Klasická čočková polévka – nejlepší recept

Veganské recepty
Klasicka cockova polevka recept

Máte čočkovou polévku spojenou s traumatem ze školní jídelny? To by byla škoda. Protože správně připravená a šikovně dochucená čočková polévka představuje lahodný pokrm, na kterém si rádi kdykoliv ochutnáte. Tento článek vás spolehlivě přesvědčí o tom, že se z čočkové polévky dá vykouzlit dokonalý pokrm.

Čočková polévka je doslova nabitá řadou prospěšných látek včetně bílkovin. Kromě toho vás dokáže spolehlivě zasytit. Je jen na vás, jakému receptu na čočkovou polévku dáte přednost.

TIP: Pokud máte rádi pokrmy z čočky, můžete vyzkoušet čočkové karbanátky nebo klasickou čočkovou polévku.

Čočkovou polévku ze zelené, červené nebo černé čočky si můžete připravit s cibulkou, novým kořením a česnekem, stejně jako třeba s kari, kurkumou, zázvorem a špetkou chilli, přidat do ní můžete také například tofu. Čočka chutná výborně i v indické polévce. Možnosti jsou téměř nekonečné – ostatně, přesvědčte se sami. Kdo čočce neholduje a přesto si chce dopřát luštěniny, může vyzkoušet jednoduché recepty z fazolí.

TIP: Pokud nefandíte čočce, můžete vyzkoušet fazolovou polévku, zelňačku nebo třeba polévku z kapusty či staročeskou česnečku. Skvělá volba je také hlívová polévka.

Klasicka cockova polevka recept
Čočková polévka může být skutečnou lahůdkou.

Čočková polévka – recept

Tuto lahodnou čočkovou polévku vykouzlíte prakticky během chvilky, a to navíc s použitím zcela dostupných ingrediencí.

Čočková polévka – ingredience

  • ¼ šálku extra panenského olivového oleje
  • 1 středně velká žlutá nebo bílá cibule, nakrájená nadrobno
  • 2 oloupané a nakrájené mrkve
  • 4 stroužky česneku, prolisované nebo mleté
  • 2 lžičky mletého kmínu
  • 1 lžička kari
  • ½ lžičky sušeného tymiánu
  • 1 velká plechovka nakrájených rajčat, lehce okapaná
  • 1 šálek hnědé nebo zelené čočky, přebrané a propláchnuté
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 2 šálky vody
  • 1 lžička soli, více podle chuti
  • špetka červených pepřových vloček
  • Čerstvě mletý černý pepř, podle chuti
  • 1 šálek nakrájené čerstvé zelné kapusty nebo zelí, odstraněná tvrdá žebra
  • 1 až 2 lžíce citronové šťávy, podle chuti

Čočková polévka – postup

  1. Olivový olej rozehřejte ve velkém hrnci na mírném ohni.
  2. Jakmile se olej začne třpytit, přidejte nakrájenou cibuli a mrkev a za častého míchání vařte, dokud cibule nezměkne a nezprůsvitní, asi 5 minut.
  3. Přidejte česnek, kmín, kari a tymián. Za stálého míchání vařte, dokud se nerozvoní, asi 30 sekund. Přilijte okapaná nakrájená rajčata a za častého míchání vařte ještě několik minut, aby se zvýraznila jejich chuť.
  4. Přilijte čočku, vývar a vodu. Přidejte 1 lžičku soli a špetku vloček červené papriky. Hojně dochuťte čerstvě mletým černým pepřem. Zvyšte teplotu a přiveďte směs k varu, poté hrnec částečně přikryjte a snižte teplotu, aby se udržoval mírný var. Vařte 25 až 30 minut nebo dokud čočka nezměkne, ale stále si drží tvar.
  5. Dva šálky polévky přendejte do mixéru. Pevně připevněte víko, ruce si chraňte před párou utěrkou položenou přes víko a polévku rozmixujte dohladka.
  6. Přidejte nakrájenou zeleninu a vařte dalších 5 minut, nebo dokud zelenina nezměkne podle vašich představ. Odstavte hrnec z ohně a vmíchejte 1 lžíci citronové šťávy.
  7. Ochutnejte a dochuťte další solí, pepřem nebo citronovou šťávou, dokud se chutě opravdu neprojeví. Pro pikantnější polévku přidejte ještě špetku nebo dvě vloček červené papriky.
  8. Podávejte ještě horkou. Zbytky vydrží v chladničce asi 4 dny nebo je lze zmrazit na několik měsíců (před podáváním stačí rozmrazit).

Čočková polévka recept

Tento jednoduchý recept na veganskou čočkovou polévku se připravuje rychle a většinou se skládá ze surovin ze spíže. Než začnete vařit, nezapomeňte si připravit ingredience. Z receptu získáte čtyři velké mísy polévky nebo šest skromnějších porcí.

