Zaječická hořká pro důkladnou očistu

Zaječická hořká pro důkladnou očistuTrávící soustava je základem našeho zdraví. Ve střevech sídlí imunita, játra detoxikují, žlučník napomáhá trávení. Pojďme se podívat, jak můžeme přírodními cestami tyto orgány pročistit a posílit.

Základem zdraví je čisté střevo a zdravá játra. Krom zdravé životosprávy je vhodné oba orgány jednou za čas detoxikovat. Začíná se vždy střevy, které můžeme pročistit mnoha způsoby - klystýry, jogínská šankaprakšalána, šťávování. Poměrně šetrným a rychlým způsobem je očista za pomoci projímavých přírodních minerálních vod. Jednou z nich je zaječická hořká.

Zaječická hořká je přírodní minerální voda s přirozeně projímavými účinky. V jejím složení převažují sírany (SO4) a hořčík (Mg). Přestože má projímavé účinky, je jemná a šetrná a snášejí ji dobře i citliví lidé. Zaječická hořká se využívá hlavně při očistě střev a jater a pro nastolení pravidelného zažívacího rytmu, ale také při chorobách žaludku a střev, nadváze, při zácpě, onemocnění jater a žlučníku, dně.

 

Zaječická hořká čistí střevo důkladně a to i včetně tenkého střeva (na rozdíl třeba od klystýru, který se dostane jen do tlustého střeva). Pokud chcete pročistit střeva, doporučuje se vypít 4dcl až 1l zaječické hořké během asi jedné hodiny. K vyprázdnění střev nemusí dojít u každého ihned, ale klidně i s odstupem několika hodin. Jednorázové předávkování minerálkou vám nehrozí, ovšem není vhodné dlouhodobé užívání vysokých dávek zaječické hořké. Protože nevíte, jak bude vaše tělo reagovat, vždy je lepší začít postupně. Zaječickou hořkou můžete užívat buď ráno na lačný žaludek (1/2 až 2 sklenky) nebo večer před spaním, což je možná o něco pohodlnější, protože k vyprázdnění střev dojde až ráno. Dětem a slabším (nemocným osobám) se doporučuje 1 polévková lžíce zaječické hořké denně.

Jaterní očista podle pana Zajíčka :)

Zaječickou hořkou můžete využít také při jaterní očistě, místo často používané epsomské soli. Očista jater přirozeně zvyšuje odolnost organismu, posiluje imunitu, čistí kůži a celkově pomůže revitalizovat a posílit organismus.
Játra jsou hlavním detoxikačním orgánem a chemickou továrnou, která pro tělo vyrábí potřebné enzymy a další látky důležité pro chod chemických procesů. Játra vytvoří každý den okolo 1,5 litrů žluči. Pokud se žluč kvůli nezdravému životnímu stylu (hlavně strava) zahustí, mohou vznikat kaménky, které zabraňují správnému trávení a zhoršují funkci jater. To má neblahý vliv na celý organismus. Proto se krom správné životosprávy doporučuje je pravidelně pročišťovat ověřenou metodou.

Existuje několik variant jaterní očisty. Očista, kterou zde budeme popisovat, je založena na postupu dle pana Zajíčka. Ten pro očistu doporučuje používat epsomskou sůl, ale můžete místo ní vyzkoušet zaječickou hořkou minerální vodu, která má taktéž projímavé účinky. Na jeho stránkách najdete další zajímavé informace týkající se zdraví. (www.zdravi-az.cz)

Samotnou očistu jater je nejvhodnější provést o víkendu, nejlépe v sobotu, abyste měli celou neděli na odpočinek a regeneraci. Týden před očistou jater je vhodné tělo připravit. V sedmi dnech před detoxikací se doporučuje tělo tzv. změkčit a připravit, čehož se nejlépe docílí teplem – můžete tedy saunovat, případně si dát párkrát teplou vanu a pořádně se prohřát.

 Co se týče stravy, tak týden až 14 dní se doporučuje jíst zdravou lehkou stravu – bez masa, mléčných výrobků, rafinovaného cukru i těžkých smažených jídel. Vhodné je také si lehce předčistit střeva, aby pak žlučníkové kaménky lehčeji odcházely. Můžete si udělat třeba klystýr střev, případně lehce popíjet zaječickou. Několik dní před očistou nejezte nic tučného (ořechy, máslo…) atd.

