Sladký život se stévií – do smoothie i čokolády

Sladký život se stévií – do smoothie  i čokolády  Jistě jste už slyšeli o stévii, rostlince, jejíž nať a listy mají velmi sladkou chuť, mnohokrát sladší než cukr, a přitom jsou bez jediné kalorie. Nicméně její klady nekončí sladkou chutí.

Potěšení ze sladkého je vrozené. Mateřské mléko žádného ze savců není tak sladké jako to lidské, jež obsahuje 6% mléčného cukru. Dokonce i plodová voda je sladká. Žádný div, že lidé už od narození dávají přednost sladké chuti. Jenže často sladké potraviny přispívají k obezitě a nadváze, která v civilizovaných zemích trápí až třetinu populace a spolupůsobí na vznik cukrovky a problémech s ní spojených, které mohou končit až smrtí. Umění je totiž si vybrat to správně sladké.

Čím ale sladit ? Klasický cukr přináší jen prázdné kalorie a je příčinou nadváhy, zubního kazu, houstnutí krve a diabetu. Umělá sladidla jako aspartam a sacharin však nejsou alternativou - povzbuzují chuť k jídlu a podle některých studií jsou karcinogenní, v Japonsku jsou dokonce zakázána. Diabetici a všichni, kteří touží po štíhlé linii, mají k dispozici zdravou alternativu - rostlinku jménem stévie.

Mátě peprné podobná rostlina pochází z Paraguaye, její listy jsou dvacetkrát sladší a extrakt z nich je dokonce třistakrát sladší než cukr. Stévie zároveň působí proti plísním i houbám. Postižení kandidózou konečně mají k dispozici zdravý sladící prostředek. Stévie pomáhá také při stavech vyčerpání, trávících potížích, kolísavém krevním tlaku, onemocněních kůže a při diabetu.

Zevně pomáhá stévie při padání vlasů, ekzémech, akné, psoriáze a popáleninách. Kromě toho posiluje imunitní systém a napomáhá rychlejšímu odeznění infekcí. 

Stévie je velkou pomocí pro lidi trpící nadváhou a diabetiky, ale také například pro hyperaktivní děti. Používání stévie místo cukru může působit proti civilizačním chorobám, obzvláště proti zubnímu kazu.

Dle rozhodnutí komise EU ze dne 14.11.2011 jsou produkty ze stévie (pouze rebaudiosid - extrakt) od 5.12.2011 určeny k přímé substituci cukru. Rostlina prozatím nikoliv.

 

2 recepty, se kterými si stévii maximálně užijete

 

Horká Mexická čokoláda bez cukru

1 a ½ hrnku sojového, mandlovéhoovesného nebo rýžového mléka
1 hrníček neslazené strouhané čokolády
15 kapek tekutého extraktu ze stevie
troška cayenského pepře nebo chilli
4 lžíce ovesné nebo rýžové smetany
2 lžičky skořice

Za stálého míchání zahřejte na plotně v hrnci rostlinné mléko a smetanu. Sundejte z plamene a nasypte do mléka a smetany čokoládu a míchejte, dokud se nerozpustí. Dochuťte kajenským pepřem nebo chilli, skořicí a nakonec přidejte stévii.




Avokádový koktejl s mandlovým mlékem, banánem a stévií

½ – 1 zralé avokádo
2 banány
špetka vanilky
10 kapek extraktu ze stévie
1/2 hrnku mandlového mléka

Rozmixujte vypeckované avokádo zbavené slupky, přidejte banány, zalijte mandlovým mlékem a ještě pomixujte. Dochuťte vanilkou, stévií a můžete podávat.