Čočková polévka – ingredience

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 středně velká cibule, nakrájená nadrobno
  • 3 stroužky česneku, mleté
  • 2 střední mrkve, oloupané a nakrájené na kousky
  • 2 celerová žebra, nakrájená na kousky
  • 397 g plechovky drcených nebo nakrájených rajčat
  • 384 g suché zelené nebo hnědé čočky
  • 1,65 kg zeleninového vývaru
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 lžička soli nebo podle chuti
  • 90 g baby špenátu nakrájeného na nudličky nebo kapusty
  • 1 citron, odšťavněný (asi 2 lžíce)

Čočková polévka recept

  1. Olivový olej rozehřejte ve velkém hrnci na mírném ohni. Přidejte cibuli, česnek, mrkev a celer. Za častého míchání vařte asi 4-5 minut.
  2. Nyní přidejte plechovku rajčat (se šťávou), čočku, zeleninový vývar, kmín, koriandr a uzenou papriku. Promíchejte, aby se vše spojilo.
  3. Přiveďte k varu, pak snižte teplotu na minimum a vařte asi 30 minut, dokud čočka nezměkne a polévka nezhoustne. Chcete-li dosáhnout krémovější konzistence, použijte ponorný mixér a několikrát ji v hrnci rozmixujte.
  4. Případně přidejte 1-2 šálky polévky do běžného mixéru, rozmixujte dohladka a poté vraťte do hrnce.
  5. Vmíchejte špenát a citronovou šťávu. Špenát zavadne jen za minutu. Podle chuti osolte.
Klasicka cockova polevka recept
Čočkovou polévku si můžete připravit na orientální způsob.

Klasická čočková polévka – recept

Tato čočková polévka je plná pikantní chuti a zaručeně vás zahřeje. Je dostatečně vydatná na to, abyste si z ní mohli připravit jídlo, a zároveň dostatečně snadná na všední večer.

Klasická čočková polévka – ingredience

  • 30 ml olivového oleje
  • 1 střední cibule nakrájená na kostičky
  • 2 středně velké řapíky celeru, nakrájené na kostičky
  • 2 střední mrkve nakrájené na kostičky
  • 4 stroužky česneku, mleté
  • 1,5 litru zeleninového vývaru
  • 390 g sušené hnědé čočky
  • 5 g sušeného rozmarýnu (nebo 1 lžíce čerstvého)
  • 10 g sušených tymiánových lístků (nebo 2 lžíce čerstvých)
  • 3 g černého pepře
  • 1 bobkový list
  • 1 plechovka nakrájených rajčat
  • 10 ml červeného vinného octa
  • Sůl podle chuti

Klasická čočková polévka – recept

  1. Dno velkého hrnce potřete olejem a postavte ho na střední teplotu.
  2. Jakmile se olej rozpálí, přidejte cibuli, mrkev a celer. Zeleninu za častého míchání asi 5 minut poduste, dokud nezačne měknout.
  3. Přidejte česnek a vařte ho spolu se zeleninou asi 1 minutu, dokud nebude velmi voňavý.
  4. Vmíchejte vývar, čočku, rozmarýn, tymián, černý pepř a bobkový list. Zvyšte teplotu a přiveďte tekutinu k varu.
  5. Snižte teplotu a nechte polévku za občasného míchání vařit asi 25 minut, dokud čočka není téměř úplně uvařená, ale jen trochu tuhá. Pokud by byla polévka příliš suchá, můžete během vaření přidat vodu.
  6. Vmíchejte rajčata a nechte polévku ještě 5 až 10 minut vařit, dokud čočka nezměkne.
  7. Odstavte hrnec z ohně a vyjměte bobkový list. Vmíchejte ocet a polévku podle chuti osolte.
  8. Naberte do misek a podávejte.

Recept na čočkovou polévku

Toto je báječný základní recept na čočkovou polévku – můžete ho vzít a přidat nebo ubrat ingredience i koření podle vlastních chutí, a pokaždé vyjde skvěle.

