Sezame, otevři se ! - Baba ganoush a sezamový salát

Sezame, otevři se ! - Baba ganoush a sezamový salát,,Sezame, otevři se!“,chtělo by se zvolat. Jenže sezam, respektive povědomí o jeho vlastnostech a použití v kuchyni, se již otevřel. A to i nám, kteří žijeme v oblastech, v nichž se přirozeně nevyskytuje a nepěstuje.

Sezam indický je neodmyslitelnou plodinou především oblastí Středního východu, ale také Asie či východních částí Afriky, pěstuje se i v tropických oblastech Ameriky. Jedná se o jednoletou bylinu, která dorůstá výšky až 2 metrů. Kvete různobarevnými květy, semena rostou v tobolkách.

Obvykle známe sezam jako bílá až nažloutlá semínka (bílý sezam), ale výjimkou není ani sezam černý. Bílý a černý sezam se od sebe liší hlavně chutí – černý sezam je více kořeněný, chuťově výraznější. Semena obsahují až 50% oleje, vysoké množství sacharidů, bílkovin a minerálních látek jako je vápník,draslík, hořčík, železo, zinek či fosfor.


Sezam se používá třeba k posypu pečiva, ale vyrábějí se z něj také výborné tradiční pokrmy jako jsou sladká chalva , tahini či některé druhy baklavy, cizrnovo-sezamová pasta hummus, lilkový pokrm baba ganoush a další.

Sezam  můžeme přidávat do zeleninových pokrmů, salátů, karbanátků, vyrobit se z něj dá i rostlinné sezamové mléko.  Je taktéž součástí dresinků, zálivek, sladkého pečiva, pokrmů asijské kuchyně a dalších potravin.
Pro svůj vysoký obsah vápníku, hořčíku a železa se sezam doporučuje těhotným a kojícím ženám, chudokrevným osobám či osobám postiženým osteoporózou, vegetariánům a veganům, sportovcům a těžce pracujícím, díky přítomnosti vitamínů řady B a karotenoidů je skvělým lékem proti depresím, což oceníme nejen v podzimním a zimním období. Zdravotně ceněn je i sezamový olej, který je mimochodem výbornou součástí salátů a pokrmů, tradiční medicína včetně čínské a indické pro něj má vnější i vnitřní použití. Pomáhá játrům, ledvinám a dalším orgánům.

 

Připravte si domácí orientální pochoutku - Baba ganoush

K přípravě budete potřebovat :

4 lilky
3 stroužky česneku, propasírované
2 lžíce extra panenského olivového oleje
3 lžíce tahini (sezamové pasty)
šťáva z citrónu
1 lžička římského kmínu
chilli
mořská sůl
koriandr na servírování
špetka kopru

Lilky pořádně omyjte, propíchejte vidličkou a dejte péct do trouby (předehřáté na 200 stupňů), pečte je asi 30 minut. Že jsou hotové, poznáte jednoduše – změknou a svrasknout se. Až se tak stane, vytáhněte je z trouby, rozkrojte na půlky a vydlabejte dužinu. Slupky vyhoďte.
Dužinu spolu s česnekem, citronovou šťávou, koprem, olivovým olejem, chilli, kmínem, tahini, a solí vložte do mixéru a rozmixujte na jemno. Podávejte v misce, posypte koriandrem, můžete ještě zakápnout olivovým olejem, pokud máte chuť.

 

Polníčkový salát se sezamem

Jednoduchý osvěžující salát si připravíte smícháním :

baby špenátu
sezamových semínek
nakrájených mandlí
jahod
dýňového oleje

Baby špenát i jahody omyjte, nakrájejte, vložte do mísy, přijdejte sezamová semínka, mandle a zakápněte dýňovým olejem.