Celer je mimořádně zdravá a často neprávem podceňovaná kořenová zelenina, která skýtá překvapivě bohaté možnosti, co se přípravy v kuchyni týče. Pokud si lámete hlavu s tím, jakým způsobem využít celer, můžete vyzkoušet třeba tuto vynikající celerovou polévku, která je doslova vitamínovou bombou.
Celerovou polévku si můžete připravit na spoustu různých způsobů, a to jak ve veganské, tak i ve vegetariánské verzi – záleží jen na vás, vašich preferencích a stravovacích návycích. Skvěle vám bude chutnat jak polévka z celerové bulvy, tak i polévka z řapíkatého celeru.
Celerová polévka zároveň představuje jeden z nejjednodušších způsobů, jak zpracovat celer. Pokud nevíte, jak zpracovat celer, můžete se nechat inspirovat třeba receptem na salát Coleslaw, celerovo mrkvový salát, zeleninové ragú, veganské lasagne nebo celerovou pomazánku.
Celerová polévka – recept
Léčivá celerová polévka – uklidňující, cenově dostupná a chutná, kterou připravíte za 35 minut.
Celerová polévka – ingredience
- 2 lžíce olivového oleje nebo rostlinného másla
- 1 cibule nakrájená na kostičky
- 4 tlusté stroužky česneku, nahrubo nasekané
- 6 šálků celeru, nakrájeného na tenké plátky
- 2 šálky brambor, nakrájených na kolečka
- 4 šálky zeleninového vývaru
- 1 šálek vody
- 1 bobkový list (nepovinný, odstraňte ho před mixováním)
- 1 lžička soli
- ½ lžičky pepře
- 1/8 – 1/4 lžičky kajenského pepře
Celerová polévka – postup
- Ve velkém hrnci na středním plameni rozehřejte olej, přidejte cibuli a za občasného míchání ji nechte asi 5 minut zezlátnout.
- Přidejte česnek a míchejte 1-2 minuty, dokud se nerozvoní.
- Přidejte celer, brambory, vývar, vodu, bobkový list, sůl, pepř a kajenský pepř. Tekutina by měla zeleninu jen zakrýt (pokud ne, přidejte ještě trochu vody). Přikryjte, přiveďte k varu, snižte teplotu a vařte doměkka, dokud brambory nezměknou, asi 10 minut.
- Vypněte oheň, vyjměte bobkový list a přidejte čerstvé bylinky a jen je nechte zavadnout (bylinky nevařte, jinak ztratí zářivou barvu!).
- Pomocí ponorného mixéru rozmixujte na velmi hladkou hmotu – nebo pokud používáte běžný mixér, nechte ho před mixováním v menších dávkách vychladnout.
- Pokud mixujete teplou polévku, naplňte mixér maximálně do poloviny a při spuštění motoru (na nejnižší stupeň a postupně) jej pevně přikryjte víkem a kuchyňskou utěrkou, abyste zabránili „výbuchu“ mixéru.
- Dobře rozmixujte, celou minutu, dokud se bylinky úplně nerozmixují a nevytvoří živě zbarvenou polévku. Pro extra „zelenou“ barvu přidejte hrst syrového baby špenátu, pokud máte rádi, nebo více čerstvé petrželky.
- Vraťte zpět do stejného hrnce na mírný oheň. Vmíchejte zakysanou smetanu podle vlastního výběru nebo některou z dalších možností. Mírně zahřívejte a dávejte pozor, aby se příliš nevařilo, jinak byste mohli ztratit krásnou zářivou barvu.
- Chcete-li připravit křupavé celerové listy, rozehřejte na malé pánvi na středním plameni velké množství olivového oleje. Počkejte, až se olej rozpálí. Smažte „zkušební“ celerový list 10-20 sekund z každé strany.
- Položte na papírovou utěrku. Pokud je křupavý, pokračujte dál. Přidávejte jich několik najednou a příliš je netlačte. Pokud nejsou křupavé, smažte je o něco déle. Na jednu misku chcete mít asi 3-5 listů.
- Na stejném oleji můžete smažit semínka černuchy, dokud nezačnete slyšet praskání. Vypněte ohřev. Křupavé celerové listy naaranžujte do tvaru půlměsíce.
TIP: Vícechodový vegetariánský oběd můžete sestavit z celerové polévky či vegetariánského boršče a růžičkové kapusty.
Celerová polévka recept
Budete překvapeni, jak lákavá je domácí krémová celerová polévka. Tento recept na polévku z řapíkatého celeru připravíte z cibule, česneku, pórku, vývaru a trochy rostlinné smetany.
TIP: Vyzkoušejte také hrachovou polévku se zázvorem.
