Gulášová polévka s hlívou ústřičnou

Gulášová polévka s hlívou ústřičnouHlíva ústřičná je stále více oceňovanou houbou. Kromě dobré chuti a kulinářských vlastností nabízí i léčivé vlastnosti, které jsou přínosné hlavně pro moderního člověka.

Hlívu ústřičnou je možné najít volně v přírodě, ale také se komerčně pěstuje a prodává. Díky obsahu polysacharidů, označovaných jako betaglukany, působí konzumace hlívy ústřičné proti rakovině, zánětům a vysokému krevnímu tlaku. Je proto vhodná pro kardiaky. Diabetikům pomáhá upravovat hladinu cukru v krvi, účinná je na snižování a harmonizování hladiny cholesterolu v krvi.

Obsahuje vitamíny řady B, vitamín D, C, K a minerální či stopové látky jako je železo, draslík, fosfor, zinek či selen. Vyhlášená je však pro svůj obsah betaglukanů, bílkovin, aminokyselin a sacharidů, mezi nimiž nalezneme i chitin a chitosan. Cení se pro schopnost zvyšovat imunitu a odolnost vůči infekcím, má účinky proti zánětlivým onemocněním, virům, bakteriím i plísním.

Hlíva ústřičná je výborná do mnoha pokrmů, zeleninových jídel, pečená, grilovaná, smažená, může být dobrým základem guláše či dršťkové polévky. Výborná je také uzená a nakládaná. Pokrmy z hlívy jsou tak nejen zdravé, ale také kulinářsky velmi cenné a chutné. Pěstuje se komerčně, v domácnostech, na slámě či dřevěných špalcích, je možné ji nalézt i ve volné přírodě. Tvoří velké masité plodnice, které se dobře a snadno zpracovávají. Plodnice nakrájené na tenké nudličky a rychle osmažené na kmíně jsou rychlou a zdravou pochoutkou, kterou můžeme připravovat jako zdravou alternativu chuťovek, když má člověk na něco chuť.

Jak si připravit gulášovou polévku s hlívou ústřičnou ?

Ingredience :

700 g hlívy ústřičné
500 g cibule
2 velké papriky
2 mrkve
chilli (podle toho, jak moc pálivé máte rádi)
5 stroužků česneku
2 lžíce sladké mleté papriky
1 rajský protlak (80 g)
1 lžička mletého kmínu
1 lžíce majoránky
čerstvá bazalka
1 lžička kopru
olej (slunečnicový nebo řepkový)
pepř
sůl
voda (asi 1l)

Cibuli si nakrájíme na drobno a osmahneme ji ve větším hrnci na oleji do zlatova, spolu s nakrájenou paprikou. Pak k ní přidáme mletou papriku, kopr, a hlívu ústřičnou, kterou jsme si nakrájeli na jemnější proužky.
Ještě trošku podlijeme olejem a i hlívu s kořením jemně opečeme a poté nalijeme vodu. Přidáme protlak z rajčat, utřený česnek, pepř, sůl i kmín, nakrájenou mrkev a chilli papričku a necháme vše na mírném ohni vařit dokud hlíva nezměkne (asi 60 minut). Polévku dochutíme majoránkou, solí, pepřem, a čerstvou bazalkou.