Potřebujete:
• 60 ml epsomské soli (seženete v lékárně) nebo 2 láhve zaječické hořké
• 120 ml extra panenského olivového oleje, za studena lisovaného
• 180 ml čerstvé grepové šťávy (asi 1 nebo 2 grepy)
• Láhev na teplou vodu nebo termofor na nahřívání jater


Postup jaterní očisty:
Časování procedury je velmi důležité!

Pátek: jezte opravdu velmi lehce, nejlépe jen ovoce, zeleninu, šťávy, popíjejte jablečný mošt –1-2l (důležité), vodu, bylinkové čaje

Sobota:

ráno do 14 hodin: Nic nejezte a vypijte minimálně 1l jablečné šťávy- ne jablečného koncentrátu, ale opravdové jablečné šťávy, jablka stimulují játra a jsou v procesu očisty důležitá)

Od 14:00: Nejezte ani nepijte nic jiného než vodu (už ani žádný mošt). Vody vypijte opravdu hodně, protože až do druhého dne nebudete moci pít nic. Pokud budete při očistě používat epsomskou sůl, připravte si 720 ml vody (v láhvi) a do ní nasypte 60 ml epsomské soli. Láhev uzavřete a protřepávejte dokud se sůl nerozpustí. Pak láhev dejte chladit do ledničky. Pokud budete používat zaječickou, můžete si ji taktéž vychladit, ale nemusíte.

V 18:00 odzvonilo i pití čisté vody. Od této chvíle už nepijte. Nalijte si 180ml epsomské soli nebo 200ml zaječické hořké a vypijte ji. Můžete očekávat projímavé účinky, pokud se neobjeví hned, nevadí, objeví se později.

Ve 20:00 vypijte dalších 180ml epsomské soli nebo 200ml zaječické hořké. Mějte záchod po ruce, protože už můžete čekat, že vás to prožene.

Ve 21:30 si připravte 180 ml čerstvé grepové šťávy, kterou v láhvi s uzávěrem smíchejte se 120 ml oleje, poté láhev zašroubujte a štěrkáním obě látky dobře smíchejte. A nezapomeňte si připravit také na termofor nebo láhev s teplou vodou.

Ve 22:00 směs oleje a grepu vypijte nejlépe najednou a běžte si lehnout. Lehněte si na pravý bok, nohu lehce pokrčte a pod bok si na játra přiložte termofor. Zkuste se co nejméně hýbat, nejlépe, když usnete. Čím méně se budete hýbat, tím úspěšnější bude vaše kůra a tím více kaménků se vyloučí.

V neděli kolem 6:00
Vypijte dalších 180ml epsomské soli nebo 200ml zaječické hořké. Pokud jste neměli projímavé účinky večer, ráno očekávejte, že vás to prožene. Ve stolici můžete najít malé žluté nebo zelené kaménky různé velikosti.

V 8:00 vypijte 180ml epsomské soli nebo 200ml zaječické hořké
A v 8:30 si dejte klidně 0,5- 1l čisté vody, která podpoří vyplavení toxinů z těla. Očekávejte projímavé účinky.

V 10:00 začněte se snídaní, nejprve s čerstvými ovocnými a zeleninovými šťávami – ne s džusy, za 40 minut ovoce, cca ve 12 si už můžete dát lehké jídlo – rýži, kaši, atd. Celý den ještě doporučujeme nejíst žádná těžká mastná jídla, cukr atd.
Jaterní očistu rozhodně neprovádějte, pokud jste nemocní nebo jinak oslabení. Doporučujeme ji opakovat, protože první detox dá jen vše do pohybu. Ze začátku můžete zvolit frekvenci 1x za 14 dní, do roka alespoň 6x.

Pro podporu jater navíc můžete užívat bylinky: ostropestřec mariánský, smetánka lékařská, benedikt, měsíček nebo klanoprašku. Z potravin játra posiluje olivový olej, grepy, citrony, pomeranče, hroznové víno

Z potravin játra posiluje:  česnek, avokádo, zelený čaj, vlašské ořechy, kurkuma.


Střeva čistí také chlorella, spirulina nebo psylium.
Přejeme vám zdravá a krásná nejen játra, ale i celé tělo!

Další zdravé a ekologické vegan potraviny najdete ne eshopu www.bioobchod.cz

PR
Vegan.cz