Vypučte si pučálku

Vypučte si pučálkuPučálka nebo taky Pálenec je tradiční Velikonoční pokrm, který je v Čechách spojen s mnoha zvyky. Pučálka je spojená s půstem a je podle ní pojmenovaná třetí postní neděle z šesti. Připravuje se nejčastěji z naklíčeného hrachu, ale na její výrobu můžeme použít i další luštěniny – čočku, cizrnu nebo třeba mungo.

Pochoutka je to velmi výživná – plná bílkovin, a chutná skvěle. Můžete ji zkusit třeba k filmu místo brambůrků nebo popcornu. Ukážeme si spolu recept na přípravu pučálky z červené čočky.

Co všechno budeme potřebovat...

100 – 200g červené čočky (celé, ne loupané !)
kvalitní sůl
rostlinný olej (kokosový, řepkový či dýňový a nebo rostlinné máslo Alsan)
trošku sladké papriky
kari
pepř

 

Jak budeme postupovat...

Prvním krokem k úspěchu je naklíčení čočky. Nejdříve čočku pořádně propláchněte pod vodou a pak ji nasypte do misky nebo větší sklenice a zalijte tak, aby hladina vody byla asi 3 cm nad čočkou.
Nechte ji stát jeden celý den a druhý den slijte starou vodu, propláchněte, dolijte novou vodou a opět nechte stát do dalšího dne. Třetí den můžete ještě jednou zopakovat a nebo vodu už slít. Na čočce by již měly být viditelné klíčky.
Až se rozhodnete, že je vaše pučálka dost vyklíčená, slijte vodu, nechte čočku okapat a můžeme jít smažit.
Na pánvičce nechte rozehřát olej nebo rostlinné máslo (Alsan). Nejzdravější je asi pučálku smažit na kokosovém oleji, protože má vysokou teplotu přepalování, ale ne každému bude kokosové aroma vyhovovat, takže zvolte variantu, která vám bude chuťově příjemná. Postačí i obyčejný řepkový olej.
Osmahněte čočku do měkka, posypte kořením a solí a máte hotovo. Přendejte do kapustového lístku, na talířek nebo do kornoutu a můžete podávat.

Kdyby vás honila mlsná na něco sladkého, vězte, že pučálka jde připravit i na sladko. Místo soli, pepře, papriky a kari použijete třeba skořici, osmahnete na kokosovém oleji, dochutíte rozinkami, vanilkou a případně dosladíte třtinovým cukrem nebo sirupem (datlovým, javorovým, agávovým).

Dobrou chuť !!