Jahody - ovoce králů

Jahody - ovoce králůJahody nejsou jen lahodné, ale také velmi zdravé. Jsou symbolem hojnosti, ale i smyslnosti. Nebude to dlouho trvat a naše zahrádky se budou červenat.

Jahody se dnes většinou dováží ze zemí jako je Španělsko, Itálie či Polsko, přestože ještě před relativně krátkou dobou je měl téměř každý na své zahrádce. Jsou ovocem, jehož konzumace je vystopovatelná přes starověk až do doby kamenné. Křížením několika druhů vznikly dnešní klasické ,zahrádní jahody, které se velmi liší od "jahůdek" lesních. Dobré domácí nebo kvalitní biojahody mají nádhernou vůni i chuť, která se od většiny "supermarketových" jahod velmi liší.

Jahody neobsahují jen vysoké množství vitamínu C, ale také vitamíny A, B a E. Obsahují řadu minerálních látek, z nichž kromě draslíku a hořčíku mezi nejdůležitější patří zinek, vápník, fluór, bór, mangan či molybden. Jejich zdraví prospěšné účinky násobí organické kyseliny včetně kyseliny ellagové, působící proti nádorům. Působí příznivě na růst vlasů, nehtů, kůže i zubů. Obsahují také antioxidanty, kyselinu listovou, betakaroten či třísloviny. Uvádí se, že pomáhají z těla odvádět těžké kovy či že jejich konzumace může pomoci při nadměrné plynatosti a špatném trávení.

Ovoce králů, ovoce lásky - i takovými přízvisky se jahody mohou honosit. Ne nadarmo .Podporují funkci sexuálních orgánů, zdravou krvetvorbu, tvorbu hormonů a spermií. Jejich konzumace působí příznivě i na trávící a vylučovací soustavu, metabolismus, imunitu či srdeční choroby. Přírodních cukrů a energie obsahují jahody naopak relativně málo a proto jsou vhodné i při redukčních dietách. Mohou si však o nich nechat zdát ti, kteří mají po jejich konzumaci vyrážky a svědění, příznaky pseudoalergické reakce.

Chcete-li si tyto téměř zázračné plody nabité tím nejlepším, co příroda nabízí, vychutnat co nejvíce, nemusíte se na ně dívat jen ve skleničce se šampaňským (ale můžete). :)
Vyzkoušejte například čerstvý ovocný salát z jahod a vlašských ořechů, nebojte se je přidat na chlebíčky, vymixovat na jahodové pyré nebo toto pyré připravit s banánem a agávovým sirupem a dát zamrazit jako zmrzlinu. Výborné jsou do mléčných koktejlů, šejků a smoothies, nejvíce je oceníte v teplýcj jarních a letních dnech, které jistě brzy dorazí. Nejlepší chuť budou mít jahody z bioprodejny či biofarmy nebo ty s péčí pěstované na vaší vlastní zahrádce.

Opravdoví gurmáni jistě ocení nepečený jahodový dort s jahodami. Jak na něj ?

KRUSTA: 1 šálek mandlí (alespoň na 2 hodiny namočené ve vodě), troška kakaa (lžička až dvě dle chuti), půl šálku čerstvých vypeckovaných datlí (nebo sušených a namočených na pár hodin ve vodě), špetka či dvě skořice, voda dle potřeby.

JAHODOVÝ KRÉM: 1 šálek kešu ořechů (namočených na pár hodin do vody aby změkly), 2/3 šálku jahod, 2 lžíce kokosového oleje (měřeno v tuhém stavu), 3 lžíce kokosového krému, 1,5 lžíce kokosového mléka , 2-­3 lžíce datlového sirupu , kousky nakrájených jahod – nemixovat, přidat až do rozmixovaného krému.

JAHODOVÁ VRSTVA: 3 velké jahody, agávový či datlový sirup - 2 lžíce, kousky jahod.

Postup :
Rozmixujeme postupně všechny ingredience potřebné na krustu. Pokud by byla hmota příliš hutná, přidáme trochu vody. Krustu pokryjeme vrstvou jahod nakrájených na plátky a vložíme do lednice.
Krém připravíme rozmixováním všech ingrediencí, nakonec přidáme pořádné kousky ovoce, aby byl dort více šťavnatý. Krém pokryjeme vrstvou ovoce a vložíme na chvíli do lednice. Dejte pozor, aby hmota nebyla příliš vodnatá a držela tvar, s příliš velkým množství ovoce, které obsahuje vodu se to může jednoduše stát.
Ovocnou dřeň připravíme rozmixováním několika kousků jahod a agávovým sirupem. Vylijeme jej na dort s jahodami, pokryjeme dalšími plátky jahod a vložíme do mrazáku přes noc. Ráno (či za pár hodin) podáváme.