Veganská svíčková s robi masem a kynutým knedlíkem

Veganská svíčková s robi masem a kynutým knedlíkemČeská klasika ve vynikajícím veganském podání.

Ingredience na svíčkovou a robi maso:

3 lžíce slunečnicového oleje 
4 mrkve
1 cibule
1 celer
citron
třtinový cukr 
1 lžička soli
libeček
4 bobkové listy 
nové koření 
800 ml sojového mléka 
80g celozrnné polohrubé nebo jemně mleté mouky (pšeničné či žitné)
pepř celý 
jalovec
ocet z bílého vína
tymián
robi
1l sojového mléka
¼ l vegan smetany ke šlehání ( rýžové smetany)
fruktóza (třtinový cukr)


Příprava omáčky a robi masa:

Pokrájejte na drobno cibuli a nechte zpěnit a změknout, přidejte na jemno nakrájenou mrkev i celer. Přidejte na kolečka nakrájený oloupaný citrón bez jadérek, bobkové listy. Oslaďte 2 lžícemi třtinového cukru a pečte v hrnci. V sojovém mléce rozmíchejte polohrubou mouku, kterou pak vlijeme do hrnce s opékající se zeleninkou, jemně osolíme. Vaříme jen na mírném ohni dokud nám omáčka nezhoustne. Uvařenou omáčku zbavíme kousků citronu, bobkových listů a pořádně ji pomixujeme do hladka. Přes noc do ní naložíme na plátky nakrájené robi maso. Druhý den si připravíme plech, na kterém rozpustíme veganské máslo, vyndáme robi maso z omáčky a pečeme na plechu 40 minut zakryté a 20 minut odkryté. Pak maso ještě zalijeme 1l mléka, 1/4l smetany ke šlehání a lehce povaříme. Dochutáme citronovou šťávou a fruktozovým cukrem.

Ingredience na kynutý houskový knedlík:

250 g špaldové celozrnné mouky
250g špaldové polohrubé mouky
kvasnice 20g
lžička třtinového cukru
50 ml vlažného sojového mléka
200ml teplého sojového mléka


Smícháme mouky dohromady, dovnitř mouky uděláme důlek, do kterého rozdrobíme 20g kvasnic (droždí), posypeme lžičkou cukru, zalijeme 50 ml vlažného sójového mléka a rozmícháme na kašičku, necháme vzejít kvásek, což trvá asi 10 minut.
Poté přilijeme dalších 200 ml teplého mléka, vyhněteme těsto a necháme hodinu kynout pod utěrkou na teplém místě. Poté z těsta vyválíme 2 knedlíky, necháme je ještě 15 minut kynout na pomoučeném vále a poté dáme vařit. Vaříme ve vroucí osolené vodě 30 minut, obšas obrátíme. Po vyjmutí z vody propícháme vidličkou.

Robi maso podáváme s teplou omáčkou, porcí houskových knedlíků, plátkem citronu a brusinkovou marmeládou.

Recept: Veronika Krausová, inspirováno Kuchařkou ze Svatojánu
Foto: Hana Pavlíčková
Vařeno v: V.bistro Brno