Ingredience na čočkovou polévku

  • ¼ šálku olivového oleje
  • 1 cibule nakrájená nadrobno
  • 2 mrkve nakrájené na kostičky
  • 2 řapíky celeru, nakrájené
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 1 bobkový list
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 lžička sušené bazalky
  • 2 šálky suché čočky
  • 8 šálků vody
  • 1 plechovka drcených rajčat
  • ½ šálku špenátu, opláchnutého a nakrájeného na tenké plátky
  • 2 lžíce octa
  • sůl podle chuti
  • mletý černý pepř podle chuti

Recept na čočkovou polévku

  1. Ve velkém hrnci na polévku rozehřejte na středním plameni olej. Přidejte cibuli, mrkev a celer; vařte a míchejte, dokud cibule nezměkne, 3 až 5 minut.
  2. Vmíchejte česnek, bobkový list, oregano a bazalku a vařte 2 minuty.
  3. Vmíchejte čočku a přidejte vodu a rajčata. Přiveďte k varu. Snižte teplotu a nechte vařit, dokud čočka nezměkne, nejméně 1 hodinu.
  4. Když je připravena k podávání, vmíchejte špenát a vařte, dokud nezvadne. Vmíchejte ocet a dochuťte solí a pepřem; ochutnejte a podle potřeby upravte.

Jednoduchá čočková polévka – recept

Tato jednoduchá čočková polévka je sametově hladká, krémová, výživná a obsahuje pouze 7 ingrediencí. Je hotová za méně než 25 minut a je to recept na vysokoproteinovou, sytou a lahodnou rozmixovanou polévku z jednoho hrnce.

Jednoduchá čočková polévka – ingredience

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 nakrájená cibule
  • 4 středně velké mrkve nahrubo nastrouhané
  • ¾ šálku (140 g) sušené červené čočky bez vaření
  • 4 šálky (1 litr) zeleninového vývaru
  • ½ šálku (100 ml) veganského rostlinného mléka
  • 1 lžička mletého kmínu
  • Nasekaná čerstvá petrželová nať
  • mletý kmín a chilli vločky

Jednoduchá čočková polévka – postup

  1. Olej rozehřejte ve velkém hrnci na středním plameni. Přidejte cibuli a vařte ji 3 minuty do změknutí.
  2. Vmíchejte mrkev, čočku, vývar, rostlinné mléko a kmín a přiveďte k varu.
  3. Snižte teplotu a vařte 15 minut nebo dokud se čočka neuvaří.
  4. Přejděte na pyré ručním mixérem nebo kuchyňským robotem. V případě potřeby přidejte více vody na zředění.
  5. Polévku naberte do misek a případně podávejte s nasekanou čerstvou petrželkou a rozmixovanými semínky.
Klasicka cockova polevka recept
Do čočkové polévky můžete přidat i mrkev.

Čočková polévka s mrkví – recept

Lahodná, pikantní směs plná železa a s nízkým obsahem tuku. Je hotová za méně než půl hodiny nebo ji můžete připravit v pomalém hrnci.

Čočková polévka s mrkví ingredience

  • 2 lžičky kmínu
  • špetka chilli vloček
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 600 g omyté a nahrubo nastrouhané mrkve (není třeba ji loupat)
  • 140 g rozdělené červené čočky
  • 1 litr horkého zeleninového vývaru
  • 125 ml rostlinného mléka
  • obyčejný jogurt a chléb k podávání

Čočková polévka s mrkví – postup

  1. Rozehřejte velkou pánev a nasucho na ní 1 minutu smažte 2 lžičky kmínu a špetku chilli vloček, nebo dokud nezačnou poskakovat po pánvi a uvolňovat své aroma.
  2. Lžící vydlabejte asi polovinu a dejte stranou. Do pánve přidejte 2 lžíce olivového oleje, 600 g nahrubo nastrouhané mrkve, 140 g rozpůlené červené čočky, 1 litr horkého zeleninového vývaru a 125 ml mléka a přiveďte k varu.
  3. Vařte 15 minut, dokud čočka nenabobtná a nezměkne.
  4. Polévku rozšlehejte tyčovým mixérem nebo v kuchyňském robotu dohladka (nebo ji nechte rozmělněnou).
  5. Podle chuti dochuťte a na závěr přidejte kopeček obyčejného jogurtu a posypte odloženým opečeným kořením. Podávejte s ohřátými chleby.

Černá čočka recept polévka

Čočkovou polévku si můžete připravit také z černé čočky. Vyzkoušejte tento luxusní recept na báječnou, lehce pikantní polévku z černé čočky.

Ingredience na černou čočku recept polévka

  • 1 hrnek černé čočky
  • 2 lusky kardamonu
  • 1 cm kousek čerstvého zázvoru, oloupaný a nakrájený na tenké plátky, plus 2 lžíce mletého zázvoru
  • 5 lžic nesoleného másla
  • 1 cibule nakrájená na 1/2 palce kostky
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1/4 lžičky kajenského pepře
  • 1/4 lžičky garam masaly
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 1 šálek konzervovaných drcených rajčat
  • Sůl

