Pesto z medvědího česneku - léčivé pochoutky z lužních lesů

Pesto z medvědího česneku - léčivé pochoutky z lužních lesůJedna z nejznámějších rostlin lidového léčitelství najde své uplatnění nejen jako léčivka, ale díky své jemné česnekové chuti je oblíbenou ingrediencí také v kuchyni.

Medvědí česnek je rostlina, která je velmi oblíbená zejména v alpských zemích, ale jeho používání má dlouhou tradici i u nás. Vůní sice klasický česnek připomíná, ale má jemnější, sofistikovanější chuť a aroma. Používají se jeho široké tmavě-zelené listy, které se skvěle hodí do zeleninových pokrmů, pest, polévek nebo pomazánek. Medvědí česnek má antibakteriální a antimykotické účinky, podle některých zdrojů pomáhá i proti zlatému stafylokoku. Je mírně močopudný a působí příznivě na cévní a trávicí soustavu. Pročisťuje organismus a posiluje orgány trávicí soustavy, ve větších dávkách má projímavé účinky. V tradiční medicíně se používal proti plísním a střevním parazitům.

Obsahuje vitamin C, hořčík, jód, mangan, síru, železo, allicin, adenosin. Medvědí česnek roste od března do května ve vlhkých lužních lesích.

Lze jej použít do výborných salátů, není tak aromatický jako klasický česnek, skvěle nahradí například špenát a dodá pokrmům zajímavou chuť.

Naprosto bezkonkurenční je pesto z medvědího česneku, které si můžete vyrobit i sami.

Potřebujete :

400g listů medvědího česneku
0,5 l olivového nebo dýňového oleje
mořskou sůl
vlašské oříšky
pár lístků bazalky

Listy medvědího česneku pořádně propláchněte a nakrájejte na plátky. Do mixéru nalijte olej, přidejte listy medvědího česneku a rozmíchejte do hladka. Dochuťe podle svého uvážení solí, bazalkovými lístky, vlašskými oříšky a chcete-li i klasickým česnekem.
Pesto můžete namazat na chleba, do tortilly, nebo si jej dát k těstovinám.

Pokud by se vám nechtělo připravovat nebo jste neměli přístup k čerstvému medvědímu česneku, můžete si samozřejmě koupit i hotové pesto - například zde.