Celerová polévka – ingredience
- 3 lžíce rostlinného másla, rozdělené
- 1 šálek nakrájené cibule
- 1 a 1/2 šálku nakrájeného pórku, pouze bílé a světle zelené části
- 1 velký svazek nebo 2 malé svazky celeru, nakrájené, rozdělené
- 2 stroužky česneku, mleté
- 4 šálky zeleninového vývaru
- 2 bobkové listy
- 1/2 až 1 a 1/2 lžičky soli
- 1/4 až 1/3 šálku rostlinné smetany
- Čerstvě mletý černý pepř, podle chuti
- Čerstvá nasekaná pažitka nebo petrželka, na ozdobu
Celerová polévka recept – postup
- V hrnci se silným dnem o objemu 4 až 5 litrů rozpusťte na středním ohni 2 lžíce rostlinného másla. Přidejte nakrájenou cibuli, pórek a 5 šálků nakrájeného celeru.
- Vařte na středním ohni 10 minut, dokud nezměkne. Přidejte prolisovaný česnek a vařte ještě minutu.
- Do hrnce přidejte zeleninový vývar a bobkové listy. Podle chuti osolte a přidejte sůl. Pokud používáte nesolené máslo a nesolený vývar, budete muset přidat více soli, než očekáváte. Pokud ne, možná bude potřeba jen trochu soli.
- Zvyšte teplotu, aby se polévka vařila. Poté opět snižte teplotu na minimum a přiklopte, aby se udržoval varem. Vařte 15 minut.
- Zatímco se polévka vaří, připravte si další celer, který později přidáte do polévky. V samostatné malé pánvi na středním ohni rozpusťte zbývající 1 lžíci másla. Do másla přidejte 1 a 1/2 šálku celeru nakrájeného na kostičky.
- Naberte 1/2 šálku vroucího vývaru z hrnce na polévku do pánve. Vařte na mírném ohni 5 až 6 minut, aby celer změkl. Odstavte.
- Odstavte hrnec s polévkou z ohně a nechte mírně vychladnout. Vyjměte bobkové listy a vyhoďte je.
- Polévku rozmixujte ponorným mixérem na pyré.
- Pokud ponorný mixér nemáte, pečlivě polévku po částech rozmixujte ve stolním mixéru. Mixér naplňte maximálně do jedné třetiny (držte ruku na víku, aby horká tekutina nevybuchla). Rozmixovanou polévku vraťte do hrnce.
- Vmíchejte smetanu a dušený celer nakrájený na kostičky:
- Ochutnejte sůl a v případě potřeby ji přidejte. Podávejte horké, posypané čerstvě mletým černým pepřem a ozdobené nasekanou pažitkou nebo petrželkou.
TIP: Jednou z dalších vydatných zeleninových polévek je také tato jednoduchá cuketová polévka.
Francouzská celerová polévka – recept
Vneste do vaší kuchyně kousek báječné Francie s touto skvělou a lehkou francouzskou celerovou polévkou.
Francouzská celerová polévka – ingredience
- 675 g celeru
- 225 g oloupaných brambor nakrájených na kousky
- 100 g oloupané cibule nakrájené na kousky
- 1 l teplé vody
- 275 ml rostlinného mléka
- 50 g rostlinné smetany
- sůl a pepř
Francouzská celerová polévka – recept
- Celer ořízněte a nakrájejte a vložte do pánve s rozpuštěným rostlinným máslem.
- Přidejte cibuli a vařte ji do měkka.
- Poté přidejte vodu, rostlinné mléko, brambory a sůl a pepř.
- Přiveďte k varu a vařte 45 minut.
- Rozmixujte v mixéru a postupně přidávejte rostlinnou smetanu.
- Podávejte s několika nasekanými celerovými listy.
Luxusní celerová polévka – recept
Připravte si doma dokonalou, luxusní celerovou polévku s bramborem a rostlinnou smetanou, která vás dokonale zasytí.
Luxusní celerová polévka – ingredience
- 350 g řapíkatého celeru
- 1/4 lžičky celerových semínek
- 25 g rostlinného másla
- 110 g brambor, oloupaných a nakrájených na kousky
- bílé části 2 středně velkých pórků, očištěné a nakrájené na plátky
- 570 ml horkého zeleninového vývaru
- 150 ml rostlinné smetany
- 150 ml rostlinného mléka
- sůl a čerstvě namletý černý pepř
Luxusní celerová polévka – postup
- Ve velké pánvi rozpusťte rostlinné máslo na mírném ohni.
- Pak nakrájejte celer a přidejte ho do pánve k bramborám a připravenému pórku. Dobře promíchejte, zeleninu obalte rostlinným máslem, přikryjte a vařte asi 15 minut. Poté přidejte vývar s celerovými semínky a trochu soli.
- Přiveďte k bodu varu, znovu přikryjte a velmi mírně vařte 20-25 minut nebo dokud zelenina opravdu nezměkne. Polévku rozmixujte na pyré a vraťte ji zpět do hrnce, vmíchejte rostlinnou smetanu a rostlinné mléko.
