Hummus – orientální pokrm z římského hrachu

Veganské recepty

Cizrna je u nás známá hned pod několika lidovými názvy – například jako beranní hrách nebo římský hrách. Tato výživná bobovitá luštěnina se používá po celém světě do mnoha různých pokrmů – od polévek přes karbanátky až po orientální pochoutku hummus.

Cizrna je luštěnina patřící do čeledi bobovitých. Pochází z Blízkého Východu a pro zemědělské účely byla pěstována již před více než 7 000 lety. V současnosti je známo 43 druhů cizrny.

Cizrna je přirozeně bezlepková a velmi výživná. Obsahuje velké množství sacharidů (asi 50 %), přibližně 20 % bílkovin, tuku obsahuje málo, něco kolem 5 %, množství vlákniny se pohybuje mezi 5-19 %.

Je bohatá na vápník, lysin, esenciální mastné kyseliny, železo, fosfor a zinek. Obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín C, E a provitamín A.

Hummus je jedním z nejoblíbenějších jídel připravených z cizrny.
Hummus je jedním z nejoblíbenějších jídel připravených z cizrny.

Obsahuje také látky, které komplikují její trávení. Ty však můžeme eliminovat tím, že cizrnu před vařením řádně propláchneme, namočíme ji na alespoň 6 hodin, vodu slijeme a při vaření k ní přidáme řasu kombu či wakame.

Z cizrny se dají připravit báječné pomazánky, rizota, placky, guláše, karbanátky či pasty. Můžeme si ji připravit také smaženou, fermentovanou, praženou nebo naklíčenou.

Jedním z nejoblíbenějších receptů s cizrnou je orientální pochoutka hummus. Ten se dá připravit na mnoho způsobů a s řadou dalších ingrediencí. Příkladem je hummus z dýně hokaido nebo hummus z červené řepy. Milovníci dýně hokaido mohou vyzkoušet také pomazánku z dýně hokaido.

My vám jeden ze základních receptů na hummus přinášíme.

Ingredience (na 2-3 porce):

  • 1 hrnek cizrny
  • bobkový list 
  • 5 hrnků vody
  • 1 čajová lžička wurzlu (přírodní bylinný bio kořenící přípravek)
  • šťáva z 1 citronu
  • 3-6 stroužků česneku
  • červená paprika (střední velikost)
  • žampiony (3-5 kusů)
  • půl čajové lžičky koriandru
  • půl čajové lžičky římského kmínu
  • sůl
  • 1 polévková lžíce tahini
  • petrželka nebo zelená cibulka
  • kopr
  • kari
  • rozmarýn

Postup:

Cizrnu omyjeme a namočíme přes noc do vody, kterou ráno slijeme. Vaříme v nové vodě s wurzlem a bobkovým listem v tlakovém hrnci. Před koncem vaření si na pánvičce osmahneme na drobno nakrájenou papriku a žampiony.

Vývar si odlijeme do misky a uvařenou cizrnu rozmixujeme s citronovou šťávou, zelenou natí petržele, koprem, kořením a solí. Přidáme zbylý vývar, tahini podle konzistence a smícháme s kousky usmažené papriky a žampionů.

Dochutíme kari, rajčetem a rozmarýnem a můžeme podávat.

Dobrou chuť!

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang