Fazole adzuki pomáhají ledvinám

Fazole adzuki pomáhají ledvinámZimní období je tou správnou dobou, kdy bychom měli podpořit své ledviny. Podle tradiční čínské medicíny jsou ledviny v zimě nejvíce oslabovány, a proto bychom jim měli věnovat patřičnou pozornost. Ledviny kontrolují a regulují tělní tekutiny, vyrovnávají acidobazickou rovnováhu a vylučují škodliviny a zbytky rozpadu bílkovin.

Podle tradiční čínské medicíny ledviny napomáhají růstu a vývinu, podporují tvorbu krve, řídí rozmnožování, na jejich stavu se také podílejí naše partnerské vztahy, navíc podporují obranyschopnost organismu oproti vnějším vlivům. Pokud se cítíte unavení, máte hodně stresu, trpíte nadměrnými strachy, jste žárliví či často nemocní, čínská medicína doporučuje ledviny podpořit. Jednou z možností jak ledviny posílit je pít pravidelně jednou denně po dobu až 4 týdnů vývar z fazolí adzuki a řasy kombu (wakame) . Vývar je vhodný také při padání vlasů, lámavosti nehtů, zapomětlivosti, neklidu, trávících obtížích, gynekologických problémech.


Fazole adzuki (,,královna fazolí) jsou malé luštěniny tmavě červené až hnědé barvy s bílou čárkou na jedné straně. Pěstují se především v asijských státech a jejich hlavním producentem je Japonsko. Mají nasládlou ořechovou chuť a připravit si je můžete na mnoho způsobů. Jsou lépe stravitelné než jiné luštěniny. Obsahují velké množství bílkovin, vlákniny, ale mají nízký obsah tuku. Jsou zdrojem železa, draslíku, hořčíku a kyseliny listové.


Kombu (kelp) je mořská řasa, která se vyskytuje v čistých, chladných vodách. Nejznámější je opět japonské kombu. Kelp má dlouhé zelené listy, až 3 m široké a až 10m dlouhé. Po usušení jsou temně zelené až černé. Řasa je známá pro svůj obsah kyseliny glutaminové, která zjednodušuje trávení jiných potravin. Je také zdrojem jódu, železa, vápníku a kyseliny alginové, která podporuje očistu střev a pomáhá z těla vylučovat těžké kovy.
Kombinace těchto dvou potravin je ideální pro podporu ledvin. Fazole adzuki jsou jinové a řasa kombu jangová, proto je vzniklý vývar vyvážený. Příprava je jednoduchá, potřebujete:


1 šálek fazolí adzuki namočených přes noc
1 kus řasy kombu namočené předem asi 15 minut
5 šálků vody
hrnec


Vodu z 6 hodin namáčených fazolí slijte, dolijte čerstvou a na mírném ohni vařte asi 60 minut, dejte pozor, aby se vám směs nepřipálila a občas fazole dolijte vodou. Po hodině jemně dosolte a povařte ještě 10 minut, pak fazole sceďte a vypijte teplý.
Ke zbytku fazolek přilejte ještě trochu vody, ohřejte, přilejte tamari omáčku nebo miso pastu a získáte dobrou polévku. Dle chuti je možné přidat mrkev, cibulku, mungo klíčky či tofu. Případně můžete fazole použít na chutnou omáčku nebo třeba fazolovou pomazánku.

Fazole adzuki jsou k dostání například zde, řasy kombu seženete na tomto odkazu. Přejeme dobrou chuť.

Autorka: Hana Pavlíčková