Avokádo je neuvěřitelně všestranná potravina, kterou si můžete vychutnat mnoha různými způsoby. Jeho lahodná chuť a zdraví prospěšné účinky z něj dělají skvělý doplněk každého jídelníčku. Až budete příště v obchodě s potravinami, vezměte si avokádo a vyzkoušejte ho.
Obsahuje velké množství nezbytných vitaminů, minerálů a mastných kyselin. Je skvělým zdrojem vitaminu K, vitaminu C, vitaminu B6, draslíku a hořčíku. Zdravé tuky v avokádu jsou mono nenasycené mastné kyseliny, které jsou spojovány se zlepšením zdraví srdce.
Avokádo je navíc skvělým zdrojem vlákniny, která pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a zlepšuje trávení. Avokádo lze použít do různých pokrmů, od salátů a sendvičů až po těstoviny, tacos, koktejly a guacamole nebo domácí nachos.
Při výběru avokáda hledejte takové, které je tmavě zelené a na dotek mírně měkké. Avokádo lze skladovat v chladničce až tři dny, nebo ho můžete nakrájet a rozmačkat a poté zmrazit až na šest měsíců.
TIP: Mezi další zdravé pomazánky patří mix veganského jogurtu a pesta z medvědího česneku. Do méně zdravých a neveganských pomazánek lze zařadit např. klobásovou pomazánku a ďábelské tousty.
Avokádová pecka
Ve středu každého avokáda najdete tvrdou kulatou pecku, které se nejlépe zbavíte, když do ní zaseknete nůž a potočíte s ním, pecka pak sama vyklouzne.
Pecku nemusíte vyhazovat, ale zkuste do ní zapíchnout čtyři párátka, posadit na skleničku z vodou, aby byla zčásti potopená a vytrvat. Za pár týdnů avokádo pustí kořínky a začne růst. Přesaďte do květináče a máte skvělou pokojovku.
Co z avokáda a jaké recepty z avokáda připravit?
Jak už bylo řečeno, avokádo je výchozí surovinou pro mnoho receptů. Některé vám přinášíme níže, ale taková klasika je určitě snídaňový toust s avokádem, avokádové guacamole, klasická mexická avokádová pomazánka s koriandrem a chilli.
Dále pak avokádová majonéza, skvělá veganská náhražka klasické majonézy, vyzkoušet můžete i avokádové těstoviny a nebo dokonce avokádovou nutellu.
TIP: Avokádová pomazánka se skvělé hodí na žitný chléb z kvásku.
Avokádová pomazánka s rajčaty – recept
Tuto pomazánku s nachos připravte jako zobání k večernímu filmu místo popcornu, uvidíte, že se po ní jen zapráší.
Ingredience na avokádovou pomazánku s rajčaty
- 2 středně zralá avokáda, oloupaná a nakrájená na kousky
- 1 lžíce limetkové šťávy
- 1 malé rajče, zbavené semínek a nakrájené na kousky
- 3 lžíce veganské smetany nebo jogurtu
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky mletého česneku
- Tortilla chipsy
Avokádová pomazánka s rajčaty – postup
- V malé misce rozmačkejte avokádo a limetkovou šťávu vidličkou.
- Vmíchejte rajčata, smetanu, sůl a česnek. Přikryjte a nechte 5 minut odležet v chladničce. Podávejte s tortillovými chipsy.
Recept na avokádovou pomazánku
Připravte si tuto jednoduchou rychlou snídani z několika málo ingrediencí. Náš avokádový toast používá křupavý kváskový chléb a špetku chilli, které mu dodá šťávu. A pokud jste příznivci spíše klasiky, připravte si tuto drožďovou pomazánku jako ze školky.
TIP: Avokádovou pomazánku můžete namazat také na jednohubky.
Ingredience na avokádovou pomazánku
- 1 zralé avokádo
- ½ citronu
- velká špetka chilli vloček
- 2 plátky kváskového chleba
- Pořádná kapka extra panenského olivového oleje
Avokádová pomazánka – postup
- Avokádo rozkrojte napůl, opatrně odstraňte pecku a dužinu vydlabejte do misky.
- Vymačkejte na něj citronovou šťávu a poté ho rozmačkejte vidličkou na požadovanou konzistenci. Podle chuti dochuťte mořskou solí, černým pepřem a chilli vločkami.
- Opečte si chléb, pokapejte ho olejem a navrch dejte avokádo.
Avokádové guacamole – recept
Krémové avokádo, trocha chilli a pikantní limetka a fantastické guacamole je na stole.
Ingredience na avokádové guacamole
- Malý svazek koriandru, nasekaný
- 2 stroužky česneku, rozdrcené
- 1 polévková lžíce jalapeño papriček, nadrobno nakrájených
- Šťáva ze 2 limetek nebo podle chuti
- 4 avokáda
Avokádové guacamole – postup
- Ve středně velké míse smíchejte koriandr, česnek a jalapeños s limetkovou šťávou.
