů, nahrubo nakrájených
  • 1 žlutá cibule, nakrájená na kostičky
  • 2 stroužky mletého česneku
  • 1 šálek ovesných vloček
  • 1 velké vejce
  • 1 lžička papriky
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky pepře
  • 1 špetka kajenského pepře (nepovinné – pokud nemáte rádi koření, vynechejte)

Čočkový burger – postup

  1. Pokud chcete burgery připravovat v troubě, předehřejte ji na 200 °C.
  2. Červenou čočku dejte do středně velkého hrnce s vodou. Přiveďte k varu na středním plameni, přikryjte a vařte asi 15 minut, dokud čočka nezměkne. Zbylou vodu slijte.
  3. Na středně velkou pánev přidejte na kostičky nakrájené houby s kapkou olivového oleje a za častého míchání je asi 5-7 minut vařte, dokud nezměknou. Vyjměte je na talíř a dejte stranou.
  4. Přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a vařte ji asi 5 minut, dokud nezprůsvitní. Přidejte česnek a vařte další 2 minuty.
  5. Přidejte červenou čočku, uvařenou cibuli a česnek a ovesné vločky do kuchyňského robotu a rozmixujte je. Pokud chcete, můžete směs nechat trochu sypkou, nebo ji rozmixovat na hladké pyré. Přeneste do mísy na míchání.
  6. Přidejte vejce, vařené houby a koření a dobře promíchejte, dokud se nespojí. Rozdělte na 6 porcí pro větší burgery nebo 8 porcí pro menší burgery a rukama z nich vytvarujte kulaté placičky.
  7. Burgery v troubě: Vložte placičky na plech vyložený pergamenovým papírem a pečte 20 minut, v polovině pečení je obraťte.
  8. Smažení na pánvi: Smažte burgery (v případě potřeby ve více dávkách) asi 10 minut z každé strany, dokud nejsou křupavé a propečené.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang