Hummus - orientální pokrm z beranního hrachu

Hummus - orientální pokrm z beranního hrachuCizrna je u nás známá hned pod několika lidovými názvy - beranní hrách, římský hrách. Tato výživná bobovitá luštěnina se používá po celém světě do mnoha různých pokrmů - od polévek, přes karbanátky až po orientální pochoutku hummus.

Cirzna je luštěnina patřící do čeledi bobovitých. Pochází z Blízkého Východu a byla pro zemědělské účely pěstována již před více než 7000 lety. Je známo 43 druhů cizrny, přičemž pěstována je právě cizrna beranní. 
Cizrna je přirozeně bezlepková a velmi výživná. Obsahuje velké množství sacharidů (asi 50%), přibližně 20% bílkovin, tuku obsahuje málo, něco kolem 5%, množství vlákniny se pohybuje mezi 5-19%.
Cizrna je bohatá na vápník, lysin, esenciální mastné kyseliny, železo, fosfor, zinek. Obsahuje vitamíny skupiny B, vit C, vit E a provitamín A.
Obsahuje látky, které komplikují její trávení, ty nicméně můžeme eliminovat tím, že cizrnu před vařením řádně propláchneme, namáčíme ji před vařením minimálně na 6 hodin, vodu slijeme, a k vařící se cizrně přidáme řasu kombu či wakame.
S cizrny se dají připravit báječné pomazánky, rizota, placky, guláše, karbanátky, pasty. Můžeme jsi ji připravit také smaženou, fermentovanou, praženou nebo naklíčenou.

Jedním z nejoblíbenějších receptů s cizrnou je orientální pochoutka – hummus. Ten se dá připravit na mnoho způsobů a my vám jeden z nich přinášíme.

Ingredience (na 2-3 porce):

1 hrnek cizrny
bobkový list 
5 hrnků vody
1 čajová lžička wurzlu (přírodní bylinný bio kořenící přípravek)
šťáva z 1 citronu
3-6 stroužků česneku
červená paprika (střední velikost)
žampiony (3-5 kusů)
půl čajové lžičky koriandru
půl čajové lžičky  římského kmínu
sůl
1 polévková lžíce tahini
petrželka nebo zelená cibulka
kopr
kari
rozmarýn

Postup:

Cizrnu omyjeme a namočíme přes noc do vody, kterou ráno slijeme. Vaříme v nové vodě s wurzlem a bobkovým listem v tlakovém hrnci. Před koncem varu si na pánvičce osmahneme na drobno nakrájenou papriku s žamiony.
Vývar si odlejeme do misky a uvařenou cizrnu rozmixujeme s citronovou šťávou, zelenou natí petržele, koprem, kořením a solí. Přidáme zbylý vývar, tahini podle konzistence, smícháme s kousky usmažené papriky a žampionů. Dochutíme kari, rajčátkem, rozmarýnem a můžeme podávat.

Dobrou chuť!