Černá čočka recept polévka

  1. V hrnci zalijte čočku, kardamom a nakrájený zázvor 1 cm vody. Přiveďte k varu a vařte na mírném ohni, dokud čočka nezačne měknout, asi 10 minut. Čočku slijte a přendejte do mísy; kardamom a zázvor vyhoďte.
  2. V hrnci rozpusťte 3 lžíce másla. Přidejte cibuli, česnek a mletý zázvor a za občasného míchání vařte na mírném ohni do změknutí asi 8 minut. Snižte teplotu na minimum.
  3. Přidejte koriandr, kmín, kajenský pepř a garam masalu a za stálého míchání vařte 4 minuty, dokud se nerozvoní.
  4. Přidejte do hrnce vývar, rajčata a čočku a na prudkém ohni přiveďte k varu. Vařte na mírném ohni, dokud čočka nezměkne a polévka nezhoustne, přibližně 1 hodinu.
  5. Vmíchejte zbývající 2 lžíce másla a osolte. Naberte do misek a podávejte.

Krémová čočková polévka – recept

Tato vynikající krémová čočková polévka je skvělou kombinací lahodných chutí, a doslova se vám bude rozplývat na jazyku.

Krémová čočková polévka – ingredience

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 šálek nakrájené bílé cibule
  • 3/4 šálku nasekané zelené cibule
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 1/4 šálku plus 2 lžíce čerstvé petrželky nasekané nadrobno
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1 a 1/4 šálku sušené čočky
  • 2 malé červené brambory, oloupané a nakrájené na kostičky
  • 3/4 šálku nakrájené mrkve
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky černého pepře
  • 1 šálek rostlinného mléka

Krémová čočková polévka recept

  1. Ve velkém hrnci rozehřejte olej. Přidejte cibuli, zelenou cibulku a česnek. Smažte 5 minut.
  2. Vmíchejte 1/4 hrnku petrželky a kmín a vařte další 2 minuty.
  3. Přidejte čočku, brambory, mrkev, vývar a sůl a pepř. Přiveďte k varu a poté snižte teplotu na minimum. Přikryté vařte 30-40 minut nebo dokud čočka nezměkne.
  4. Volitelně: polévku v několika dávkách rozmixujte na pyré, dokud nebude krémová a hladká.
  5. Vmíchejte mléko.
  6. Podávejte a dochuťte trochou veganské zakysané smetany a zelenou cibulkou.
Klasicka cockova polevka recept
Při přípravě můžete použít i červenou čočku.

Čočková polévka pro děti – recept

Tato čočková polévka pro děti bude vašim ratolestem zaručeně chutnat. Pochutnáte si na ní ale samozřejmě i vy, a její příprava je navíc velice snadná.

Čočková polévka pro děti – ingredience

  • 4 lžíce kokosového oleje
  • 500 g mrkve
  • 500 g sladkých brambor
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžíce strouhaného zázvoru (nebo ½ lžičky mletého sušeného zázvoru)
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 1 šálek suché červené čočky
  • Plechovka kokosového mléka

Čočková polévka pro děti – postup

  1. Rozehřejte středně velký hrnec na střední teplotu a zahřejte olej. Přidejte sladké brambory a mrkev a promíchejte. Přikryté vařte 10 minut.
  2. Vmíchejte sůl, kurkumu, zázvor, vývar a čočku. Přiveďte k varu, stáhněte na minimum a přikryjte. Vařte 10-15 minut nebo dokud čočka nezměkne a nezačne se rozpadat.
  3. Vmíchejte kokosové mléko a udělejte hladké pyré (můžete podávat i rozmixované).

Staročeská čočková polévka – recept

Milovníci tradic zajisté ocení tuto báječnou staročeskou čočkovou polévku. Kombinace čočky, vývaru a kořenové zeleniny vás stoprocentně postaví na nohy.

Staročeská čočková polévka – ingredience

  • 2 lžíce másla
  • 1 cibule, nakrájená na kousky
  • 2 lžíce mouky
  • 250 g čočky
  • 200 g brambor, nakrájených na kousky
  • 1 mrkev
  • 2 stroužky česneku
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • Bobkový list, nové koření, majoránka
  • Sůl a pepř

Staročeská čočková polévka – postup

  1. Začněte den předem, kdy si necháte přes noc namočit čočku ve vodě. Druhý den čočku důkladně propláchněte.
  2. Ve vhodném hrnci rozpusťte máslo, nechte na něm zesklovatět cibulku, poprašte moukou a promíchejte.
  3. Snižte plamen, přidejte mrkev s bramborami a zalijte vývarem.
  4. Přidejte sůl, pepř a směs koření kromě majoránky. Důkladně promíchejte, zvyšte plamen, přiveďte k varu a přidejte čočku.
  5. Těsně před koncem přidejte prolisovaný česnek a majoránku.
  6. Podávejte teplé, můžete přidat opečené nakrájené houstičky.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang