Kapustové karbanátky bez masa – recepty

Veganské recepty
Kapustove karbanatky

Kapustové karbanátky jsou dalším výtečným pokrmem, který si lze připravit z kapusty. Jsou zdravé, chutné, rozplývají se na jazyku a dokonale zasytí. Kapustové karbanátky je možné využít všemi možnými způsoby, připravit je s pestrou škálou nejrůznějších příloh, nebo je třeba použít do vegetariánských hamburgerů. Jaký je recept na kapustové karbanátky bez masa?

Shrnutí článku

Kapustové karbanátky se dají připravit i bez masa jako vegetariánská varianta. V tomto případě se do směsi přidá více strouhanky a sojové vločky pro sytost.

Do směsi se dají přidat další ingredience podle chuti, například mrkev, celer, petrželka nebo houby.

Karbanátky se můžou upéct v troubě, čímž se zredukuje množství tuku.

Kapustové karbanátky se podávají s bramborem, knedlíky nebo rýží a doplňují se omáčkou (rajčatová, houbová, tatarská).

Kapustové karbanátky jsou bohatým zdrojem bílkovin, vlákniny a vitamínů.

Jsou snadné na přípravu a dají se připravit z dostupných surovin. Kapustové karbanátky jsou skvělou alternativou klasických karbanátků a potěší i ty nejnáročnější gurmány.

Kapustové karbanátky bez masa představují skvělou alternativu k tradičním masovým karbanátkům. Jsou také mnohem zdravější, lehčí a jejich chuť si lze za pomoci koření a dochucovadel přizpůsobit prakticky na míru.

Připravit karbanátky s kapustou lze na několik různých způsobů. Kapustové karbanátky chutnají skvěle například s bramborami nebo salátem.

Milovníci kapusty mohou vyzkoušet také polévku z kapustiček. Nebo si můžete připravit zelné placky z kysaného zelí, které jsou plné chuti.

Kapustove karbanatky
Ke kapustovým karbanátkům lze podávat třeba zelí.

Kapustové karbanátky se smetanovou hořčičnou omáčkou – recept

Tyto kapustové karbanátky jsou tak šťavnaté a chutné. Jakmile je jednou vyzkoušíte, nebudete chtít vyzkoušet žádný jiný recept na karbanátky. Jejich příprava je opravdu snadná, hodí se k obědu i večeři, podávat je můžete například s polentovými noky.

Kapustové karbanátky – ingredience:

  • 1 šálek ovesných vloček
  • ½ šálku pražených slunečnicových semínek
  • pevné nebo extra pevné tofu, osušené
  • 1 malá cibule, nahrubo nakrájená
  • 1 stroužek česneku, mletý
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžíce veganské worcesterové omáčky
  • 2 lžičky červeného vinného octa
  • ½ lžičky tekutého kouře
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 lžička sladké papriky
  • ½ lžičky sušené majoránky
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 1 lžíce řepkového oleje nebo oleje podle vlastního výběru

Na omáčku s hořčicí a se zelím

  • 2 lžíce veganského másla
  • 1 malá cibule nakrájená na kostičky
  • 4 šálky nakrájeného zelí
  • 1 stroužek česneku, mletý
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 šálek plnotučného kokosového mléka
  • ½ šálku zeleninového vývaru
  • 2 lžíce celozrnné hořčice
  • ¼ šálku kysaného zelí
  • Sůl a pepř podle chuti

K podávání

  • nasekaná čerstvá pažitka

Kapustové karbanátky – postup:

  1. Předehřejte troubu na 200 °C a vyložte plech pečicím papírem.
  2. Vložte ovesné vločky a slunečnicová semínka do mísy kuchyňského robotu s esovitým ostřím a rozmixujte je na prášek.
  3. Rozlámejte tofu na několik velkých kousků a přidejte je do kuchyňského robotu spolu s cibulí, česnekem, sójovou omáčkou, javorovým sirupem, worcestrovou omáčkou, octem, tekutým kouřem, sladkou paprikou, uzenou paprikou a majoránkou.
  4. Pulzujte, dokud nebudou ingredience jemně nasekané a dobře promíchané. Směs příliš nerozmixujte. Směs ochutnejte a podle chuti ji osolte a opepřete. Případné další koření upravte podle svých představ.
  5. Z tofu směsi vyválejte centimetrové kuličky (mělo by jich být asi 20), naaranžujte je na plech a potřete olivovým olejem.
  6. Masové kuličky pečte asi 25 minut a v polovině pečení je obraťte. Jsou upečené, když jsou lehce zhnědlé.
  7. Zatímco se masové kuličky pečou, rozpusťte máslo na velké pánvi na středním ohni. Přidejte cibuli a za občasného míchání ji smažte asi 5 minut, dokud nezměkne a nezačne hnědnout.
  8. Na pánev přidejte zelí. Pokračujte ve vaření a míchání ještě asi 5 minut, dokud zelí nezačne měknout. Uvolněte místo poblíž středu pánve a přidejte česnek. Vařte ho asi 1 minutu, dokud není velmi voňavý, a pak česnek vmíchejte do zelné směsi.
  9. Do pánve nasypte mouku a promíchejte, aby se zelí obalilo moukou. Pokračujte ve vaření a míchání zelí asi 2 minuty.
  10. Přidejte po troškách kokosové mléko a vývar a mezi jednotlivým přidáním dobře promíchejte. Poté vmíchejte hořčici.
  11. Tekutinu přiveďte k varu a vše vařte asi 10 minut, nebo dokud omáčka nezhoustne a zelí nezměkne. Během vaření směs občas promíchejte.
  12. Vmíchejte kysané zelí a stáhněte pánev z ohně. Zelí ochutnejte a podle chuti osolte a opepřete.
  13. Rozdělte zelí na talíře a navrch dejte masové kuličky. Posypte pažitkou a podávejte.

Kapustové karbanátky bez masa – recept

Upečte si doma lahodné kapustové karbanátky bez masa. Věřte, že nepoznáte rozdíl, pochutnáte si, a navíc se budete stravovat ohleduplně.

Kapustové karbanátky bez masa – ingredience:

  • 4 šálky kapusty, jemně nakrouhané
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 1 malá cibule, jemně nasekaná
  • 3 stroužky česneku, mleté
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1/2 lžičky koriandru
  • 1/2 šálku cizrnové mouky nebo bezlepkové hladké mouky
  • 1/4 šálku vody (nepovinné)
  • 1 lžička soli

Na omáčku

  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 1 malá cibule nakrájená nadrobno
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 středně velké rajče, nakrájené na kousky
  • 2 lžičky kari
  • 1/2 lžičky mleté papriky
  • 1 šálek kokosového mléka
  • 1 šálek vody
  • 1/4 lžičky kajenského pepře
  • 1 lžička soli nebo podle chuti
  • 1/4 šálku kešu oříšků plus 1/2 šálku vody nebo cizrnová mouka, pokud neobsahuje ořechy
  • 2 lžíce nasekaných lístků koriandru, na ozdobu

Kapustové karbanátky bez masa – postup:

  1. Kapustu vložte do kuchyňského robotu a rozmixujte na jemno. Krouhanou kapustu přendejte do mísy a dejte stranou. Předehřejte troubu na 200 °C. Plech na pečení lehce vymažte tukem a dejte stranou.
  2. Na pánvi na středním plameni rozehřejte olej, přidejte cibuli, česnek a vařte, dokud cibule nezměkne. Vmíchejte koriandr, kmín a ještě minutu vařte. Přidejte kapustu a za stálého míchání vařte asi 5 minut, nebo dokud zelí nezměkne.
  3. Podle chuti osolte. Kapustu přendejte do mísy a nechte vychladnout. Vmíchejte cizrnovou mouku a dobře promíchejte, aby vzniklo těsto.
  4. Pokud těsto nedrží pohromadě, může být potřeba přidat vodu.
  5. Z kapustového těsta vytvarujte stejně velké kuličky. přeneste je na plech a pečte 25-30 minut, po 15 minutách je obraťte. Mezitím si připravte omáčku.
  6. Ve velkém hrnci na středním plameni rozehřejte olej nebo vodu, přidejte cibuli a vařte ji asi 4 minuty doměkka. Přidejte česnek a zázvor a vařte asi 1 minutu. Vmíchejte rajčata a vařte další 2 minuty.
  7. Přidejte kari, papriku, (pouze v případě, že neobsahuje ořechy, přidejte 1/4 šálku cizrnové mouky) za stálého míchání asi 1 minutu. Vmíchejte kokosové mléko, vodu, kajenský pepř a sůl podle chuti. Přikryjte hrnec a přiveďte k varu.
  8. Snižte teplotu a vařte asi 10 minut, mezitím rozmixujte kešu oříšky s vodou. Směs kešu přidejte do kari omáčky a promíchejte. Vařte, dokud nezhoustne. Vypněte oheň, přidejte kapustové karbanátky a promíchejte. Ozdobte lístky koriandru.
Kapustove karbanatky
Kapustové karbanátky lze připravit i v troubě.

Kapustové karbanátky v troubě – recept

Kapustové karbanátky si můžete připravit také v troubě. Ke kapustovým karbanátkům v troubě můžete podávat brambory, rýži, nebo třeba zeleninovou směs.

Kapustové karbanátky v troubě – ingredience:

  • 1/2 hlávky kapusty
  • 2 malé cibule
  • 1 velká mrkev
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžíce kari
  • 1 lžička mletého koriandru
  • po 1/2 lžičce kurkumy, kmínu, sušené petrželky a papriky
  • po 1/4 lžičce česnekového prášku a mletého zázvoru
  • 1/4 lžičky mletého pepře
  • 1/8-1/4 lžičky kajenského pepře
  • 1 a 1/2 šálku cizrnové mouky
  • 1/2 šálku vody podle potřeby
  • Olej na smažení

Kapustové karbanátky v troubě – postup:

