Oranžová bobulka plná vitamínu C - rakytník řešetlákový

Oranžová bobulka plná vitamínu C - rakytník řešetlákovýRakytník řešetlákový (Hippophae rhamnoides), je populární keř s nažloutlými květy a výrazně oranžovými plody, jež jej proslavily pro své rozsáhlé léčebné účinky. Původní domovinou rakytníku je Čína, Mongolsko a Sibiř, nyní je rozšířen po celé Evropě.

Ačkoliv je rakytník významnou léčivkou, není jeho výskyt až tak vzácný. Roste často u cest, nebo zdobí zahrady jako okrasný keř.
Rakytník řešetlákový je nenáročná rostlina, která snáší dobře sucho. Je vhodný k vytváření přírodních porostů v písčitých půdách a obohacuje půdu o dusík. Je rostlinou dvoudomou, to znamená, že k opylení potřebujeme vysadit samčí a samičí keř. Zajímavostí je, že pyl na květy nepřenáší hmyz, ale vítr. Plody na trnitých větvích dozrávají v září až říjnu.

Čím získal rakytník svůj věhlas?

Především pro vysoký obsah vitaminu C. Jediná bobule obsahuje doporučenou denní dávku. Je také zásobárnou vitaminu A, organických kyselin a biologicky aktivních látek. 

Výrazně podporuje imunitní systém, a proto je vhodný při rekonvalescenci. Podporuje tvorbu žluči a trávicích enzymů, zlepšuje fungování jater a plic a upravuje krevní oběh. Je pomocníkem při vředech žaludku i dvanáctníku, nemocech plic a kožních problémech.

Výtažky z rakytníku jsou používány jako přísada kvalitní kosmetiky pečující o stárnoucí, popálenou či omrzlou pokožku a je také součástí ochranných opalovacích krémů a emulzí. Rakytník má vynikající detoxikační vlastnosti, rozpouští hleny a vykazuje protinádorové účinky. Je to jednoduše přirozený koncentrát nejdůležitějších vitaminů a dalších podpůrných látek.

Plody a dužnina

Používají se při nedostatku vitaminů. Podporují imunitní systém, proto je vhodné zařadit rakytník do jídelníčku po infekčních chorobách a chirurgických zákrocích.
Čerstvé plody a šťáva jsou vhodné při zánětech horních cest dýchacích, chřipkách, angínách, při zátěži a stresu. Rakytník je vhodné užívat na jaře a na podzim, v obdobích jenž jsou pro lidský organismus náročnější. Rakytníkový čaj se doporučuje při bolestech žaludku.

Olej

Rakytníkový olej doplňuje nedostatek vitaminů a minerálů v těle. Tlumí bolest, regeneruje tkáně a sliznice pohlavního a trávicího ústrojí. Léčí záněty jícnu, dvanáctníku a nemoci tlustého střeva. Má blahodárný vliv na pokožku, pomáhá hojit popáleniny a křečové žíly, proleženiny a hemeroidy. Napomáhá při léčbě kardiovaskulárních chorob, při zánětech žil a upravuje arteriální tlak. Ničí bakterie zlatého stafylokoka, hemolytického streptokoka a tyfu

Rakytník v kosmetice

Výjimečné vlastnosti rakytníku řešetlákového a rakytníkového oleje je předurčují k využití v kosmetickém průmyslu. Rakytníkový olej je součástí mnoha výrobků péče o pleť, především těch, které mají mít silný regenerační a ochranný účinek. Tak jej nalézáme v kosmetice pečující o náročnou pleť, či v ochranné sluneční kosmetice, zejména té skutečně přírodní.

V jakých formách si rakytník dopřát ?

Z plodů rakytníku se často vyrábí výborné sladké džemy, sirupy nebo se konzumuje čistá rakytníková šťáva, která se vyrábí vylisováním plodů. Nejvíce vitamínu C a vitamínů obsahuje přirozeně čistá rakytníková šťáva, která není obohacena o cukr ani další látky. 

Redakce Vegan.cz