Goji - červený diamant z Asie

Goji - červený diamant z AsieTradiční čínská medicína používá goji (kustovnici) již stovky let k podpoře zdraví a léčbě zdravotních problémů. Dnes je rozšířená prakticky po celém světě. Pojďme se spolu podívat na způsoby, jak si na goji pochutnat.

Goji neboli kustovnice čínská je červený zázrak pocházející z Asie. Hojně se vyskytuje v Číně, Japonsku, Mongolsku. V Tibetu a Číně byly její plody používány pro své vyživující a léčebné účinky. Dnes je kustovnice známá prakticky po celém světě. Goji má na tělo výrazný pozitivní vliv a obsahuje celou řadu prospěšných látek a díky tomu se řadí mezi superpotraviny.

Goji je zdrojem 19 aminokyselin, nenasycených mastných kyselin (alfa-linoleové kyseliny), rostlinných proteinů, vitamínu C,B,E minerálů, vlákniny. Obsahuje velké množství zinku, selenu, vápníku, železa, draslíku a dalších látek. Kustovnice obsahuje přírodní antioxidanty, které se podílí na jejích protizánětlivých a antibakteriálních účincích, dále karotenoidy zeaxantin, betakaroten, lutin, xantofyl. Antioxidanty spolu s přírodními polysacharidy doslova nakopnou imunitní systém.

Tradiční čínská medicína využívá goji jako prostředek ke zdraví, kráse a dlouhověkkosti. Goji podle TČM podporuje játra, ledviny, detoxikuje organismus, díky vláknině čistí střeva, zlepšuje zrak. Další odvětví alternativní medicíny doporučují goji pro podporu mentální aktivity, na zlepšení nálady i kvality spánku, ke zlepšení zdraví kardiovaskulárního systému, při potížích v menopauze, migrénách, vysokém krevním tlaku, oslabení ledvin a jater, pro podporu chuti k jídlu, pročistění pleti, zvýšení imunity a zdraví obecně. Goji je nízkokalorická, neobsahuje tuk a je tedy vhodná pro ty, kteří chtějí zhubnout.

 

Tipy, jak si užít goji

 

  • Goji je výtečné čerstvé i sušené. Můžete si ho dopřát jen tak samotné, nebo si připravte ptačí zob z goji a dalších druhů sušeného ovoce – meruněk, brusinek, rozinek, semínek a oříšků.
  • Goji se často přidává do dezertů, pudinků a jiných zdravých dezertů nebo do kaší.
  • V Číně z kustovnice dokonce připravují čaj nebo polévky.
  • Goji čaj připravíte ze lžičky až dvou lžiček kustovnice, které zalitete horkou vodou. Na dochucení přidejte 2 kousky hřebíčku a šťávu z půlky pomeranče.
  • Zalijte misku goji vodou, nechte odstát přes noc a ráno vodu z goji vypijte a goji snězte čerstvé a nebo přidejte do výživné kaše.
  • Výborná je Šťáva z goji. Samotná je velmi sladká a tak ji můžete ozvláštnit přidáním řepové šťávy a meruňkového džusu.
  • Připravte si chutné smoothie s goji. Smíchejte několik lžic přes noc namočeného goji, hrníček borůvek, půl hrníčku jahod, půl hrníčku malin a ostružin, trošku citronové a limetkové šťávy, 1 banán a 1 pomeranč, vše rozmixujte v mixéru, dochuťte vanilkou a máte výbornou osvěžující svačinku.
  • Připravte si výborný malinový raw dort s goji.

KRUSTA:
půl šálku mandlí (alespoň na 4 hodiny namočené ve vodě)
půl šálku pekanových ořechů (alespoň na 4 hodiny namočené ve vodě)
troška kakaa (lžička až dvě dle chuti)
půl šálku čerstvých vypeckovaných datlí
půl hrnku mletého máku
špetka či dvě skořice
3 lžíce datlového sirupu
voda dle potřeby (opatrně s ní)

MALINOVÝ KRÉM S GOJI:
1 šálek kešu ořechů (namočených na pár hodin do vody aby změkly)
2/3 šálku malin
5 lžic kokosového oleje (měřeno v tuhém stavu)
3 lžíce kokosového krému
1,5 lžíce kokosového mléka
2-­3 lžíce datlového sirupu
kousky nakrájených malin – nemixovat, přidat až do rozmixovaného krému
půl hrnku goji (přes noc namočené ve vodě a okapané, musí být měkké)

Ozdoba:
čerstvé maliny vložíme na vrch dortu

Rozmixujeme postupně všechny ingredience potřebné na krustu. Pokud by byla hmota příliš hutná, přidáme trochu vody. Krustu pokryjeme vrstvou malin  a vložíme do lednice.
Krém připravíme rozmixováním všech ingrediencí, nakonec přidáme goji a maliny, aby byl dort více šťavnatý. Krém pokryjeme vrstvou ovoce a vložíme na chvíli do lednice. Dejte si pozor, aby hmota nebyla příliš vodnatá a držela tvar, s příliš velkým množství ovoce, které obsahuje vodu se to může jednoduše stát. K tomu pomáhá kokosový olej. Nechte chvíli vychladit a podávejte.

 

Ať žije červený drahokam kustovnice !