  1. Kapustu, cibuli a mrkev nakrouhejte najemno. To lze provést buď v kuchyňském robotu, nebo nožem a ručním struhadlem, pokud ho nemáte.
  2. Vše vložte do velké mísy a posypte solí.
  3. Rukama ji minutu nebo dvě v soli masírujte, aby se zelenina lépe obalila.
  4. Odstavte na 5-10 minut, aby zelenina odpočívala a změkla.
  5. Během čekání odměřte všechno koření a smíchejte je v malé misce.
  6. Přidejte koření k zelenině a promíchejte ho buď rukama, nebo dřevěnou lžící.
  7. Prosejeme cizrnovou mouku a po troškách ji přidáváme k zelí a mícháme dřevěnou lžící.
  8. Cílem je vytvořit téměř těstovitou směs. Nejlépe do ní zasahujte rukama, abyste se ujistili, že jste zeleninu dobře pokryli.
  9. Pro začátek přidejte několik lžic vody a promíchejte ji. Chcete, aby se směs spojila do malých kuliček velikosti vlašského ořechu. Pokud se vám zdá suchá, přidávejte po troškách další vodu. Jakmile vytvoříte těsto na karbanátky, předehřejte troubu na 170 °C.
  10. Hotové karbanátky rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 15 ve střední části trouby, poté přesuňte na 10 minut do vyšší části trouby a zároveň snižte teplotu na 160 °C.
  11. Vyjměte z trouby a můžete podávat.

Karbanátky s kapustou – recept

Vyzkoušejte tyto báječné karbanátky s kapustou. Chutnají naprosto skvěle, a rozhodně jimi můžete pohostit i strávníky, kteří běžně neholdují vegetariánským jídlům.

Karbanátky s kapustou – ingredience:

  • 1 cibule
  • 1 mrkev (nastrouhaná)
  • 2 lžíce oleje na vaření
  • 1/2 hlávky kapusty (střední)
  • Sůl
  • 600 g mletého sojového masa
  • Černý pepř
  • Koriandr
  • 2 stroužky česneku

Na omáčku

  • 2 lžíce oleje na vaření
  • 1 cibule
  • 1 mrkev (nastrouhaná)
  • 2 rajčata (nastrouhaná)
  • Sůl
  • Černý pepř
  • 1 lžička cukru
  • 6 lžic zakysané veganské smetany

Karbanátky s kapustou – postup:

  1. Nakrájejte cibuli a nastrouhejte mrkev. Nakrájejte si na tenké plátky 1/2 zelí a pak si je připravte k vaření.
  2. Rozpalte pánev a přidejte olej na vaření. Osmahněte cibuli a mrkev, a když cibule zprůsvitní, přidejte zelí.
  3. Duste na mírném ohni po dobu 15 minut. Osolte a dobře promíchejte. Po uvaření vložte do mísy.
  4. Přidejte sojové maso a ochuťte ho solí, pepřem, koriandrem a prolisovaným česnekem. Dobře promíchejte a poté začněte tvořit karbanátky oválného tvaru. Odložte je stranou.
  5. Smažte karbanátky, dokud nezískají z každé strany zlatohnědou barvu. Odložte je stranou.
  6. Je čas na omáčku. Nakrájejte cibuli, nastrouhejte mrkev a orestujte je. Během vaření můžete začít strouhat rajčata.
  7. Na pánev s cibulí a mrkví nasypte nastrouhaná rajčata. Vařte, dokud se nerozvaří.
  8. Přidejte sůl, pepř a cukr. Jakmile uvidíte, že je omáčka uvařená, můžete přidat 6 lžic zakysané smetany. Vařte, dokud nezhoustne. Vypadá to lahodně, že?
  9. Vymažte pekáč olejem a vložte do něj zeleninové karbanátky. Navrch rozetřete omáčku a pečte při 190 °C po dobu 35 minut.
  10. Navrch posypte nasekanou petrželkou. Pochutnejte si.
Kapustove karbanatky
Kapustové karbanátky chutnají výborně i s omáčkou.

Babiččiny kapustové karbanátky – recept

Zavzpomínejte na pohodové dětství a připravte si doma tyto báječné babiččiny kapustové karbanátky, ovšem ve vegetariánské verzi. Maso v kapustě nahradíte uzeným tofu.

Babiččiny kapustové karbanátky – ingredience:

  • 1 hlávka kapusty
  • 4 vejce
  • 1 balení uzeného tofu
  • Sůl, pepř, koření dle chuti
  • 4 vejce
  • 1 stroužek česneku, rozdrcený
  • Mouka, strouhanka
  • 1 cibule

Babiččiny kapustové karbanátky – postup:

  1. Kapustu uvařte, nakrájejte na kousky a umelte v mixéru.
  2. Umletou kapustu vložte do mísy, přidejte 3 vejce, nakrájené tofu, sůl, pepř a koření a promíchejte.
  3. Cibuli nakrájejte a přidejte ke směsi spolu s česnekem.
  4. Promíchejte a postupně přisypávejte mouku a strouhanku, dokud nevznikne vhodná směs na karbanátky.
  5. Vytvarujte karbanátky a z obou stran je opékejte ve vhodné pánvi na rozpáleném oleji.

Kapustové karbanátky jsou chutný a zdravý pokrm, který je ideální pro oběd i večeři.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang