Domácí sushi s avokádem a okurkou

Domácí sushi s avokádem a okurkouVýborná čistě veganská verze tradičního japonského pokrmu.

Ingredience:

1 a ¼ hrnku vody
1 hrnek nevařené kvalitní japonské kulatozrnné rýže na sushi
3 lžíce umeoctu
lžička soli
4 plátky sušené řasy nori
½ okurky (nakrájené na proužky)
1 zralé avokádo (oloupané, zbavené pecky a nakrájené na plátky)
pasta wasabi
sójová omáčka
citron


Postup:

Před přípravou rýži pečlivě opláchněte pod tekoucí vodou. Poté ji povařte s připraveným hrnkem vody a přiveďte k varu. Zakryjte hrnec, ztlumte oheň na minimum a zahřívejte takto rýži ještě 20 minut, dokud neabsorbuje všechnu vodu. Pak vypněte hořák, přidejte rýžový ocet a sůl a nechce vychladnout.
Připravte si bambusovou podložku na rolování sushi a obalte ji potravinářskou folií, aby se vám na ni sushi při práci nelepilo. Pokud by se rýže přesto lepila, namáčejte si průběžně dlaně ve vodě s vymačkanou půlkou citronu.
Na podložku si přichystejte řasu nori, lesklou stranou směrem dolů. Část rýže rozprostřete na řasu, nechte ovšem na delší straně asi 2 cm široký pruh volný bez rýže, aby jste měli jak okraje řasy slepit k sobě. Do středu řasy položte plátky okurky a avokáda a poté pomocí podložky řasu zarolujte. Okraj řasy navlhčete tak, aby se napojil na druhý konec. Odložte stranou a postupujte stejně s ostatními plátky řasy nori. Na krájení sushi použijte ostrý navlhčený nůž, každou řasu nakrájejte na 5 až 6 plátků.
Sushi podávejte se sójovou omáčkou a pastou wasabi.