- Avokádo oloupejte, zbavte pecky a nahrubo rozmačkejte šťouchadlem na brambory, přidejte do mísy s ostatními ingrediencemi a trochou koření a podávejte s fajitas nebo s tortillovými chipsy jako předkrm.
Avokádová majonéza – recept
Tato majonéza se báječně hodí ke klasickým i batátovým hranolkům.
Ingredience na avokádovou majonézu
- 75 g avokáda, rozpůleného a zbaveného kůstek
- 1 malý stroužek česneku, jemně nastrouhaný
- ½ lžičky sušené hořčice
- 1 citron, odšťavněný a z poloviny zbavený kůry
Avokádová majonéza – postup
- Avokádo vydlabejte do mísy, přidejte česnek, hořčici a 2 lžíce citronové šťávy a rozmixujte ručním mixérem nebo v kuchyňském robotu dohladka.
- Pokud je příliš husté, přidejte 1-2 lžíce studené vody a podávejte.
Recept na zdravou avokádovou pomazánku
Nízkokalorický a veganský recept, který se hodí jako oběd nebo předkrm, to je lahodný krémový hummus z avokáda.
Ingredience na zdravou avokádovou pomazánku
- 1 avokádo, oloupané a zbavené pecky
- 210 g cizrny, okapané
- 1 stroužek česneku, rozdrcený
- Špetka chilli vloček a další na podávání
- 1 limetka, odšťavněná
- Hrst listů koriandru
- 2 mrkve nakrájené na proužky
- 2 směsi paprik nakrájené na proužky
- 160 g cukrového hrášku
Zdravá avokádová pomazánka – postup
- Avokádo, cizrnu, česnek, chilli vločky a limetkovou šťávu rozmixujte a podle chuti okořeňte.
- Hummus posypte lístky koriandru a několika dalšími chilli vločkami a podávejte s mrkví, paprikou a cukrovým hráškem. Připravte si ho večer předem, abyste si ho mohli vzít s sebou do práce.
Recept na avokádové těstoviny
Rychlé, snadné a spolehlivé těstoviny s avokádem za 15 minut jsou ideální pro hektické všední večery. Stačí pár základních surovin a zralé avokádo a za pouhých 15 minut můžete mít na stole lahodnou krémovou večeři s těstovinami.
Ingredience na avokádové těstoviny
- 450 g linguine (podle potřeby je můžete nahradit bezlepkovými těstovinami)
- 2 středně zralá avokáda bez pecky
- 1/2 hrnku neslazeného rostlinného mléka dle výběru
- Kůra z 1/2 velkého citronu
- Šťáva z 1/2 velkého citronu
- 1/2 hrnku bazalkových listů
- 1 lžička mořské soli
- Čerstvě nadrcený černý pepř
- 1/4 lžičky česnekového prášku
- 1/8 lžičky kajenského pepře
Na ozdobu
- 1/4 hrnku konopných semínek
- Cherry rajčata nakrájená na plátky
- 1 hrst čerstvé bazalky
Avokádové těstoviny – postup
- Velký hrnec naplňte vodou a přiveďte k varu. Jakmile voda téměř vře, přidejte do ní velké množství soli. Přidejte linguine a uvařte je podle pokynů na obalu.
- Mezitím si připravte avokádovou omáčku. V kuchyňském robotu rozmixujte do hladka dužinu ze zralých avokád, mandlové mléko, citronovou kůru, citronovou šťávu, lístky bazalky, sůl, pepř, česnekový prášek a kajenský pepř.
- Jakmile jsou těstoviny al dente, slijte je, ale 1/2 hrnku tekutiny z vaření si ponechte. Horké těstoviny přelijte avokádovou omáčkou a promíchejte. Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte trochu vyhrazené vody z těstovin, aby se zředila.
- Těstoviny dozdobte čerstvou bazalkou, cherry rajčátky a konopnými semínky.
Avokádová nutella – recept
Říkáte si, že avokádová nutella je nějaký nesmysl? Vyzkoušejte a uvidíte, že tuto pomazánku s čokoládou určitě nebudete dělat naposledy.
Ingredience na avokádovou nutellu
- 100 g hořké čokolády s minimálně 70 % kakaa
- 2 zralá avokáda
- 1/4 lžičky červené chilli papričky velmi jemně nasekané
Avokádová nutella – postup
- Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni.
- Avokádo oloupejte a dužinu rozšlehejte v kuchyňském robotu. Přidejte nadrobno nakrájenou chilli papričku a zalijte rozpuštěnou čokoládou. Vše vyšlehejte, aby se suroviny spojily.
- Lžící přelijte do sklenice nebo misky a dejte vychladit do lednice.
TIP: Vyzkoušejte také recept na mango pomazánku.