Jáhlovo pohanková kaše s jablíčkem a semínky na kokosovém oleji

Jáhlovo pohanková kaše s jablíčkem a semínky na kokosovém olejiVýborný recept pro zahřátí a nastartování do nového dne, zejména v zimě.

Tradiční čínská medicína i indická ajurvéda doporučují v zimě horká vařená jídla, proto by teplá jáhlovo-pohanková kaše s jablíčkem a semínky usmahnutými na kokosovém oleji měla být ideální. Jáhly navíc podporují a odhleňují slezinu a pohanka jakožto jangová potravina pomáhá podpořit tělesnou aktivitu, která je v zimě oslabena. Kokosový olej je na lehké osmahnutí asi nejvhodnějším olejem vůbec, má vysokou teplotu přepalování a navíc dodá celému jídlu příjemný nasládlý nádech. 

Ingredience: 

jáhly
pohanka
mletý mák
skořice
zázvor
dýňová semínka 
slunečnicová semínka 
chia semínka
jablko

hruška
kešu ořechy
rozinky
kokosový oleje
datlový, agávový nebo javorový sirup

 

Postup: 

Odsypeme si asi půl hrnku smíchané pohanky a jáhel a uvaříme je do měkka, což trvá přibližně 10 minut. Do hrnce nastrouháme i kousek čerstvého zázvoru a povaříme společně s pohankou a jáhly.  Mezitím si nakrájíme jablíčko a hrušku na drobné kousky, vložíme na pánvičku společně s kouskem kokosového oleje a lehce ovoce posmažíme tak, aby změklo a získalo hladkou struktutu. Přisypeme také semínka a kešu ořechy, dochutíme skořicí (ta je také silně zahřívací). 
Pohanku a jáhly slijeme, nasypeme do misky a přidáme ovoce se semínky. Navrch posypeme rozinkami a dochutíme sirupem. Ideální je si snídani pochutnat ze záuvorovým čajem s trochou hřebíčku.