Cuketa je zelenina, která se často využívá při přípravě různých jídel. Je bohatá na vitamíny a minerály a navíc je velmi nízkokalorická. Cuketové placky jsou jedním z mnoha způsobů, jak tuto zeleninu připravit a jsou skvělou volbou pro ty, kteří chtějí zdravě a rychle vařit.
Z cuket si můžete připravit třeba cuketové zelí, cuketové špagety, cuketový guláš nebo cuketové placky. Cuketové placky jsou jednoduché na přípravu a mohou být podávány jako hlavní jídlo nebo jako příloha.
V tomto článku se podíváme na to, jak si cuketové placky (veganská varianta bramboráků) připravit a jaké jsou možnosti jejich servírování. Cuketové placky si můžete připravit na pánvi v podobě cuketových bramboráků, ale třeba také v troubě jako cuketový nákyp, nebo zapečené brambory s cuketou.
Pokud držíte dietu nebo musíte jíst bezlepkovou stravu, můžete si upéct dokonce i cuketové placky bez mouky.
TIP: Milovníci cukety mohou vyzkoušet i pizzu s cuketou nebo grilovanou cuketu.
Cuketové placky – recept
Tyto chutné slané cuketové placičky se připravují z čerstvě nastrouhané cukety a parmazánu a pro větší chuť se přidává čerstvá nebo sušená bazalka.
Cuketové placky – ingredience
- 3 velké nebo 6-7 malých cuket
- 1 lžička soli
- 2 lžíce mletých lněných semínek
- 5 lžic vody
- 1/2 šálku hladké mouky (nebo případně bezlepkové směsi)
- 1/4 šálku kukuřičného škrobu (nebo maranty)
- 1 lžička prášku do pečiva
- 3-4 zelené cibulky nakrájené nadrobno (asi 1/2 šálku)
- 2 polévkové lžíce nasekaného čerstvého kopru nebo petrželky, volitelně
- olivový olej na smažení
Cuketové placky – postup
- Ořízněte konce cukety a nastrouhejte ji na struhadle s velkými otvory. Pokud máte kuchyňský robot, můžete použít i nástavec na strouhání.
- Nastrouhanou cuketu vložte do cedníku nad mísu nebo do dřezu. Promíchejte se solí a nechte 10 minut odstát.
- Zatímco cuketa odpočívá, připravte si velkou mísu na míchání. Přidejte do ní mletá lněná semínka a vodu, trochu promíchejte a na několik minut odstavte, aby zhoustla.
- Jakmile cuketa 10 minut odpočívá, rukama z ní vymačkejte všechnu přebytečnou tekutinu, kterou můžete, a vymačkanou cuketu vložte do mísy se směsí lněných semínek. Tuto část nevynechávejte, jinak budou lívance rozmočené.
- Do stejné mísy přidejte mouku, kukuřičný škrob, prášek do pečiva, zelenou cibulku a případně čerstvý kopr nebo petrželku. Promíchejte s cuketou, dokud se dobře nespojí.
- Ve velké pánvi (nejlépe nepřilnavé nebo litinové) rozehřejte 3-4 lžíce oleje na středním plameni. Když je olej rozpálený, přidejte na pánev asi 2 polévkové lžíce cuketové směsi a hřbetem lžíce zarovnejte vršky. Smažte 2-3 minuty, pak je otočte a smažte další 2-3 minuty dozlatova.
- Postup opakujte s celou směsí na lívance a podle potřeby přidejte více oleje. Pokud máte opravdu dobrou nepřilnavou pánev, nemusíte olej vůbec potřebovat. Upečené lívance položte na talíř vyložený papírovou utěrkou.
- Ihned podávejte s veganskou zakysanou smetanou a pochutnejte si!
Cuketové bramboráky – recept
Máte rádi bramboráky? Co takhle vyzkoušet změnu a namísto brambor použít cuketu?
Cuketové bramboráky – ingredience
- 500 g nastrouhané cukety
- 2 nastrouhané mrkve
- ½ lžičky soli
- 2 šalotky, mleté
- ¼ hrnku mouky
- 2 lžičky strouhané citronové kůry
- Rostlinný olej na smažení
- Veganský jogurt
Cuketové bramboráky – postup
- Cuketu, mrkev a sůl vyklopte do cedníku ve dřezu a nechte 10 minut odstát. Pomocí čisté utěrky vymačkejte ze zeleniny co nejvíce vlhkosti.
- Ve velké míse smíchejte cuketu, mrkev a šalotku. Posypte moukou a citronovou kůrou. Promíchejte a promíchejte.
- Na velké pánvi na středním ohni rozehřejte asi ½ lžíce oleje. Naberte ¼ šálku těsta na pánev a zploštěte ho do tvaru palačinky.
- Smažte, dokud nejsou palačinky z obou stran zlatavě hnědé, a jednou je obraťte, 5-8 minut z každé strany. Nechte okapat na papírových utěrkách.
- Postup opakujte se zbývajícím těstem a podle potřeby přidejte na pánev více oleje. Podávejte s kopečkem jogurtu. Podávejte ihned.
TIP: Cuketové placky zapíjejte lahodným bezinkovým sirupem.
Cuketové placky v troubě – zdravé cuketové placky v troubě – recept
Pokud si chcete cuketové placky připravit v opravdu dokonale zdravé variantě, můžete namísto smažení na pánvi vyzkoušet zdravé cuketové placky v troubě.
Cuketové placky v troubě – ingredience
- 3 a ½ šálku nastrouhané cukety (490 g) odměřené/odvážené před vymačkáním přebytečné vody
- 1 lžička soli
- 1 šálek mouky (125 g)
- ¼ šálku výživného droždí
- 1 ½ lžičky prášku do pečiva
- ½ lžičky drceného česneku
- 2 jarní cibulky nakrájené nadrobno
- ¼ šálku rozpuštěného veganského másla (56 g)
- 2 PL olivového oleje na smažení
Cuketové placky v troubě – postup
- Nastrouhejte cuketu a přidejte ji do mísy. Posypte ji solí a promíchejte. Poté ji nechte 10 minut odstát. Sůl pomůže uvolnit z cukety přebytečnou vodu. Poté cuketu rukama vymačkejte a slijte z ní přebytečnou vodu. Vymáčknutou cuketu vložte do jiné mísy a vodu nechte odkapat.
- Jakmile je vymačkaná cuketa v čerstvé míse, přidejte do ní mouku, výživné droždí, prášek do pečiva, rozdrcený česnek a nasekanou jarní cibulku a promíchejte. Bude to velmi křehké.*
- Přidejte rozpuštěné veganské máslo a vymíchejte husté těsto.
- Předehřejte troubu na 100 °C (210 °F) a na plech položte pergamenový papír přes mřížku na pečení. Na něj položíte lívance, aby se udržely v teple.
- Na pánev přidejte 1 PL olivového oleje a nechte ho rozpálit. Jakmile se rozpálí, naberte pomocí naběračky na zmrzlinu nebo na sušenky stejnoměrné množství těsta na pánev. Pokud nemáte naběračku na sušenky, použijte na každou lívanec asi ¼ šálku. Pomocí špachtle je shora stlačte dolů a zploštěte. V závislosti na velikosti pánve jich můžete připravit několik najednou. Mně se podařilo udělat 4 najednou.
- Nechte je několik minut vařit a pak je obraťte – asi 3 minuty z každé strany. Když jsou obě strany pěkně propečené, přendejte upečené lívance na plech do vyhřáté trouby, aby zůstaly teplé.
- Do pánve přidejte zbývající lžíci olivového oleje a opakujte s další várkou.
- Podávejte s veganskou zakysanou smetanou a nasekanou jarní cibulkou.
Bramborák z cukety – cukeťáky – recept
Cukety můžete skvěle využít také na přípravu takzvaných cukeťáků – lahodných bramboráků z cukety.
Bramborák z cukety – ingredience
- 4 středně velké cukety nahrubo nastrouhané
- ½ lžičky soli
- 65 g hladké mouky
- 2 velká vejce rozšlehaná
- 40 g strouhaného sýra Čedar nebo parmezán
- 1 lžíce nasekané pažitky a další na podávání
- sůl a pepř podle chuti
- olivový olej na smažení
Cukeťáky recept
- Vložte cukety do cedníku a promíchejte je s ½ lžičky soli. Nechte je 10 minut stát ve dřezu, poté je přendejte do čisté utěrky a vymačkejte z nich přebytečnou tekutinu.
- Připravte těsto: V míse smíchejte mouku, vejce, sýr, pažitku, sůl a pepř, dokud nevznikne hladké těsto. Přidejte cuketu a dobře promíchejte.
- Vaření: Na velké pánvi rozehřejte olej na středně vysoké teplotě. Těsto nakapejte po lžících a zploštěte hřbetem lžíce. Smažte asi 2 minuty z každé strany, dokud nejsou křupavé a zlatavé.
Cuketové placky pro děti – cuketové placičky pro děti – recept
Chcete dětem připravit dobrou a zároveň zdravou variantu cuketových bramboráků? Máme pro vás vynikající recept na cuketové placky pro děti.
Cuketové placičky pro děti – ingredience
- 180 g celozrnné mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička skořice
- 0,25 lžičky soli
- 2 vejce
- 250 ml mléka
- 56 g rozpuštěného másla (mírně vychlazeného, plus další na vaření)
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 113 g nastrouhané cukety
- jablečný sirup, jablečná omáčka, ořechové máslo nebo poleva dle výběru (volitelné)
Cuketové placky pro děti – postup
- Ve střední míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, skořici a sůl.
- V samostatné míse smíchejte mléko, vejce, máslo a vanilkový extrakt.
- Mokré přísady opatrně vmíchejte do suchých. Vmíchejte cuketu (pokud se vám těsto zdá příliš husté, přidejte další 2 lžíce mléka).
- Rozpalte nepřilnavou nebo litinovou pánev na středním ohni. Přidejte 1 lžičku másla a míchejte, aby se rozpustilo a obalilo.
- Na pánev dejte asi ¼ těsta na každou palačinku a podle potřeby ho jemně rozetřete na tloušťku asi 1,5 cm. Vařte 3-4 minuty nebo dokud na povrchu neuvidíte malé bublinky a dokud se okraje nesrazí. Opatrně je obraťte a vařte další 3-4 minuty.
- Pokračujte v přípravě zbytku dávky a podávejte ji teplou s volitelnými přílohami.
Cuketové placky bez mouky – recept
Vyznavači low carb stravování nebo ti, kteří třeba drží redukční dietu, si mohou připravit tyto vynikající cuketové placky bez mouky.
Ingredience na cuketové placky bez mouky
- 8 šálků cukety (nastrouhané)
- 1 lžička mořské soli
- 1 šálek strouhaného parmezánu
- 2 velká vejce
- 2 lžičky italského koření
- 4 stroužky česneku (mletého)
- Olivový olej (na smažení)
Cuketové placky bez mouky – postup
- Cukety a sůl vložte do velkého cedníku a promíchejte. Nechte 10 minut odkapávat nad dřezem.
- Cukety zabalte do kuchyňské utěrky. Vyždímejte ji a otáčejte nad dřezem, abyste nechali odtéct co nejvíce vody.
- Cukety vložte do velké mísy. Přidejte zbývající přísady a promíchejte.
- Na velké pánvi na středním plameni rozehřejte velké množství olivového oleje, asi 2 minuty. Lžící dávejte na pánev kulaté hromádky těsta a zploštěte je. Smažte asi 2 minuty z každé strany dozlatova.
- Podávejte se zakysanou smetanou a petrželkou.
Nejlepší cuketové placky – recept
Připravte si ty nejlepší cuketové placky, které můžete servírovat buďto k jiným pokrmům, nebo je podávat samotné se zeleninou, zakysanou smetanou, jogurtem, nebo třeba sýrem.
Nejlepší cuketové placky – ingredience
- 1,5 šálku hladké mouky
- ½ hrnku strouhaného sýra mozzarella
- 4 vejce
- špetka soli a pepře
- 1 lžička Vegety nebo jiného koření
- 1 lžíce nasekané petrželky
- 1 šálek oleje na smažení
- 2 šálky nakrájené cukety
Nejlepší cuketové placky – postup
- Cuketu oloupejte a nakrájejte.
- Do nastrouhané cukety přidejte špetku soli a promíchejte. Odložte stranou, zatímco budete připravovat zbývající ingredience.
- Zbývající ingredience rozmixujte mixérem, dokud se dobře nespojí.
- Do pánve přidejte olej, jen tolik, aby pokryl dno pánve. Rozehřejte na střední teplotu.
- Osolenou cuketu vymačkejte, aby se uvolnila přebytečná vlhkost.
- Přidejte cuketu do těsta a promíchejte dřevěnou lžící.
- Připravte cuketové lívance tak, že naberete velkou lžíci směsi. Placičky by měly držet tvar. Pokud je těsto příliš řídké, přidejte trochu mouky.
- Placičky vložte do předehřátého oleje a smažte na středním plameni. Po 5-7 minutách je otočte a opečte z druhé strany. Když mají obě strany zlatavou barvu, jsou cuketové placičky hotové.
- Přendejte je na talíř vyložený papírovou utěrkou, aby vstřebaly přebytečný olej. Podávejte horké.