- Polévku znovu přiveďte k varu, zkontrolujte její dochucení a v případě potřeby ji osolte a opepřete.
- Těsně před podáváním pak nakrájejte rezervované celerové listy a vmíchejte je do polévky, aby jí dodaly barvu.
Krémová celerová polévka – recept
Hledáte ten nejlepší recept na krémovou celerovou polévku? Vyzkoušejte tento postup.
Krémová celerová polévka – ingredience
- 1-2 lžíce olivového oleje
- 1 velká cibule, nakrájená nadrobno
- 3 oloupané a rozdrcené stroužky česneku
- 1 kg čerstvého celeru
- 1 litr zeleninového vývaru
- 500 g brambor, oloupaných a nakrájených na čtvrtky
- Hrst čerstvé petrželky, nasekané nahrubo, včetně stonků
- sůl a pepř podle chuti
Krémová celerová polévka – postup
- Celer nakrájejte na zhruba stejně velké kousky.
- Ve velkém hrnci na polévku rozehřejte olej na střední teplotu. Přidejte cibuli a vařte ji, dokud nezměkne.
- Přidejte česnek a vařte další minutu, než přidáte celer, vývar, brambory a petrželku. Zvyšte teplotu na středně vysokou a přiveďte k varu.
- Přikryjte, snižte teplotu a vařte asi 30 minut nebo dokud celer a brambory nezměknou natolik, že je lze snadno rozmixovat (ale nenechte je příliš rozměklé).
- Odstavte polévku z ohně. V případě potřeby odeberte pomocí naběračky tolik vývaru, aby byl celer jen zakrytý. Rezervovaný vývar dejte stranou.
- Děrovanou lžící vyjměte část nakrájeného celeru (1-2 lžíce) a dejte stranou.
- Polévku v hrnci rozmixujte tyčovým mixérem – rezervovaný vývar přidávejte po troškách, dokud polévka nedosáhne požadované konzistence.
- Přidejte vyhrazený celer, rozmixujte a podávejte horké.
Celerový krém – recept
Připravte si doma lahodný a chutný celerový krém, který vás spolehlivě zasytí a dodá vám potřebnou energii.
Celerový krém – ingredience
- 60 g rostlinného másla
- 32 g celozrnné nebělené mouky
- 360 g zeleninového vývaru
- 130 ml rostlinného mléka
- 1 nasekané žebro celeru (asi ¼ šálku)
- 2 lžíce rostlinného sýra
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky černého pepře
Celerový krém – postup
- V hrnci na mírném ohni rozpusťte rostlinné máslo. Vmíchejte mouku a vařte, dokud směs nezačne bublat.
- Zeleninový vývar a rostlinné mléko rozšlehejte dohladka. Přidejte celer a za stálého míchání vařte, dokud směs nezhoustne na konzistenci omáčky, asi 10 až 15 minut.
- Vmíchejte rostlinný sýr, sůl a pepř. Ochutnejte a upravte koření.
- Vychutnejte si teplé nebo zcela vychlaďte a poté uložte do vzduchotěsné nádoby v mrazničce, dokud nebude celerový krém připraven k použití.
Polévka z pečeného celeru – recept
Vyzkoušet můžete také tuto báječnou polévku z pečeného celeru. Předveďte se doma jako zkušený šéfkuchař, který ví, co je dobré.
Polévka z pečeného celeru ingredience
- 2 hlavy celeru
- 4 lžíce rostlinného oleje
- ½ lžičky jemné mořské soli
- 1 lžička kmínu
- 450 ml zeleninového vývaru
- 300 g rostlinného jogurtu plus další na podávání
- extra panenský olivový olej k podávání
Polévka z pečeného celeru – postup
- Troubu předehřejte na 200 °C. Celer oloupejte a zbavte řapíků (několik lístků si nechte na ozdobu, chcete-li). Nakrájejte ho na 1 cm velké kousky a promíchejte s olejem a solí.
- Celer vložte do pekáče nebo nádoby odolné vůči troubě, pevně jej zakryjte alobalem a pečte asi hodinu, nebo dokud celer nezměkne.
- Mezitím opražte kmín na suché pánvi, dokud se nerozvoní, a poté jej rozemelte v tloučku a hmoždíři. Když je celer hotový, rozšlehejte vývar a rostlinný jogurt a opatrně přiveďte k varu.
- Horkou tekutinu nalijte do džbánkového mixéru, přidejte opečený celer, šťávu z pekáče a mletý kmín a rozmixujte dohladka – možná budete muset mixovat ve dvou dávkách.
- Propasírujte přes jemné síto a v případě potřeby před podáváním znovu ohřejte. Podle chuti ozdobte dalším rostlinným jogurtem a celerovými listy a pokapejte olivovým olejem.